Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Elfoglalták az ELTE jogi karát a tüntető diákok

1

Körülbelül ezer-ezerötszáz egyetemista és középiskolás tüntetett szerda délután az új felsőoktatási törvény, a hallgatói szerződések és a 2012-es felvételi keretszámok ellen. A Hallgatói Hálózat tagjai és a hozzájuk csatlakozó diákok elfoglalták az ELTE jogi karának egy nagyelőadóját, hallgatói fórumot tartanak. Percről percre tudósítunk.

Összefoglalónk a tüntetésről

A szerda délutáni demonstrációt a Hallgatói Hálózat (HaHa) nevű, egyetemistákból és oktatókból álló csoport szervezte - a tüntetők az ELTE lágymányosi épületétől indultak, képviselőik a Fővám téren körülbelül ezer-ezerötszáz ember előtt beszéltek a decemberben elfogadott új felsőoktatási törvényről, a 2012-es felvételi keretszámokról és a finanszírozás átalakításának következményeiről.


Az utolsó nyílt nap című demonstráción beszédet akart mondani Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is, a Hallgatói Hálózat azonban visszautasította a kérést. A Nefmi sajtóosztálya szerda délután közleményt küldött az MTI-nek, amelyben az áll, hogy két nappal korábban a csoport egyik tagja hívta meg Hoffmann Rózsát, és nem az államtitkár jelentkezett a tüntetést szervező diákoknál.

A tüntetők a Fővám térről kora este az ELTE jogi karának épülete elé vonultak: körülbelül százan elfoglalták az egyik nagyelőadót, ahol "hallgatói fórumot" tartottak. Többek között abban állapodtak meg, hogy ultimátumot adnak a kormánynak: ha hétfőig nem vonják vissza a 2012-es felvételi keretszámokról szóló rendeletet, a diákok újabb tüntetéseket szerveznek. Elfogadták a Hallgatói Hálózat kilencpontos állásfoglalását, és középiskolai-egyetemi csoportok megalakításáról is döntöttek. A jogi kar dékánja először fél hétig, végül nyolc óráig engedélyezte a tüntetőknek, hogy az egyetem épületében maradjanak.

Eközben az Egymillióan a sajtószabadságért (Milla) mozgalom demonstrációt jelentett be az Egyetem térre, "Szolidaritás az egyetemfoglaló hallgatókkal" címen. A diákok nyolc órakor hagyták el az ELTE-ÁJK-t, fél órával később pedig az épület előtti tüntetés is véget ért.

20:16
Itt a vége?

A tüntetésnek az ELTE épületében tartott hangverseny egyik szervezője vetett véget, aki a zajra panaszkodott. Tudósítónk szerint a szervezők összefoglalták, milyen lépésekről döntöttek, milyen követeléseik vannak. A demonstrálók ezután kisebb csoportokban indultak el a térről.

20:06

Mindenki elhagyta az ELTE épületét, az Egyetem téren a szimpátiatüntetést bejelentő Egymillióan a magyar sajtószabadságért arra kérte a diákokat, hogy maradjanak. Többen azt skandálják: "ez még csak a kezdet". Az eduline tudósítója szerint ennek ellenére többen elindultak a Kálvin tér felé, egy negyedéves egyetemista azt mondta, azért megy haza, mert fél, hogy "balhé lesz a rendőrökkel". Körülbelül két-háromszáz ember maradt az épület előtt.

hirdetés
hirdetés

19:57
Lesz még tüntetés?

Nem biztos. A Hallgatói Hálózat ugyan kilátásba helyezte, hogy ha a kormány nem vonja vissza a 2012-es keretszámokat, egyetemenként és közösen is újabb tüntetéseket szerveznek, de az időpontról nem döntöttek. Van, aki a felvételi jelentkezési határideje, vagyis még február 24-e előtt szervezne újabb demonstrációt, mások jövő hét kedden tiltakoznának újra a kormány oktatáspolitikája ellen.

19:52

A tüntetők úgy döntöttek, nyolckor elhagyják az előadót. Információink szerint Király Miklós dékán azt mondta a diákoknak, nem engedi, hogy rendőrök lépjenek be az egyetem épületébe.

19:45
Visszaszóltak az ELTE HÖK-nek

Megszületett a válasz az ELTE hallgatói önkormányzatának nyilatkozatára: a tüntetők szerint nem illetéktelenül tartózkodnak az egyetem épületében, a dékántól engedélyt kaptak rá. Arra szólítják fel az EHÖK elnökét, hogy vonja vissza a Facebookon megjelentetett közleményt.

