Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

"De én nem akarok mérnök lenni" - a Deák téren virraszt a HÖOK

1

Mínusz nyolc fokban kezdődött meg szerda délután a HÖOK "Mentsük meg az oktatást a fAGYhaláltól" elnevezésű demonstrációja, a budapesti Deák téren körülbelül száz-százötven egyetemista gyűlt össze. A 2012-es felvételi keretszámok visszavonását és a hallgatói szerződések eltörlését követelő egyetemisták fórumára Kis Norbert felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár is megérkezett.

Forrás: MTI

Az államilag finanszírozott hallgatói helyek számának drasztikus csökkentése, az önköltséges képzésre bekerülő hallgatók "eladósodása" és a magyarországi munkavállalást kötelezővé tevő hallgatói szerződések - a szerda esti demonstráció felszólalói ezeket nevezték az új felsőoktatási törvény és az ahhoz kapcsolódó rendeletek leggyengébb pontjainak.

hirdetés
hirdetés

"A hallgatói szerződések miatt a European Students Union arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy kezdjen azonnali vizsgálatba, az új felsőoktatási törvény ugyanis korlátozza a hallgatók szabad mozgását" - jelentette be Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke, aki szerint a "röghöz kötés" nem megoldás az elvándorlás problémájára, a diplomásokat csak európai szintű munkafeltételekkel lehet Magyarországon tartani.

Kis Norbert felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az eduline-nak a helyszínen úgy nyilatkozott, a hallgatói szerződésekről szóló kormányzati döntést megelőzte egy jogharmonizációs vizsgálat, ezért az oktatási államtitkárság "nyugodt". Hozzátette: igaz, hogy a részösztöndíjas hallgatóknak is ugyanannyi ideig kell majd Magyarországon dolgozniuk, mint azoknak, akik száz százalékos támogatást kapnak tanulmányaikhoz, de "az elv ugyanaz": ha az állam bármilyen ösztöndíjat biztosít, akkor elvárhatja, hogy a végzettek itthon használják azt a tudást, amit az egyetemen, főiskolán megszereztek. 

"Nem akarok mérnök lenni"

A demonstráció szervezői fáklyákat és mécseseket osztogattak az egyetemistáknak, akik közül többen transzparensekkel érkeztek. A táblákon olyan feliratok voltak, mint "Nem akarok mérnök lenni, nem akarok informatikus lenni. Közgazdász akarok lenni", "Vidék felzárkóztatása - ezt ígérte. Az ígéret szép szó, nekem ezt tanították", A szüleimnek nincs pénze, így nem tanulhatok tovább?" és "Nem akarok hitelt felvenni - ezt megtanították".

Forrás: MTI Fotó: Kovács Tamás

A demonstrálók között volt olyan, aki elsősorban a jogi és gazdasági szakok keretszámának drasztikus csökkentése, mások a "röghöz kötő" szerződések miatt csatlakozott a HÖOK virrasztásához, sőt az eduline tudósítója olyan egyetemistákkal is találkozott, akik attól tartanak, hogy a felsőoktatási kivonások és az államilag finanszírozott helyek számának csökkentése több vidéki egyetem és főiskola végét jelentheti.

"Nem lehet tudni, hogy milyen adatok alapján határozták meg a 2012-es felvételi keretszámokat. Fogalmunk sincs, honnan veszik, hogy mindössze száz jogászra és kétszázötven közgazdászra van szükség itthon" - mondta egy harmadéves hallgató. Többen azt mondták, a változások őket már nem érintik, de ha ők nem tiltakoznak a felsőoktatást érintő döntések ellen, akkor a "gőzerővel az érettségire tanuló" középiskolások járnak majd rosszul.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az eduline kérdésére azt mondta, a középiskolákban dolgozó tanárok arról számolnak be, hogy a diákok körében teljes a zavarodottság. "Akik négy vagy öt éven keresztül egy szakra készültek, azoknak nagyon gyorsan, egyik napról a másikra kellene átállniuk egy másik területre, de ez nem így megy" - tette hozzá.

Egész éjjel virraszt a HÖOK

A HÖOK elnökségének tagjai a tervek szerint egész éjszaka virrasztanak, az eseményekről folyamatosan beszámolnak a szervezet honlapján, a Facebookon és a Twitteren. Az akcióhoz a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának, a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karának hallgatói önkormányzata is csatlakozott.

A helyszínen elhelyezett ládába gyűjtik a résztvevők véleményét, kérdéseit, azokat másnap továbbítják az oktatási államtitkárságnak. Itt nézhetitek élőben a HÖOK fórumát.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Dezanove Katalin

Hoffmann Rózsa mindenkinek megmondja mi lehet és mi nem.....!Ebbe még belegondolni is undorító...az én gyermekeimnek NE mondja meg senki, hogy mit tanulhatnak...bár mi ott tartunk, hogy szegények ( bár nagyon jó tanuló, tehetséges gyerekek ) így NEM is tanulhatnak tovább... Itt Magyarországon ezekkel a feltételekkel biztosan nem tudnak tanulni....Éljen az esélyegyenlőség Rózsika!!!

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X