A felsőoktatásban is változásokat követelnek

5

A Civil Közoktatási Platform tegnap 12 pontos azonnali követeléslistával állt elő. Ehhez csatlakozott a Oktatói Hálózat a felsőoktatásra vonatkozó öt konkrét követelésével.

Ezek a következők:

hirdetés
hirdetés

1. Nyitott, befogadó, a társadalmi mobilitást elősegítő felsőoktatást! Véget kell vetni a felsőoktatásba való bejutást tudatosan szűkítő oktatáspolitikának. Magyarországnak hosszú távon is be kell tartania a diplomások arányára vonatkozó európai vállalását. Vissza kell vonni egyes szakok diszkriminációját, fizetőssé tételét.

2. Autonómiát, minőséget! Helyre kell állítani az egyetemi oktatás és a kutatás autonóm működésének garanciáit, meg kell szüntetni a kancellár és a konzisztórium intézményét. Az oktatók minősítéséhez a jelenlegi, esetleges és önkényes kritériumok helyett szakmailag megalapozott, új szempontokat kell kidolgozni. A minőségbiztosítási szabályozásnak minden intézmény és minden képzés tekintetében érvényt kell szerezni.

3. Európai szintű oktatásfinanszírozást! Az oktatás költségvetési támogatását fel kell emelni legalább a GDP 6%-áig, ezen belül a felsőoktatásét 1%-ig.

4. Tisztességes béreket! Az oktatók, kutatók és az őket segítő dolgozók fizetése minden kategóriában érje el legalább a visegrádi országok átlagát.

5. Társadalmi párbeszédet! A felsőoktatás és a kutatás feltételeit meghatározó minden kérdésben legyen szava az érintettek szakmai és érdekvédelmi szervezeteinek.

A CKP 12 pontját itt találjátok. Tavaly az ELTE oktatói jelentettek meg nyílt levelet a bérükkel kapcsolatban, arról itt olvashattok bővebben.

(x)

Sprechen Sie Deutsch?

A budapesti Osztrák Intézet intenzív nyári német nyelvtanfolyamokat indít, amelyek az ÖSD német nyelvvizsgára is felkészítenek.  Tovább »

Hozzászólások (5)

Anna117

Ha leszavazzátok amit írtam az akkor is így van, nézzétek meg a felvin a korábbi pontszámokat! Lehet, hogy nektek sem tetszik ez, de sajnos ez az igazság, akármire nyomtok is. A tények nem hazudnak! Esetleg valaki máshogyan tudja a dolgot?

Éva Duplahammer

Végre felébredt a felsőoktatási szféra is! Harcosabb és hangosabb kiállást a látható és tapasztalható eredmények érdekében! Eljött az az idő, amikor már nem apellálhat a kormány az értelmiség ÉRTELMÉRE!!!

Anna117

A 2010-es felvételi ponthatárok alapján be lehetett jutni diplomás alapképzésbe olyan pontszámokkal is, amelyekkel, ma 2016-ban, a felsőoktatási szakképzésbe( nem diplomás képzés) sem lehet. Jövőre mi várható? Mi lesz 2020-ban? A tervek alapján bemeneti követelmény lesz a nyelvvizsga felsőoktatásban. Nem kellene ennyire túltolni a azt a biciklit!

Kiss Tiborné Katika

Érdemes lenne elgondolkodni a felvételi jelentkezési jogot tartalmazó bizonyítványok elfogadásáról is.
A kötelező nyelvvizsga eltörléséről is. Aki akar tanuljon nyelvet, de ne tegyenek tönkre családokat, mert túlvállalják magukat a szülők, hogy tudják finanszírozni a gyermekük idegen nyelv tanulását.

Új hozzászóláshirdetés

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Szeretnék az eduline.hu-tól kereskedelmi célú tájékoztatókat kapni.

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X