szerző:
Eduline

2012-ben indul az Oxford új politikus-neveldéje, és bár az egyetem eddig is ontotta magából a szigetországban szép politikai karriert befutó diplomásokat, az új kar indulásával nem titkolt céljuk, hogy más országok vezetőinek krémje is ilyen papírral rendelkezzen.

 

Leonard Blavatnik

A 2012-ben induló kar a Blavatnik School of Government nevet kapta Leonard Blavatnik amerikai üzletember után, aki gáláns 75 millió fontos felajánlást tett az induló intéménynek, amit az egyetem 26 millióval toldott meg, így közel 100 millióval (nagyjából 31 milliárd forinttal) gazdálkodhatnak az elkövetkező években.

Az új, posztgraduális kar kifejezetten politikai vezetők képzésére szakosodik majd, a hallgatók a pénzügyi és gazdasági ismeretek mellett energia- és biztonságpolitikát is tanulnak majd, illetve a gyakorlati képzéseken már megtörtént politikai válsághelyzeteket fognak elemezni. A diákok például betekintést nyernek olyan aktuális vagy közelmúltbeli krízishelyzetek forgatókönyvébe, mint a kergemarhakór-járvány vagy a madárinfluenza, amelynek a megoldásához nemcsak politikai és jogi, de tudományos ismeretek is szükségeltettek.

„A tanagyagot roppant egyszerűen építettük fel: megnéztük, hogy milyen tudásra és háttérinformációkra lehet szüksége egy politikusnak ahhoz, hogy a XXI. század összetett politikai kérdéseiben döntéseket tudjon hozni, vagy másképp fogalmazva egyáltalán mennyit kell ezekből értenie és milyen mélyen kell belelátnia a részletekbe. Mi ugyanis nem kutatókat vagy tudósokat akarunk itt képezni, hanem olyan vezetőket akik mérlegelni tudják a szakértőktől kapott információkat és azok alapján képesek döntéseket hozni." - nyilatkozta Ngaire Woods, az új intézmény tudományos igazgatója.  

A Blavatnik School of Government előreláthatóan 40 oktatóval és 120, a világ minden tájáról érkező diákkal kezdi meg a működését. Az új iskola ötletét Bill Clinton (aki oxfordi Rhodes-ösztöndíjasa volt) videófelvételről üdvözölte, szerinte Oxfordnál jobb helyet nem is választhattak volna az alapítók egy ilyen kezdeményezéshez, „hiszen az egyetem rengeteg innovációval és tudományos felfedezéssel járult hozzá az emberiség fejlődéséhez”.

Az egyetem eddig egyébként 26 miniszterelnököt adott Nagy-Britanniának, és jelenleg a brit parlamentben 117, a Lordok Házában pedig 140 öregdiákjuk ül. a mostani kormányból David Cameron miniszterelnök mellett a külügyminiszter William Hague, a belügyminiszter Theresa May és kancellár George Osborne is itt végzett.

Kriszitna O'Brien

London