szerző:
Eduline

Mit keres a fővárosi gimnázium tetején egy csillagvizsgáló? Melyik egyetem épülete készült eredetileg a Festetics családnak? Mit rejthet egy százéves általános iskola padlása? Hétvégén újra megrendezik a Budapest100 programsorozatot - ezeket az épületeket mindenképp érdemes bejárni.

Idén összesen 16 intézmény és 43 lakóház csatlakozott a százéves házakat ünneplő programsorozathoz. További helyszíneket és programokat itt találtok.

Közép-európai Egyetem (Nádor utca 11.)

©

A Festetics családnak készült épületet Jánszky Béla és Szívessy Tibor építette 1914-ben. Az évforduló alkalmából a CEU-ban 11-től kezdődnek a programok: kiállítással, beszélgetéssel, kávéházi sétával és zongorakoncerttel várnak titeket.

Könyves Kálmán Gimnázium (Tanoda tér 1.)

©

A pesti iskolák telítettsége miatt  volt szükség a IV. kerületben egy helyi gimnázium felállítására. Az iskola szeme fénye az épület tetején lévő csillagvizsgáló. Kulin György híres magyar csillagász - aki 1949-től 1953-ig volt a gimnázium tanára - gyakran hangoztatta: „az iskolából kikerülő minden fiatal legalább annyit lásson a távcsövön át az égboltból, amennyit Galilei látott.”

Bajza Utcai Általános Iskola (Bajza utca 49-51.)

A Bajza utcai Általános Iskolában Pop Up Pest interaktív társasjáték is lesz szombaton, a homlokzat díszeinek segítségével történelemórát tartanak, majd a régi fizikaszertárba is bepillanthattok, és még a padlásra is felsurranhattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!