Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ennyi hallgatót vehetnek fel alapképzésre az egyetemek és főiskolák - itt a teljes lista

23

Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási intézmények 2012-es keretszámait - itt találjátok az összes állami egyetemet és főiskolát, valamint azt, hogy hány állami (teljes) ösztöndíjast vehetnek fel képzési területenként az alapszakokra.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (23) , melyek közül a legfrissebbek:

Dányi Roland

Hogy az újdonsült NKE rektor úr szavait idézzem, eloszlatva a kétségbeesést :

"Azért nem mindegy, mi a neve annak az egyetemnek, ahova járnak. Fontos változás az is, hogy az államilag támogatott hallgatók jogviszonyának elnevezése megváltozik: közszolgálati ösztöndíjas hallgatók lesznek, velük még a következő félév indulása előtt ösztöndíjszerződést fog kötni az egyetem. Ez a szerződés teremti meg a jogalapját annak, hogy ők ingyen tanulnak, jogosultak bizonyos szolgáltatásokra. "

Dinnyés József

Kedves Kiss Viktor Aki a menjek,helyett azt irja,hogy mennyek,szerintem inkább maradjon.
Tisztelettel.

eduline

@Magyari Kinga A 100 fős keretszám, amit említtettél, az a jogászképzésre vonatkozik (osztatlan képzés). Ez a táblázat csak az alapképzéseket tartalmazza, és vannak jogi alapképzések is, de az nem ugyanaz, mint a jogász, ezért különbözik a keretszám

Makó Szabolcs

Nem tudja véletlenül valaki, hogy a mesterképzésre a létszámkeret hol található, ill. van-e. A feltöltött dokumentumokban csak a mesterképzések önköltségei vannak, maga a keret sehol...

Magyari Kinga

Akkor ez most hogy van? Mert egyes helyeken azt lehet olvasni,hogy 100 támogatott jogász lehet az országban,amin a Pázmány és az ELTE osztozik fele-fele arányban,viszont a kiegészítés szerint egyik egyetem se kapott helyet,viszont Miskolc,Szeged,Pécs meg igen,viszont összesen 200-at. Mi,vagy melyik igaz,melyik nem?

dzs

azt gondolom, hogy az egységes, osztatlan képzés 2420 és az FSZ képzés 3500 fős állami ösztöndíjas helye legalább ennyire fontos egy ilyen táblázatban, ezért is készült gondolom egyben, így továbbra sem értem, miért történt a levágás.

eduline

@dzs Ahogy a címben és a szövegben is jeleztük, ezek csak az alapszakok, méghozzá a teljes ösztöndíjjal. A legtöbben ezt kerestétek, erről érkeztek hozzánk kérdések.

Andrea

Bernát Ádám: a félösztöndij valóban felet jelent, és kizárólag bizonyos képzési területeken van lehetőség a félösztöndij igénybevételére (agrár, info,műszaki, orvostud., term.tud.). A "K" betűt kell a jelentkezési lapon beirni, azaz a fizetőst. Leglábbis én így értem. Az nem derül ki szerintem, hogyan lehet jelölni, hogy fizetős esetén pl. kizárólag a részleges támogatásos képzésre jelentkezel a teljes önköltségre nem. A teljes infot megtalálod http://193.225.13.157/kfelveteli2012/FFT2012A_Tajekoztatas1.pdf
Ami én nem értek: a táblázatban nem szerepel pl. a TPF, ZSKF,NKE. Ezek szerint ezeken a helyeken kizárólag költségtérítéses képzés folyik? Továbbá nem látok olyan oszlopot, hogy "Közigazgatási, rendészeti, katonai képzési terület". Hol lehet meglelni a konkrét intézmény konkrét alapszakára vonatkozó létszámokat? Az remek, hogy pl. ELTE bölcsész 1050, de ebből mennyi hely van az anglisztikán?

Bernát Ádám

Azt valaki meg tudja mondani, hogy a félösztöndíjas/félköltségtérítéses jelentkezés ténylegesen az összegek felét jelenti, vagy mást? Másrészt hogy a fenébe kell rá jelentkezni? a jelentkezési lapon nincs feltüntetve rublika, vagy betűjel ami erre utalna, és senki sem tájékoztatott erről hogy hogy is működik...

Másrészt olyan lista nem fog kijönni, ami szakokra lebontva mondja meg pontosan, hogy mennyi férőhelyet szánnak rá?
Vagy egy olyan lista is jóljönne, ami elmondja, hogy pl a BME műszaki szakra tavaly hány helyet szántak a mostani 2200 helyett.

