Itt vannak a részletek a diákhitel elengedéséről: ők szabadulhatnak meg a tartozástól

10

A két gyermeket vállaló nők diákhitelének felét, a háromgyermekes nők diákhitel-tartozását pedig teljesen elengedik 2018. január 1-től, de nem ez az egyetlen változás.

Forrás: Stiller Ákos

Kedden megjelent a Magyar Közlönyben a határozat, amely szerint a diákhitellel rendelkező nők esetében 2018. január 1-jétől az első gyermek születésénél három évre felfüggesztik a tartozás törlesztését, a második gyereknél a felfüggesztés mellett a tartozás felét is elengedik, míg a harmadik gyerek esetében teljes mértékben elengedik a tartozást.

hirdetés
hirdetés

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára elmondta, a felfüggesztést és az elengedést a 2018. január 1-je után született gyerekek után lehet igényelni, de már a várandósság harmadik hónapjától kezdve kérhető, és a vér szerinti, valamint az örökbefogadott gyerekek esetében is érvényesíthető. A kedvezménybe a már meglévő gyerekeket is beszámítják, tehát ha már van egy gyerek, és megfogan a második, akkor a felét engedik el a tartozásnak.

A felfüggesztés ideje alatt a kamatterheket átvállalja az állam, így a tartozás nem növekszik, és ha valaki mindkét típusú diákhitellel rendelkezik, akkor eldöntheti, hogy melyikre vonatkozóan érvényesíti a kedvezményt - tette hozzá az államtitkár. Novák Katalin felidézte, a diákhitel rendszerét 2001-ben az első Orbán-kormány vezette be. Azóta csaknem 380 ezren vették igénybe, 315 milliárd forint értékben.

Szólt arról is, hogy az évek során a kormány igyekezett mindig kedvezőbbé tenni a hitel feltételeit, először bevezették a szabad felhasználású Diákhitel1 után a képzési díj kiegyenlítésére fordítható Diákhitel2-t. Idén októbertől további könnyítésként kamatmentessé teszik a Diákhitel2-t, jövőre pedig további változások lépnek majd életbe. 

Február 1-jétől a szabad felhasználású Diákhitel1 esetében az eddigi havi legfeljebb 50 ezer forintról 70 ezer forintra emelik a felvehető összeget. Az igénylés korhatárát mindkét diákhiteltípus esetében a jelenlegi 40-ről 45 évre emelik. 

A fél- vagy egyéves külföldi tanulmányokban, például Erasmus-ösztöndíjban résztvevőknek arra is biztosítanak lehetőséget, hogy a Diákhitel1 összegének kétszeresét, azaz akár 140 ezer forintot vegyenek fel havonta. Emellett 2018-tól a Diákhitel2-t már az önköltséges idegen nyelvi képzésekben részt vevők is igényelhetik az úgynevezett térítési díj kiegyenlítésére.

További változás, hogy a Diákhitel1 törlesztését bevonják az adó- és járulékmentes cafeteria juttatások körébe. A gyesen és gyeden lévő szülőhöz hasonlóan pedig a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők esetében az ellátás folyósításának ideje alatt az állam átvállalja a kamat megfizetését az ügyfél helyett - mondta el Novák Katalin.

Újabb változások jönnek: hat dolog, amit tudnod kell a diákhitelről

Több ponton módosítottak a diákhitel igénylési és törlesztési szabályain - összefoglaltuk a legfontosabb változásokat. 1. Eltörlik a diákhitel 2 kamatát A képzési díj kiegyenlítésére fordítható diákhitel2 esetében a kamatot teljes mértékben az állam fizeti meg az ügyfél helyett, ez októbertől mindenkire vonatkozik, azaz a folyósítási vagy törlesztési fázisban lévő, illetve a jövőben felvett hitelekre is.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (10) , melyek közül a legfrissebbek:

Sajnos, a nagycsaládosokat ezzel nem segítik. Pedig az lenne az igazi segítség.Itt amíg megszületik a második és a harmadik gyerek, évek múlnak el. Sajnos, megint hülyének néznek mindenkit. Nesze semmi, fogd meg jól!

Tehát, ha egy gyerek már van, a második gyermeknél már életbe lép a kedvezmény. Akinek már van három gyermeke, az nem kap semmit. Hogy van ez? ".... A kedvezménybe a már meglévő gyerekeket is beszámítják, tehát ha már van egy gyerek, és megfogan a második, akkor a felét engedik el a tartozásnak....."

Elírtam az összeget, nem 10 millió, hanem 3.5, de ettől még nem kevésbé gusztustalan!

Ez megint egy diszkriminatív intézkedés, a már meglévő gyerekek miért is számítanak kevésbé???!!!! Gyes alatt vettem igénybe a diákhitelt, de a gyerekeim már nagyobbak. Nekem és a hasonló helyzetűeknek miért is nem jár ez a támogatás? Könnyű úgy hitelt felvenni, ha tudja valaki, hogy nem kell kifizetnie! Így legalább olyanok is felveszik majd, akiknek nincs is rá szükségük, elvégre ki az a marha, aki kihagyná a több milliós potyapénzt? Számoljuk már ki, ha valaki igényli a maximális 70 ezer ft-ot, az félévenként 350 ezer ft, amit 10!!! féléven keresztül igénybe vehet, mert, ha esze van, kihasználja a lehetőséget még úgy is, hogy félévet ismétel esetleg. Akárhogy is számolom, 10 milla ingyen forintot lehet így legombolni az adófizetőkről. Csak azért, mert 2018 után szül... Pfff! Megint jól ki van ez találva, mint minden nagypofával bezengett látszatsegítség a tisztelt FIDESZ-től!

Én sem értem, miért ér többet a ,,2018-tól" született gyerek/gyerekek. Tőlem a terhességem és a gyesem alatt is vonták a törlesztőrészleteket és jól jött volna, ha annyival több marad.

És akkor ott vannak még a 3 gyerekes apukák is.

Ez mindenkit érint vagy csak azt, aki már befejezte az iskolát?

Szintén van három öt év alatti gyerekünk és sajnos diákhitelem is, de nem vagyok jogosult a kedvezményre! Miért különböztetik meg a már 3 gyerekeseket és a leendőeket? A végeredmény ugyanaz= 3 gyerek!! Nekünk is baromi nagy segítség lett volna! Köszönjünk szépen a NAGY SEMMIT!!

Szintén van három öt év alatti gyerekünk és sajnos diákhitelem is, de nem vagyok jogosult a kedvezményre! Miért különböztetik meg a már 3 gyerekeseket és a leendőeket? A végeredmény ugyanaz= 3 gyerek!! Nekünk is baromi nagy segítség lett volna! Köszönjünk szépen a NAGY SEMMIT!!

Edike2010

Azok akiknek van már gyermeke, akár több is, azok nem fogják tudni kihasználni ezeket a lehetőségeket. Nagyon sok ember helyzetét könnyebbítené meg, ha nem csak olyanok tudnák igényelni, akik 2018-ban vagy utána fognak szülni. Nekem is van diákhitelem sajnos, szültem 3 gyermeket, és nem fogom tudni igénybe venni.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X