19:35
Ultimátumot adtak

A kormánynak keddig vissza kellene vonnia a decemberben elfogadott új felsőoktatási törvényt. Arról egyelőre nincs szó, hogy mi történik, ha nem teszik meg.

19:25
Este nyolcig maradhatnak

Az ELTE-ÁJK dékánja végül mégis beadta a derekát: este nyolcig maradhatnak az előadóban, ahol felolvasták az ELTE hallgatói önkormányzatának - lentebb olvasható - üzenetet. Most a választ írják.

19:18

A Hallgatói Hálózat tagjai szerint az Egyetem téren rendőrök gyülekeznek - ide hirdetett tüntetést az Egymillióan a sajtószabadságért. Az esemény Facebook-oldalán még csak páran jeleztek vissza, néhány kommentelő azt írta, azonnal indul.

19:08

A résztvevők megállapodtak abban, hogy helyi szervezeteket hoznak létre az egyetemeken, főiskolákon és a középiskolákban. Arról viszont nem tudnak dűlőre jutni, hogy ki vigye el a kormánynak a követeléseiket tartalmazó dokumentumot, és hogy javítgassanak-e még rajta.

18:55

A dékán nem hajlandó újra tárgyalni a tüntetőkkel. Az Egymillióan a sajtószabadságért viszont bejelentett egy tüntetést az Egyetem térre, a jogi kar épülete elé. A demonstrációnak már saját Facebook-oldala is van, amelyen ez olvasható:

A Hallgatói Hálózat ma délutáni demonstrációja után az egyetemisták elfoglalták az ELTE jogi karának épületét, ahol nyilvános fórumot kezdtek. A dékán fél hétig adott nekik engedélyt a maradásra, majd távozásra szólította fel őket. A Hallgatói hálózat tájékoztatása szerint jelenleg is tárgyalnak a dékánnal arról, hogy befejezhessék a már megkezdett fórumot. Ha szolidáris vagy a diákok céljaival, fejezd ki ezt az ELTE jogi karának épületénél most! A bent lévők várják támogatásod! A demonstrációt a Hallgatói Hálózat a BRFK-nál bejelentette. Ne dőlj be a dékán félretájékoztatásának: ami történik, teljesen jogszerű! Találkozzunk az Egyetem téren, az ELTE- ÁJK épületénél!

18:45
Kezd szétfolyni a fórum

Tudósítónk szerint kezd szétfolyni a beszélgetés a nagyelőadóban, olyan javaslatok is érkeznek, hogy arról kellene szavazni, pontosan minek akarnak ma este a végére jutni, és hogy hol, mikor folytassák az eszmecserét. Többek szerint "történelmet írtak", és az 1956-os eseményekhez hasonlították az akciót.

18:29
Az ELTE HÖK-nek nem tetszik

A mai napon Egyetemünk több mint 375 éve alapvető tevékenységeit, az oktatást és a tudomány művelését zavarták meg illetéktelenek. Az ELTE Hallgatói Önkormányzata elítéli, ha bármilyen csoportosulás a véleményét oly módon szándékozik kifejezni, amellyel társadalmi normákat sért. Az ELTE Hallgatói Önkormányzata továbbra is demokratikus eszközökkel kíván a magyar felsőoktatás alakításában részt venni

Ez a szöveg jelent meg az ELTE EHÖK Facebook-oldalán. A HÖOK egyelőre semmilyen állásfoglalást nem tett közzé.

Forrás: Túry Gergely

18:26
Újra beszélnek a dékánnal

Az eduline tudósítója szerint egy újabb delegáció indult a jogi kar dékánjához, azt közlik Király Miklóssal, hogy a tiltás ellenére maradnak az előadóban. A tüntetők arról döntöttek, hogy addig nem hagyják el az épületet, amíg be nem fejezik a hallgatói fórumot.

18:21
Megszavazták

Elfogadták a Hallgatói Hálózat követeléseit, arról viszont még mindig nem tudtak dönteni, hogy elhagyják-e az épületet fél hétkor. A Hallgatói Hálózat Facebook-oldalára kommetelők szerint legalább fél nyolcig maradnak.

18:05

Az eduline tudósítója arról számolt be, hogy az előadóterembe megérkezett az ELTE-ÁJK dékánja, és közölte, hogy fél hétig mindenkinek el kell hagynia az épületet. Király Miklós beszédét bekiabálások szakították félbe, többen azt mondták, elhagynák az épületet, de be van zárva. A dékán bejelentette, hogy kinyittatta a kapukat.

17:59
Mi történik odabent?

