Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Orbán a felsőoktatásról: "ilyen himihumi képzések nem lesznek"

7
Forrás: MTI / Mohai Balázs

A miniszterelnök szerint Magyarország jövője a mérnöki világ irányában található, ezért kell a legtöbb diákot állami képzésben a műszaki, informatikai képzés felé terelni. Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában az oktatáspolitikával kapcsolatban kifejtette: Magyarországnak egyrészt korszerűsítenie kell a szakképzését, amellyel kapcsolatban az első lépések már meg is történtek. A fiatal munkásokat, szakmunkásokat és a fizikai munkát végző segédmunkásokat meg kell becsülni, hiszen "nem lesz mindenki akadémikus" a modern világban sem - fogalmazott.

hirdetés

Másrészt - folytatta - a felsőoktatással összefüggésben a kormány azt akarja, hogy minél többen tanuljanak, és aki szeretne, tanulhasson is. Az azonban nem megy, hogy "állami pénzen drága képzésben részesülnek fiatalok, majd utána - érthetően egyébként, a nehéz helyzet miatt - fogják a batyujukat, és ezzel a tudással együtt elmennek nyugatra, és mi, akik fenntartottuk az ő képzésüket, semmit sem kapunk vissza abból a tudásból, amihez hozzásegítettük őket" - mondta. E helyzet megoldása szerinte a nagyon olcsó, körülbelül kétszázalékos diákhitelrendszer. A hallgatói szerződésekről itt találjátok a legfontosabb információkat.

A miniszterelnök szerint a felsőoktatás átalakítása azt is eredményezi majd, hogy "ilyen himihumi képzések, amitől sokat szenvedünk, nem lesznek", nem szabad ugyanis azt a gyakorlatot folytatni, hogy a megszerzett diploma mögött "nincs igazi fedezet".

Változott a 2012-es felvételi jelentkezési határideje 

Február 24-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt a felsőoktatási intézményekbe - közölte az oktatási államtitkárság csütörtökön. Az államtitkárság elindította a módosításához szükséges jogi eljárást, melynek értelmében legkésőbb február 24-én éjfélig kell a jelentkezéseket elektronikusan, illetve hagyományos módon postára adni. A döntés okairól itt olvashattok. 

Az új felsőoktatási rendszer - amely bár az elején "nyilván kicsit zötyögni fog" - eredménye az lesz, hogy minden fiatal tanulhat, ám felelősséget is kell viselniük azért, hogy mit tanulnak, és ők döntik el, melyik egyetem marad talpon, és melyik nem - mondta.

A szakmát szerzett fiatalok munkanélküliségével kapcsolatban arra a kérdésre, hogy mit fog szólni Brüsszel a nemzeti munkahely-teremtési stratégiákhoz, azt válaszolta: "sok köze nincs hozzá", mert nemzeti programot kell készíteni, vagyis nem lesz központi, brüsszeli utasítás.

(x)

Gyűjts élményeket is az ötösök mellé!

Emlékezetessé akarod tenni hallgatói éveidet? Az iskolapadban megszerzett tudás mellett élményekre, igazi tapasztalatokra is vágysz?  Tovább »

Hozzászólások (7) , melyek közül a legfrissebbek:

László Nagy

Igaza Orbán Viktornak!
Az olyan fajta képzéseknek ami az Ő és hasonszőrű barátait
segítette jogi végzettséghez, semmi értelme!
A"politikai kultúra" fakultás meg akkor nem működött!
Szar ügy, rosszkor kezdték az egyetemet!
Erről is a "komenisták" tehetnek!
Szemrehányást tehet az apjának!

Cserepes Gabor

Mondja mindezt egy himi-humi végzettséggel és képzettséggel rendelkező ember.Na, Magyarországon így lehet miniszterelnök "valakiből."

Tilinger Bálint

Hát igen..........Még jó, hogy ők már lediplomáztak, állami pénzből, voltak külföldön, stb.... Elmehetnének a p.....ba. Szakemberek kellenek?! Kiből? Az olyan osztálytársaim, akik kettes matekkal érettségiztek pénzügyi tanácsadónak mentek továbbtanulni!! (mellesleg egy szakmunkásnak sem árt valamennyi matematika-->geometriai, térszámítási alap)

Kukori Csaj

Drága tündöklő, szabadságharcos nagy vezírünk! A zemberek nem arra kíváncsiak, hogy mi nem lesz!!! Arra, hogy mi lesz!!! A lózungokból már elege van a hű alatvalóidnak!!! A duma, mellébeszélés, lenyúlás, hazugság, stb... már akadémiai szinten megy!!! Érezhető konkrétumokra van szüksége a népednek!! Te is csak egy párttitkár vagy.

Király Dr-Pomádé

Mókás egy fickó egy az kis ürge-bürge. A múltkorjában még pont arról csacsogott gyermeki együgyűségében, hogy Magyarország igenis mezőgazdasági ország. Akkor most miről hadovál? Vagy olyan, mint a pletykás szomszédasszonyom, aki mindenkinek azt mondja, amit az hallani akar? Ő maga egy himi-humi semmi ember, akinek elég jó lett volna a kiskondási állás is - az pont megfelel a kvalitásainak.

Cirmu Lee

Himihumi képzés? Szóval akkor ebbe a körbe tartozik a jogász képzés - mi is orbán diplomája?
És a közgazdászok is ilyenek? Na persze, híres matolcsy... Ők tényleg szakmájuk szégyenei!

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X