Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Hoffmann bosszújától tartanak az egyetemek? Még nincs helyszíne a HaHa fórumának

„A kormány tagadó álláspontja” miatt szerdára újabb fórumot szervez a Hallgatói Hálózat (HaHa), a csoport tagjai délután ötkor találkoznak az ELTE bölcsészkarának udvarán, azt azonban még nem tudják, beengedik-e őket valamelyik egyetemre. Bár az elmúlt napokban több dékántól kértek teremhasználati engedélyt, egyelőre sehonnan nem kaptak pozitív választ. Volt, aki technikai problémákra hivatkozva utasította el a hallgatókat.

Forrás: Túry Gergely

„Még mindig több egyetemtől várunk választ. Napokkal ezelőtt elkezdtük a szervezést, most nem akarunk olyan akciót, mint amilyen a múlt szerdai volt. Érződik, hogy sok dékán nem örülne, ha náluk tartanánk meg a hallgatói fórumot, kifogásokat keresnek, volt, ahol arra hivatkozva utasították el a kérésünket, hogy túl későn szóltunk” – mondta Horváth Bence, a Hallgatói Hálózat tagja. Úgy tudjuk, a rendezvényt eddig több ELTE-karról is kitiltották - az eduline kereste az érintett karok dékánjait, de eddig egy helyről sem kaptunk választ. Az esemény Facebook-oldalán eddig 360-an jelezték, hogy részt vesznek.

hirdetés
hirdetés

A csoport egy héttel ezelőtt szervezett demonstrációt az új felsőoktatási törvény és a 2012-es felvételi keretszámok ellen, száz-százötven tüntető kora este elfoglalta az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának egyik nagyelőadóját, és ultimátumot adott a kormánynak a keretszámok és a felsőoktatási törvény visszavonására. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár már a megmozdulás másnapján kijelentette, a kritikák ellenére sem változtatnak az államilag finanszírozott létszámon, és azt is hozzátette, a Hallgatói Hálózat "politikai indíttatásból" támadja az új törvényt. 

„A kormány által adott reakciók a korábbi cinikus álláspontot tükrözték. Hoffmann Rózsa elzárkózott a változtatásoktól, Orbán Viktor pedig úgy nyilatkozott, hogy több radikalizmust várna el ettől a nemzedéktől. A Hallgatói Hálózat továbbra is kitart a polgári engedetlenség békés formái mellett, fő célja a mostani felsőoktatási törvény megváltoztatása, valamint a demokratikus, részvételen alapuló országos érdekérvényesítés elindítása” – olvasható a hallgatóktól és oktatókból álló csoport legfrissebb blogbejegyzésében.

Raportra hívták a szervezőket

A február 15-i demonstráció óta több fővárosi és vidéki egyetemen létrehoztak helyi HaHa-csoportokat, a pécsi egyetemisták hétfő este a bölcsészkar aulájában gyűltek össze – a szervezőket a PTE-BTK kari igazgatója keddre hívta be "elbeszélgetésre". Úgy tudjuk, több, az "anyacsoport" szervezésében aktív szerepet játszó egyetemi oktatónak is meg kellett jelennie egyetemi vezetőknél, tőlük azonban egyelőre csak információt kértek a Hallgatói Hálózat terveiről.

This is the beginning of a beautiful friendship

Kis Norbert felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az eduline-nak pénteken úgy nyilatkozott, továbbra is a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK) és a Doktoranduszok Országos Szövetségét (DOSZ) tartják a "legitim" hallgatói érdekképviseletnek, ezért a Hallgatói Hálózattal csak akkor egyeztetnek, ha a csoport a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos kifogásait összehangolja a hallgatói önkormányzatokéval, és közös problémalistát juttatnak el az oktatási államtitkársághoz.

Erre - és ezzel az államtitkárság is tisztában van - aligha van esély, a február 15-i HaHa-akciót ugyanis az ELTE hallgatói önkormányzata azon nyomban elítélte, azt írták, "a mai napon Egyetemünk több mint 375 éve alapvető tevékenységeit, az oktatást és a tudomány művelését zavarták meg illetéktelenek. Az ELTE Hallgatói Önkormányzata elítéli, ha bármilyen csoportosulás a véleményét oly módon szándékozik kifejezni, amellyel társadalmi normákat sért". Az eduline úgy tudja, a közlemény néhány hallgató önálló akciója volt, a HÖK-tagok többsége és az egyetem vezetése sem örült a nyílt konfrontációnak.

A két hallgatói szervezet közötti jeges viszonyt az ELTE Társadalomtudományi Karának HÖK-vezetői törték meg, akik közös állásfoglalást adtak ki a Hallgatói Hálózat alcsoportjaként működő Lágymányosi Érdekképviseleti Közösséggel. Ebben azt írják, eszközeik nem, céljaik azonban közösek, együttműködésükkel példát akarnak mutatni.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X