17:44

A Hallgatói Hálózat Facebook-oldalán az a hír jelent meg, hogy az ELTE rektora kihívta a rendőrséget. Közben az Anonymous Hungary Facebook-oldalán is beszámoltak arról, hogy a tüntetők bevonultak az ELTE épületébe. 

Az Anonymous már korábban bejelentette, hogy támogatja a Hallgatói Hálózat demonstrációját, a hackercsoport így üzent a magyar hallgatóknak: "15-én fontos naphoz érkeztek. Megmutathatjátok az ország vezetőinek és Európának, hogy Ti vagytok a generáció, akik szemben mennek az esztelen törvényhozással és a tudatos népbutítással. Hasonlóan a görög társaitokhoz, most jött el a pillanat, hogy együtt és közös erővel emeljétek fel szavatokat Hoffmann Rózsa és politikai bűntársai ellen. Mi mindannyian egy pusztán nevében hordozott demokrácia tagjai vagyunk. Ez a névleges demokrácia tudatos pusztítást végez a Ti jövőtökben."

17:41

A Hallgatói Hálózat követelései - kilenc pontban
1. Korszerű, átfogó, tényekre alapozott, rövid és hosszú távra is szakmapolitikailag jól megtervezett felsőoktatási reformot!
2. Semmit rólunk, nélkülünk! Követeljük a felsőoktatási törvény visszavonását, a mögötte álló közpolitikai célokról, elképzelésekről pedig valódi vitát az érintettekkel!
3. Nem akarunk szolgaegyetemekre járni! Követeljük a felsőoktatás finanszírozásának visszaterelését a világos, hosszú távon kiszámítható keretek közé!
4. Követeljük 2012 szeptemberére a keretszámok visszaállítását és az állami finanszírozás kereteinek fokozatos, előre látható, érvekkel alátámasztott, az érintettekkel megvitatott kialakítását!
5. Ne az állami hivatalnokok próbálják megszabni a munkaerőpiac igényeit!
6. Nem akarjuk az életünket eladósodással kezdeni, a hitel nem megoldás! Ha muszáj tandíjat fizetnünk, az jelentsen többletforrást az intézményeknek, az abból befolyt összeget maradéktalanul fordítsák a felsőoktatás minőségi fejlesztésére! Követeljük egy szociális alapú ösztöndíjrendszer kidolgozását, mert a Diákhitel 2. nem az!
7. A magyar állam ne zsarolással, hanem fejlődő gazdasággal, magas fizetésekkel igyekezzen minket itthon tartani! Külföldre távozó honfitársainkban pedig ne ellenséget, hanem lehetőséget lásson, és annak megfelelően viszonyuljon hozzájuk!
8. Autonóm egyetemet és nemzetközi viszonylatban is versenyképes magas színvonalú felsőoktatást akarunk!
9. Követeljük, hogy az egyetem a társadalmi felemelkedést is szolgálja! Az egyetem mindenkié! Senki ne maradjon ki a felsőoktatásból anyagi okok miatt!

17:34
Az egyetem nem örül

A Hallgatói Hálózat tagjai az egyetem vezetőivel beszéltek - azt akarták elérni, hogy megtarthassák a hallgatói fórumot, de az ELTE nemet mondott. A nagyelőadóban éppen a HaHa követeléseiről szavaznak.

17:33

Igaz volt a hír, tényleg bezárták az épület kapuját, tudósítónk a portással beszélt, aki azt mondta, mivel a diákok bejelentés nélkül mentek be az épületbe, ő nem engedi ki őket.

17:25

Megtelt a jogi kar harmadik emeleti nagyelőadója, kezdődik a hallgatói fórum.

17:11
Egyetemfoglalás?

Tudósítóink úgy tudják, előre be nem jelentett hallgatói fórumot tartanak az ELTE jogi karán - úgy tudjuk, az eredeti tervek szerint a Corvinus épületében tartották volna meg a beszélgetést. A tömeg az ÁJK harmadik emeletére tart - tudósítónknak az épület portása azt mondta, nem tudta, hogy ma este bármilyen rendezvényt tartanak az előadókban, nem tudja, mit kellene tennie, ennyi embert nem tud egyedül kizavarni.

17:08
Megindultak az ELTE jogi kara felé

Körülbelül ötszázan elindultak az ELTE jogi karának épületéhez - a tömegben már olyan pletykák is terjednek, hogy ott rendőrök várják a tiltakozókat. Pár perc, és kiderül.

17:02
Miért ez az utolsó nyílt nap?

