szerző:
Eduline

Zumbaoktató, alkalmazástervező, "zöld tanácsadó", közösségimédia-menedzser - a Guardian négy olyan szakmát gyűjtött...

Zumbaoktató, alkalmazástervező, "zöld tanácsadó", közösségimédia-menedzser - a Guardian négy olyan szakmát gyűjtött össze, amelyek tíz évvel ezelőtt még nem léteztek, ma azonban több száz álláshirdetés közül válogathatnak a jelentkezők.

Azoknak, akik okostelefonra fejlesztenének alkalmazásokat, az informatikában és a dizájnban is otthon kell lenniük. A kezdő fizetés akár az évi 44 ezer fontot (16 millió forint) is elérheti, ami 23 százalékkal magasabb az informatikai diplomások átlagbérénél.

A "zöld tanácsadók" magánszemélyeknek vagy vállalatoknak készítenek tervet ahhoz, hogyan tegyék minél energiatakarékossabbá a házukat, épületeiket. Aki Nagy-Britanniában ebben a munkakörben akar elhelyezkedni, annak el kell végeznie egy tanfolyamot, ismernie kell a szabályokat és a különböző energiatakarékos termékeket is . Az éves fizetés 24 ezer font (8,7 millió forint).

Egyre több szervezet fordít figyelmet arra, hogy milyen képet ad magáról a Facebookon, a Twitteren vagy éppen a Flickr-en, így a közösségimédia-szakemberek sok állás közül válogathatnak. A munkakör betöltéséhez releváns - például kommunikációs vagy marketing - végzettségre van szükség, de érteni kell a tartalomgyártáshoz is, és ismerni kell a legújabb trendeket is. Évente 30 ezer font (10,9 millió forint) körül lehet keresni. Mi a helyzet itthon? Öt állás, amivel gyorsan találhattok állást, itt.

A zumbaoktatóknak Nagy-Britanniában el kell végezniük egy tanfolyamot, és időnként részt kell venniük továbbképzéseken is, ha akkreditált oktatók akarnak maradni. Cserébe 17,5 ezer font (6,3 millió forint) éves fizetésre számíthatnak.