Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

7 film, amit mindenképpen látnod kell januárban

Hamarosan itt az Oscar-szezon, így a legtöbb filmes cég januárra időzítette a nagyobb bemutatókat.

A szoba
IMDb 8,3

hirdetés
hirdetés

Az ötéves Jack számára a „Szoba” maga a világ. Itt született, és Anyával együtt itt eszik, játszik, alszik és tanul. Ám ötödik születésnapja után Anya közli vele, hogy a világ a szobán kívül folytatódik, és ideje megtapasztalni azt, ami a falakon túl van. Ehhez azonban tervre és szökésre van szükség, amit Jacknek egyedül kell megtennie. Jack pedig kezdi megérteni, hogy a Szoba igazából börtön volt, ők pedig fogvatartottak benne. Amikor pedig végre szabadok lesznek Jack és Anya számára is új élet kezdődik. Olyan, amire egyikük, és családtagjaik sem készültek fel. A film Emma Donoghue bestselleréből készült, a forgatókönyvet szintén az írónő készítette.

A dán lány
IMDb 6,3

Koppenhága, 1926. Einar Wegener (Eddie Redmayne) és Gerda Wegener (Alicia Vikander) művészházaspár, a férfi nagy sikereket arat tájképeivel. A kevésbé elismert Gerda köztiszteletben álló polgárok portréfestője. Boldog házasságban élnek, bár a személyes és a művészi megvilágosodás eddig mindkettejüket elkerülte. Mindez változni kezd, mert egy napon Gerdának gyorsan be kell fejeznie egy portrét, ezért megkéri a férjét, hogy öltözzön nőnek és legyen a modellje. Az élmény sorsfordító erejű, Einar rájön, hogy Liliként tudja kifejezni valódi énjét, és elkezd nőként élni. Gerda váratlanul rádöbben, hogy új múzsája lett, ami kreatív lendületet ad művészetének. A házaspár azonban kénytelen szembenézni a társadalom rosszallásával. Elköltöznek hazájukból és a jóval toleránsabb Párizsban telepednek le. Gerda karrierje szárnyalni kezd. Házasságuk új tartalmakkal telítődik, de nem minden feszültség nélkül. Gerda azonban folyamatosan támogatja párja törekvését, hogy fizikailag is nővé alakulhasson. Egymásnak köszönhetően mindketten bátorságra tesznek szert, hogy merjék vállalni valódi önmagukat.
A kritikusok szerint Eddie Redmayne ismét esélyes az Oscar-díjra az alakítása miatt.

Mustang
IMDb 7,6

A Mustang a normális gyerek- és fiatalkorra, szabadságra és szerelemre vágyó kamaszlányok története. Az elsőfilmes török rendezőnő, Deniz Gamze Ergüven filmje komoly témát boncolgat, ám igazi életigenlő, befogadható és megható mozi, amelyet Franciaország nem véletlenül választott saját Oscar-nevezettjének – írta a filmrakat.hu. Öt lánytestvér egy török faluban él nagybátyjukkal és nagyanyjukkal. A kamaszlányok felhőtlen boldogságban vágnak neki a nyári szünetnek, de a bigott török közeg a legkisebb kilengést sem tűri: az egyik szomszédasszony jelenti a lányok erkölcseire vigyázó nagymamának, hogy azok együtt fürödtek a tengerben a falubeli fiúkkal. A nyári vakáció a lányok számára nem azt a szabadságot hozza, amire számítottak, éppen ellenkezőleg, nevelőik egyre drasztikusabb módszerekkel próbálják betörni őket és megakadályozni, hogy az ezeréves tradíciók ellenében viselkedjenek. Az öt lány öt különböző választ ad az elnyomásra.

A kórus
IMDb 6,7

A 11 éves Stet nehéz időszakát éli, amit tovább nehezít édesanyja váratlan halála. A fiú zabolázatlan természete mögött tanára azonban látja a tehetséget. Stetnek fantasztikus énekhangja van, azonban tehetsége kibontakoztatásához szükség lenne számára a megfelelő képzésre, amit az ország első számú amerikai fiúkórusában kaphat meg. A Nemzeti Fiúkórus Akadémia vezetője is látja benne a tehetséget, és a bentlakásos iskolában igazi mentorává válik a fiatalnak. Előtte azonban még a fiúnak meg kell békélnie életével, és megtalálnia a közös hangot a tanárával. A főbb szerepeket Dustin Hoffman, Kathy Bates és Garrett Wareing alakítja.

Az aljas nyolcas
IMDb 8,1

Quentin Tarantino legújabb filmje ismét 18-as karikát kapott – nem meglepő módon. Az Aljas nyolcas főhősei sokat próbált fejvadászok, akik az amerikai polgárháborút követő időszakban találkoznak egymással Wyoming erdős vidékein. Egy kemény hóvihar elől menekülve kénytelenek egy helyen meghúzni magukat, a kényszerű összezártság eredménye pedig ármány és intrika. Vajon túlélik-e a vihart az egymás megtévesztésével és átverésével boldogulni próbáló hét(nyolc)próbás gazemberek? A filmzenét egyébként Ennio Morricone szerezte.

A visszatérő
IMDb 8,3

A nagy kérdés megint az: Leonardo DiCaprio végre megkapja a hőn áhított (és egyébként meg is érdemelt) Oscart, vagy sem. A kritikusok szerint egyébként megint ő lesz a legnagyobb vesztes, a film ugyanis szerintük annyira jól sikerült, hogy tuti nem adják Leónak a szobrot. A visszatérő megtörtént események alapján készült. Magával ragadó, hátborzongató film egy férfi küzdelméről, a minden rettenet ellenére legyőzhetetlen élni akarásról és a teljes esélytelenséggel is dacoló emberi szellemről. Hugh Glassra (Leonardo DiCaprio) a még feltérképezetlen amerikai vadonban rátámad egy medve: vadászcsapata többi tagja halottnak hiszi, és magára hagyja az áldozatot, társa, John Fitzgerald (Tom Hardy) pedig szándékosan tagadja meg a segítséget. Glass hihetetlen erőfeszítéssel dacol a természet és az ember kegyetlenségével. Őrületes kalandokat él túl, egymaga vág keresztül hegyen, erdőn, folyón és hómezőn, hogy visszatérjen a családjához.

Steve Jobs
IMDb 7,6

Steve Jobs életéről már számos filmet forgattak, ennek most Michael Fassbender lett a főszereplője. A három ikonikus termékbemutató kulisszái mögött játszódó – a Macintosh 1984-es, a NEXTcube 1988-as és az iMac 1998-as prezentációja – életrajzi film betekintést nyújt a digitális forradalom műhelytitkaiba, és intim portrét rajzol az események középpontjában álló briliáns emberről. Steve Jobs mindig járkált és beszélt. Nem akart unalmas értekezleteken ücsörögni. Folyton mászkálnia és beszélnie kellett, mert ez nagyobb jelentőséget adott a feladatnak, ami éppen napirenden volt. A film hűen adja vissza az Mac egyik úttörőjének rendkívüli természetét annak ellenére, hogy nem a hagyományos értelembe vett életrajzi film.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X