-

Nálunk az ÁVF-n – amint látható volt, hogy az államilag támogatott létszám jelentősen csökkeni fog – úgy döntött a menedzsment, hogy az állami ösztöndíjas, részösztöndíjas képzés mintájára – már a felvételi összpontszám alapján – bevezetjük az intézményi ösztöndíjas, illetve részösztöndíjas képzést. Vagyis lesznek olyanok, akik ugyan önköltséges képzésbe kerülnek be, de 2012 őszén nem, vagy csak az önköltség felét kell fizetniük, s a további félévekben is pályázhatnak intézményi ösztöndíjra, részösztöndíjra. Ugyanez lesz érvényes a teljes önköltséget megfizető hallgatókra is. Ugyanakkor az intézményi részösztöndíjas képzésében résztvevők - az önköltséget teljes mértékben megfizető hallgatótársaikhoz hasonlóan, a mindenkori jogszabályi feltételek szerint - igénybe vehetik a diákhitel biztosította lehetőségeket. Végezetül óriási előnye, hogy az állami ösztöndíjasokkal, részösztöndíjasokkal szemben a hallgatónak velünk nem kell "röghözkötési" szerződést aláírnia. Mindez növelheti a képzéshez való hozzáférés lehetőségét azok számára, akik nem kerülnek be államilag támogatott képzésbe

Vivien

Most a kormány csak butítani akarja a népet nehogy valaki okosabb legyen náluk és ellenük tegyen valamit. Amúgy meg ők nem az állam pénzén tanultak? Dehogynem! A probléma az, hogy némelyik még helyesen írni sem tanult meg a "hatalmas"tanulmányai alatt. Személy szerint 5 évem veszett kárba azért, mert a kormány most megint a kisembereken akar hasznot húzni. Nem értem, hogy miért az oktatástól és az egészségügytől kell elvenni a pénzt, ha az ország szar helyzetbe kerül. Miért nem tudják a saját fizetésüket és juttatásaikat csökkenteni? Köszönjük Viktor! Nemhiába neveznek a külföldi lapok Európa legújabb diktátorának.

Tamás

Már csak azt szeretném tudni, hol van a hirdetett vidékközpontúság.250 gazdasági helyből 150 Pesten található.
Máshol meg szakokat szüntetnek meg.
Itt konkrétan egy kvázi nullifikáció valósult meg.
Először kihirdették mely egyetemeket szüntetnék meg, majd mikor felháborodott mindenki, nem tettek mást, kvázi nulla "lehetőséget adva" ezeknek az egyetemeknek, mégiscsak bezárás sorsára juttatják őket.(Ez történt a magánnyugdíjpénztárak esetében is)
Aki meg bejut államira, a globalizált világban írja alá, hogy nem dolgozik külföldön.
És ne mondja senki, hogy a gazdasági diplomások munka nélkül tengenek,én diplomaosztó előtt egy héttel már állást kaptam egy multicégnél...
Magyarország, én így szeretlek.

Reznák Edit

Sokan kerestétek már, én megtaláltam a felvi honlapján, hogy pontosan mennyit kell majd fizetni a költségtérítéses képzéseken, és a mesterképzés is itt van. Légyszíves ti is terjesszétek, ne csak megnézzétek, sok embert érdekel! =)
http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/aktualis/tajekoztatas_felveteli_eljaras

Cseh Balazs

jóvan, már látom, csak lemaradt a táblázat fele...

Tilinger Bálint

És itt még nem tüntették fel, hogy az esetleges fizetős hallgatók mennyit fizetnek majd..............

Cseh Balazs

nem értem... délután az volt a hír, hogy az ELTE 50 fő, Pázmány 50 fő és máshol nem lesz kb. jog állami támogatott. Erre most pont ezeknél nincsen érték a cellákban. Nem csúszott el valami?

Barnáné Szabó Tünde

"Véletlenül" kifelejtették a Szegedi T. Egyetemet!
(de ez biztosan nem a "lemondott államtitkáh. miatt van)

Petrányi Lili

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2010/12/9/20101209_felveteli_letszam_2011

Kiss Adrienn

10 gazdász hely amiben legyen gazd.men. ,turizmus, pénzügy, HR, és alkalmazott közgazd.
Van egy olyan sanda gyanúm,h ezekből nem is 1 meg fog szűnni....

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X