Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Itt a feketelista: feltrancsírozná az egyetemeket és főiskolákat a kormány?

Hiába küldenek június végéig meggyőző fejlesztési tervet az oktatási államtitkárságnak a vidéki és budapesti főiskolák, többségük az integrációt nem kerülheti el. Úgy tudjuk, Debrecenben, Nyíregyházán és Szolnokon is tárgyalnak az integrációról, a felsőoktatási helyettes államtitkár pedig sorra járja az intézményeket. Van olyan rektor, aki szerint kár egyeztetni, a döntést úgysem ők, hanem a kormány hozza majd meg.

"Módszertani útmutatót" küldött az oktatási államtitkárság az egyetemeknek és főiskoláknak, amelyek június 30-ig készítik el a négy évre szóló intézményfejlesztési terveket. Választási lehetőségük nincs: az eduline-nak több rektor azt mondta, bármennyire is ellenzi az integrációt, tisztában van azzal, hogy vagy elkezd tárgyalni más felsőoktatási intézményekkel, vagy a "feje fölött" döntenek majd a beolvasztásról.

Az MTI egy, a birtokába jutott tervezet alapján múlt héten számolt be arról, hogy az erőforrás-minisztérium a felsőoktatási intézményeket "fejlesztési pólusokba" csoportosítaná, ezek nagy része egy-egy régiót fogna össze. Az az anyagból nem derül ki, hogy integráció vagy együttműködés vár az egyetemekre és főiskolákra, az azonban már most biztos, hogy egy-egy felsőoktatási profilt az országban csak három-öt helyen hagynának meg. Ez azt jelenti, hogy jó néhány intézménynek el kell majd búcsúznia képzései egy részétől. Összefoglalónkat itt olvashatjátok.

hirdetés
hirdetés

Nincs apelláta, jön az integráció

"Elkezdtük kidolgozni a négy évre szóló intézményfejlesztési tervet, felmérjük, milyen lehetőségeink vannak önállóan, illetve integrálódva" - mondta Túróczi Imre, a Szolnoki Főiskola rektora, aki elismerte, hogy pár hete náluk járt Kis Norbert felsőoktatási helyettes államtitkár, hogy az integrációs tervekről egyeztessen. A főiskola önállóságának elvesztéséről nem először szólnak a hírek, egy tavaly augusztusban kiszivárgott tervezet például a szolnoki és a kecskeméti főiskola összeolvadásával számolt.

Szolnoki Főiskola
A Szolnoki Főiskola campusa. Megy vagy marad?
Forrás: MTI Fotó: Bugány János

A rektor konkrét integrációs tervekről nem akart beszélni, azt azonban kiemelte, hogy lát fantáziát a vidéki "tudásközpontok", szakegyetemek és szakfőiskolák létrehozásában. "Egy tudományterülettel is lehet nagyon eredményes egy intézmény, miért ne működhetne így? A gazdasági környezethez is igazodni kell, az alföldi intézményekben ez a vidékfejlesztési képzések elsődlegességét jelenti. Egy esetleges integrációnál ezt mindenképpen figyelmbe fogjuk venni" - mondta. Az eduline információi szerint a Szolnoki Főiskolán az agrárképzésben erős Szent István Egyetem és a külön agrárcentrumot működtető Debreceni Egyetem is szóba került már.

A főiskola a Budapesti Corvinus Egyetemmel közös továbbképzést indít ugyan, de integrációról nem tárgyalnak - pedig decemberben Mészáros Tamás, a Corvinus akkori rektora még úgy nyilatkozott, régóta tárgyalnak az intézménnyel az egyesülésről, a turizmus szakot például "szívesen leadná Szolnokra". A teljes interjút itt olvashatjátok el.

Úgy tudjuk, a Debreceni Egyetem és a Nyíregyházi Főiskola vezetői is most elemzik az összekapcsolódás előnyeit és hátrányait, valamint a várható hatásokat. Jánosi Zoltán, a főiskola rektora az eduline-nak azt mondta, a végső döntés még arrébb van, nyitva marad az önállóság lehetősége is."A képzéseink fókusza továbbra is a megyét ellátó tanárképzés" - mondta Jánosi.

Debreceni Egyetem
Hallgatók a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán. Megaegyetemmé alakulhat át az intézmény?
Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Károly Róbert Főiskola rektora is nyilatkozott az eduline-nak - úgy fogalmazott, hogy a végső szót úgyis az államtitkárság mondja ki, ezért jelenleg nem látják értelmét, hogy bármelyik felsőoktatási intézménnyel tárgyaljanak -, később azonban visszavonta nyilatkozatát. A gyöngyösi főiskola önállóságának elvesztése sem először kerül szóba: egy májusi és egy augusztusi tervezet is feketelistára tette az intézményt.

Az államtitkárság mélyen hallgat

Megkerestük az oktatási államtitkárságot is, azt szerettük volna megtudni, milyen szerepet vállal a kormány az intézményfejlesztési tervek kidolgozásában, mikorra várható döntés az egyetemek, főiskolák integrációjáról, és hogy milyen sors vár a Budapesti Corvinus Egyetemre, a szolnoki, a gyöngyösi és a nyíregyházi főiskolára. A szűkszavú válaszban az áll, hogy még csak most dolgozzák ki a terveket, ezért "még általánosságban sincs értelme integrációról beszélni, konkrét döntés pedig még nem született". Arra a kérdésre sem kaptunk választ, mi történik, ha egy rektor az államtitkárság döntése ellenére nem támogatja az integrációt. 2013 nyarán "kényszernyugdíjazzák" a 65 évnél idősebb rektorokat - összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X