K. Horváth Zsolt, az ELTE oktatója azt is elmagyarázta, miért "Az utolsó nyílt nap" nevet kapta a tüntetés: "ez az utolsó eset, amikor az egyetemisták még szabadok, amikor még nincs sem r9ghöz kötés, sem eladósodás". Azt is megígérte, hogy folytatják a tiltakozássorozatot, nem hagyják, hogy a felsőoktatási törvényt ebben a formában maradjon meg.

16:42
Legalább ebben egyetértenek a HÖOK-kal

A Fővám téren beszédet mondó egyetemista azt követeli, hogy töröljék el a hallgatói szerződéseket, vonják vissza a 2012-es keretszámokat, és hozzanak létre erős szociális ösztöndíjrendszert. Ugyanezért virrasztott múlt héten a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is - a két diákszervezet egyébként nem ápol túl jó kapcsolatokat, nem vesznek részt egymás demonstrációin.

16:38
Mi történt eddig?

Annak, aki most kapcsolódna be, vagy valahol a lágymányosi campus és a Fővám tér között elvesztette a fonalat: a szerda délutáni tüntetést a Hallgatói Hálózat nevű csoport szervezte. Körülbelül ezren-ezerötszázan - a szervezők Facebook-oldala szerint legalább kétezren - vonultak az ELTE-TÁTK-tól a Corvinusig. Közben az oktatási államtitkárság és a Hallgatói Hálózat azon vitázik, ki hívott meg kit: Hoffmann Rózsa azt állítja, őt egy Erdész Ábel nevű HaHa-tag hívta el a demonstrációra, tudósítónknak nyilatkozók szerint nincs is ilyen ember a csoportban.

16:36

Megkezdődtek a beszédek a Fővám téren - amíg tudósítónk hallgatja, itt van egy kép a nap transzparenséről:

Forrás: Túry Gergely

16:17
Összekapott Hoffmann Rózsával a HaHa: ki hívott el kit?

A Hallgatói Hálózat (HH) közlésével ellentétben két nappal a szerdai demonstráció előtt a HaHa hívta meg a rendezvényre Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt - írja az államtitkárság. A Hallgatói Hálózat reggel azt közölte, a szerdai tüntetést megelőző este Hoffmann Rózsa államtitkár sajtóreferense azt az információt juttatta el hozzájuk, hogy a szaktárca elolvasta szakmai állásfoglalásukat, s erre a tüntetésen az államtitkár reagálni szeretne. A csoport erre nemet mondott - a vitáról részleteket itt olvashattok.

16:05
Megbénult a közlekedés a Gellért téren

A tömeg elérte a Szabadság hidat, amelyet teljes egészében lezártak - a villamosok a Gellért téri megállóban várakoznak, az autósokat az alsó rakpart felé terelik a rendőrök.

15:54

A menet eleje megérkezett a Műegyetem főépületéhez, az ablakokból hallgatók nézik a tüntetést. A demonstrálók azt skandálják: "az egyetem a miénk" és "gyertek velünk", de úgy tűnik, a BME-seknek nincs kedvük kimenni a hidegbe. Tudósítónknak két negyedéves, pszichológia szakos ELTE-s azt mondta, bár őket már nem érintik a változtatások, azért jöttek el tüntetni, mert az új törvényt nem egyik napról a másikra, hanem fokozatosan kellett volna bevezetni.

15:49

Egy budapesti, japán szakra készülő középiskolás a helyszínen az eduline tudósítójának azt mondta, leginkább attól tart, hogy a megvágott keretszámok miatt még a legjobb tanulók is kiszorulhatnak az állami ösztöndíjas helyekről, a ponthatárok jóval 450 felett lesznek. "Költségtérítéses képzésre nem is fogok jelentkezni, és egyelőre külföldi egyetem sem jött szóba" - magyarázta. Milyen lesznek a 2012-es keretszámok? Összefoglaló táblázatunkat itt nézhetitek meg.

15:37

Többen transzparensekkel érkeztek, az egyiken egy Hoffmann Rózsa-arckép van. Egy másik táblán az áll: "Munkát akarunk, nem röghöz kötést". Olyan transzparenst is lehet látni, amelyre ezt a feliratot festették: "Mi vagyunk az igazi fiatal demokraták".

15:33
Elindult a menet

Körülbelül ezer hallgató és középiskolás gyűlt össze a lágymányosi campuson, a menet elindult - az eduline tudósítója szerint a hangulat "farsangi", színes ruhákba öltözött dobosok kísérik a tüntetőket, akik rendőri felvezetéssel haladnak a teljesen lezárt Műegyetem rakparton. A menet elején a Hallgatói Hálózat tagjai azt skandálják:  "Viszlát, Viktor! Viszlát, Rózsa! Mi leszünk a jövő kulcsa!"

