Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Európa legjobb egyetemeinek rangsora: már most célkeresztbe került

Oxford
Oxford és a többi. A nagy egyetemek vezetői támadják az új rangsor összeállítóit?

Védelmébe vette az egyelőre előkészítés alatt álló európai rangsort az Európai Bizottság felsőoktatásért felelős tisztviselője. Jordi Curell Brüsszelben elmondta, hogy az U-Multirank nevű módszer alapján felállított uniós lista még meg sem jelent, máris sokan – köztük magas beosztású egyetemi vezetők – indítottak támadást ellene, írja a University World News.

hirdetés
hirdetés

„Az egyetemeknek és főiskoláknak szükségük van arra, hogy lássák, hol helyezkednek el a versenytársaikhoz képest, csak így javíthatnak a módszereiken” – mondta Jordi Curell, akik szerint az intézmények attól félnek, ha rossz helyen szerepelnek a listán, veszítenek népszerűségükből.

Az EB Oktatási és Kulturális Főigazgatóságának felsőoktatásért felelős igazgatója szerint amennyiben az unió a felsőoktatástól vár segítséget, hogy kilábaljon a pénzügyi és gazdasági válságból, tisztában kell lennie az egyetemek és főiskolák teljesítményével és az oktatás minőségével.

„Az alaposan átgondolt szempontok szerint felállított rangsor az egyetlen eszköz arra, hogy összehasonlítsuk a felsőoktatási intézményeket mind nemzeti, mind európai és globális szinten” – hangoztatta Jordi Curell.

Mi is az az U-Multirank?

Az Európai Unió 2009-ben kezdte el a többdimenziós egyetemi rangsor kidolgozását. A U-Multirank célja, hogy a felsőoktatás területét felhasználóbarát módon, több dimenzió és szint mentén rangsorolja.

Az Európai Egyetemi Szövetség nemrég közzétett tanulmánya szerint ugyanis a jelenleg „divatos” rangsorok – mint például a Times listája és a sanghaji rangsor – csak a világ legjobb 200-500 egyeteme között állítanak fel sorrendet, és szinte teljesen figyelmen kívül hagyják a többi intézményt.

Ráadásul a listák összeállításakor többnyire csak igen kevés szempontot vesznek figyelembe az akadémikusok: inkább az egyetemek kutatási teljesítményét értékelik a tanítás színvonala helyett. Az U-Multirank módszere alapján készülő rangsor a tervek szerint az összes intézményt osztályozza majd – egy sokkal összetettebb szempontrendszer alapján.

Hogy az európai lista mikor készül el, azt egyelőre senki nem tudja. Korábban 2011 végére ígérték, ám most úgy néz ki, legkorábban 2013 elején hozzák nyilvánosságra a friss rangsort. A Times Higher Education legújabb, 2012-es listájáról szóló összefoglalónkat itt olvashatod.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X