Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Orbán a felsőoktatásról: "ilyen himihumi képzések nem lesznek"

7
Forrás: MTI / Mohai Balázs

A miniszterelnök szerint Magyarország jövője a mérnöki világ irányában található, ezért kell a legtöbb diákot állami képzésben a műszaki, informatikai képzés felé terelni. Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az oktatáspolitikával kapcsolatban kifejtette: Magyarországnak egyrészt korszerűsítenie kell a szakképzését, amellyel kapcsolatban az első lépések már meg is történtek. A fiatal munkásokat, szakmunkásokat és a fizikai munkát végző segédmunkásokat meg kell becsülni, hiszen "nem lesz mindenki akadémikus" a modern világban sem - fogalmazott.

hirdetés
hirdetés

Másrészt - folytatta - a felsőoktatással összefüggésben a kormány azt akarja, hogy minél többen tanuljanak, és aki szeretne, tanulhasson is. Az azonban nem megy, hogy "állami pénzen drága képzésben részesülnek fiatalok, majd utána - érthetően egyébként, a nehéz helyzet miatt - fogják a batyujukat, és ezzel a tudással együtt elmennek nyugatra, és mi, akik fenntartottuk az ő képzésüket, semmit sem kapunk vissza abból a tudásból, amihez hozzásegítettük őket" - mondta. E helyzet megoldása szerinte a nagyon olcsó, körülbelül kétszázalékos diákhitelrendszer. A hallgatói szerződésekről itt találjátok a legfontosabb információkat.

A miniszterelnök szerint a felsőoktatás átalakítása azt is eredményezi majd, hogy "ilyen himihumi képzések, amitől sokat szenvedünk, nem lesznek", nem szabad ugyanis azt a gyakorlatot folytatni, hogy a megszerzett diploma mögött "nincs igazi fedezet".

Változott a 2012-es felvételi jelentkezési határideje 

Február 24-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt a felsőoktatási intézményekbe - közölte az oktatási államtitkárság csütörtökön. Az államtitkárság elindította a módosításához szükséges jogi eljárást, melynek értelmében legkésőbb február 24-én éjfélig kell a jelentkezéseket elektronikusan, illetve hagyományos módon postára adni. A döntés okairól itt olvashattok. 

Az új felsőoktatási rendszer - amely bár az elején "nyilván kicsit zötyögni fog" - eredménye az lesz, hogy minden fiatal tanulhat, ám felelősséget is kell viselniük azért, hogy mit tanulnak, és ők döntik el, melyik egyetem marad talpon, és melyik nem - mondta.

A szakmát szerzett fiatalok munkanélküliségével kapcsolatban arra a kérdésre, hogy mit fog szólni Brüsszel a nemzeti munkahely-teremtési stratégiákhoz, azt válaszolta: "sok köze nincs hozzá", mert nemzeti programot kell készíteni, vagyis nem lesz központi, brüsszeli utasítás.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (7) , melyek közül a legfrissebbek:

László Nagy

Igaza Orbán Viktornak!
Az olyan fajta képzéseknek ami az Ő és hasonszőrű barátait
segítette jogi végzettséghez, semmi értelme!
A"politikai kultúra" fakultás meg akkor nem működött!
Szar ügy, rosszkor kezdték az egyetemet!
Erről is a "komenisták" tehetnek!
Szemrehányást tehet az apjának!

Cserepes Gabor

Mondja mindezt egy himi-humi végzettséggel és képzettséggel rendelkező ember.Na, Magyarországon így lehet miniszterelnök "valakiből."

Tilinger Bálint

Hát igen..........Még jó, hogy ők már lediplomáztak, állami pénzből, voltak külföldön, stb.... Elmehetnének a p.....ba. Szakemberek kellenek?! Kiből? Az olyan osztálytársaim, akik kettes matekkal érettségiztek pénzügyi tanácsadónak mentek továbbtanulni!! (mellesleg egy szakmunkásnak sem árt valamennyi matematika-->geometriai, térszámítási alap)

Kukori Csaj

Drága tündöklő, szabadságharcos nagy vezírünk! A zemberek nem arra kíváncsiak, hogy mi nem lesz!!! Arra, hogy mi lesz!!! A lózungokból már elege van a hű alatvalóidnak!!! A duma, mellébeszélés, lenyúlás, hazugság, stb... már akadémiai szinten megy!!! Érezhető konkrétumokra van szüksége a népednek!! Te is csak egy párttitkár vagy.

Király Dr-Pomádé

Mókás egy fickó egy az kis ürge-bürge. A múltkorjában még pont arról csacsogott gyermeki együgyűségében, hogy Magyarország igenis mezőgazdasági ország. Akkor most miről hadovál? Vagy olyan, mint a pletykás szomszédasszonyom, aki mindenkinek azt mondja, amit az hallani akar? Ő maga egy himi-humi semmi ember, akinek elég jó lett volna a kiskondási állás is - az pont megfelel a kvalitásainak.

Cirmu Lee

Himihumi képzés? Szóval akkor ebbe a körbe tartozik a jogász képzés - mi is orbán diplomája?
És a közgazdászok is ilyenek? Na persze, híres matolcsy... Ők tényleg szakmájuk szégyenei!

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X