Forrás: Facebook/Beke Károly

15:27
"Viszlát, Viktor! Viszlát, Rózsa!"

Megvan a tüntetés jelmondata: "Viszlát, Viktor! Viszlát, Rózsa! Mi leszünk a jövő kulcsa!"

15:22
"Megszemélyesítik" Hoffmannt és Orbánt

Elkezdődött a performansz az ELTE előtt: a Hallgatói Hálózat két tagja Orbán- és Hoffmann-arcképpel áll a színpadon, azt kiabálják: "Menjetek haza", "Elegünk van az ingyenélőkből". A tömegből többen - az Educatio-kiállításról már ismert technikával - skandálva válaszolnak nekik.

15:16
"Emiatt semmi nem fog megváltozni"

A budapesti II. Rákóczi Ferenc Közgazdasági Szakközépiskolából több mint tizenöt végzős érkezett a demonstrációra, az eduline tudósítójának azt mondták, nem hiszik, hogy ettől a tüntetéstől bármi megváltozik majd, de legalább felhívják a figyelmet a felvételizők helyzetére. "Nem valószínű, hogy bekerülök majd államilag finanszírozott képzésre, a gazdasági szakokon alig hagytak ösztöndíjas helyet. Vagy külföldre megyek tanulni, vagy felveszem a diákhitel 2-t, mellette pedig munkát vállalok" - mondta egyikük.

15:10
Az egész Szabadság híd le lesz zárva

A Hallgatói Hálózat önkéntes szervezőket toboroznak az ELTE előtt, ők irányítják a vonulókat, és ügyelnek arra is, hogy senkit ne legyen maszk. A menet az ELTE lágymányosi épületétől indul, végighalad a Műegyetem rakparton, ahol két sávot zár majd le a rendőrség, a Fővám térre a Szabadság hídon át jutnak - a híd fél órára teljesen le lesz zárva.

15:04
Újságírók és diákok gyülekeznek

Elkezdtek gyülekezni a középiskolások és az egyetemisták az ELTE lágymányosi épülete előtt, tudósítóink szerint eddig körülbelül százan lehetnek, köztük több tévéstáb.

15:02
Nagyítás-fotógaléria az elmúlt fél év diáktüntetéseiről

A galéria megtekintéséért kattints
A galéria megtekintéséért kattints

15:01
Hoffmann nem mehet

Hiába kérte, nem mondhat beszédet a diáktüntetésen Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár - így döntött a demonstrációt szervező Hallgatói Hálózat, amely azt üzente az államtitkárnak: az új felsőoktatási törvény elfogadása előtt kellett volna egyeztetni a társadalmi és szakmai szervezetekkel.

„Az egyeztetés nélkül elfogadott törvény elleni tüntetés nem a megfelelő helye és ideje annak, hogy államtitkár asszony kifejezze egyet nem értését szakmai anyagunkkal kapcsolatban” – ezt a választ küldte a Hallgatói Hálózat az oktatási államtitkárság sajtóosztályának, amely kedd este kereste meg a csoportot azzal a kéréssel, hogy a szerdai demonstráción biztosítsanak lehetőséget Hoffmann Rózsának egy rövid beszéd elmondására, az államtitkár ugyanis reagálni akar a szervezet hétfőn közzétett állásfoglalására.

15:00
Kik törnek borsot a kormány orra alá?

„Velünk beszéljenek, ne rólunk”, „a tanulás nem luxus”, „ezt a forradalmat kitilthatod az egyetemről, de az üzenőfalad tele lesz vele” – 2011 június közepén még ilyen transzparensekkel tiltakozott a kormány oktatáspolitikája ellen a Hallgatói Hálózat (HaHa), amely szerda délutánra tüntetést szervezett három nagy budapesti egyetem - az ELTE, a BME és a Corvinus - elé.

Forrás: Facebook

A többségében budapesti egyetemek hallgatóiból és oktatóiból álló csoport 2011 tavaszán jött létre – azután, hogy kiszivárgott egy olyan minisztériumi tervezet, amely az állami egyetemek és főiskolák számát a jelenlegi felére csökkentette volna, megszüntetve többek között a Budapesti Corvinus Egyetem, az Óbudai Egyetem, valamint a kaposvári és a győri egyetem önállóságát.

A csoport szerint az államilag finanszírozott hallgatói helyek számának csökkentésével és a költségtérítés összegének emelésével a kormány kilátástalan helyzetbe hozta a középiskolásokat, a finanszírozás átalakításával pedig egyetemi és főiskolai karok létét sodorta veszélybe. A Hallgatói Hálózatról bővebben itt olvashattok. 

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés