szerző:
Eduline

Pályakezdőnek lenni nem könnyű - a pályakezdő nőknek még nehezebb a dolguk. Egy húszéves amerikai egyetemista, Lexi Herrick saját blogján tette közzé tanácsait - meglepően érett meglátások.

1. Fogadd örömmel a kritikát (akkor se sértődj meg, ha túl éles), és tanulj belőle.

2. Ha megvan az első állásod, jelentkezz mellette tanfolyamokra, workshopokra, céges nyelvórára. Szerezz meg minden lehetséges tudást és tapasztalatot, amit a munkádhoz fel tudsz használni.

3. Légy kreatív és újító, mert pályakezdőként friss szemmel láthatod a munkafolyamatokat. 

4. Fogadd el, hogy egyetlen munka sem alantas. Amit rád bíznak, végezd el lelkesen, és meg fogsz lepődni, hogy a leghaszontalanabbnak tűnő feladatokból is mennyit lehet tanulni.

©

5. Bátran kérj segítséget, ha nem boldogulsz valamivel
(vagy valakivel).

6. Ha valaki segített,
köszönd meg.

7. Igyekezz spórolni. Csomagolj magadnak ebédet, gyűjts hűségpontokat a hiperben, a márkás boltok mellett fedezd fel a turkálólat is. Rendezd úgy a dolgaidat, hogy mindig kevesebbet költs, mint amennyit megkeresel.

8. Legyél barátságos mindenkivel a munkahelyeden és a tanfolyamokon. Még a portással meg a gondnokkal is, ki fog derülni, hogy tök jó fejek. (De ha netán nem azok, akkor is legyél velük kedves.)

9. Nem csak azért kell jóban lenni mindenkivel, mert akkor pozitívabb lesz a légkör a munkahelyeden. Ha sikert akarsz elérni, az összes kollégáddal meg kell találnod a közös nevezőt.

10. Találd meg a helyedet, és törekedj az előbbre jutásra, de közben lehetőleg kerüld a konfliktust másokkal, és ne próbáld aláásni senkinek a tekintélyét.

11. Légy rugalmas, ha egy feladat kizökkent a komfortzónádból. Az új tapasztalatok sokoldalúbbá tesznek, és segítik a karrieredet.

12. A magánéletedet lehetőleg tartsd távol a munkahelyedtől, mert ha keveredik a két szféra, az hátráltathat. Kellemetlen tud lenni például, ha szakítás után egész nap kerülgetned kell az exedet.   

13. Légy naprakész a szakterületedet illetően. Olvass cikkeket, blogokat, akár bele is vághatsz ilyenek írásába.

14. Légy tisztelettudó. Nem kell mindenkit szeretned a munkahelyeden, nem is lehet, de az összes kollégának meg kell adni a tiszteletet.

15. Mindig legyen B terved, mert lehet, hogy az általad választott munka mégsem felel meg az elvárásaidnak.

16. A B terv mellett legyen egy C terv is,
sosem lehet tudni.

17. Dolgozz ki még további terveket is, hogy tényleg minden eshetőségre fel tudj készülni.

18. Sose érezd magad szakmailag kevesebbnek azért, mert nő vagy. A vezetők között még mindig kisebbségben vannak a nők, de emiatt csak még jobban törekedned kell arra, hogy megvalósítsd a terveidet.

19. Nőként valószínűleg többet kell dolgoznod az elismerésért, mint egy férfinak, de ezért ne neheztelj, inkább ösztönözzön nagyobb teljesítményre.

20. Menet közben változni fognak a céljaid. Ettől ne ijedj meg, csak arra ügyelj, hogy mindig felelős döntéseket hozz.

21. Maradj jóban a korábbi főnökeiddel, és tartsd velük a kapcsolatot. Egyetlen hidat sem érdemes felégetni magad mögött, hacsak nem nagyon muszáj.

22. Mindig mondd el az ötleteidet a főnökeidnek. Valószínűleg néhányuknak imponálni fogsz ezzel, mások esetleg bosszankodnak, de azzal biztosan semmilyen eredményt nem érsz el, ha megtartod magadnak a gondolataidat, és elnyomod magadban a kreativitást.

23. Légy türelmes. Könnyen frusztrált lesz az ember, ha nem olyan ütemben halad a karrierje, ahogyan elképzelte, de ha kitartó vagy és pozitívan szemléled a dolgokat, munkád gyümölcse előbb-utóbb beérik.

24. Mindig légy eredeti, és maradj önmagad. Ha túlságosan meg akarsz felelni mások elvárásainak, utat téveszthetsz, és fel kell adnod álmaidat.

25. Bizakodva tekints a jövőbe, ne spórold ki a kávédból a koffeint, folyamatosan finomhangold a terveidet, és biztosan el fogod érni, amit akarsz.

Új lehetőségeket kínál pályakezdőknek is a Jobline Női Karriernap

Magyarországon először nyílik lehetőség arra, hogy a karriert tervező nők szervezett keretek között találkozhassanak azokkal a munkaadókkal, amelyek testreszabott lehetőségeket kínálnak nekik. A Jobline Női Karriernapon állásajánlatokkal várnak a nőket kiemelten támogató vállalatok, az előadások, meetupok pedig felkészítenek az előtted álló kihívásokra.

A rendezvényen a legkiválóbb coach-okkal és HR-szakemberekkel találkozhatnak az érdeklődők, hogy személyes tanácsokat kapjanak a karrierépítéssel és a personal branding kialakításával kapcsolatban. A szakértőkkel folytatott beszélgetések bepillantást nyújtanak a CV-írás rejtelmeibe, tájékoztatnak a visszafogottan nőies stílus legújabb trendjeiről, és az álláskeresők választ kapnak bármilyen egyéb szakmai kérdéseikre is.

A Jobline Női Karriernapon a részvétel ingyenes, de regisztráció szükséges.
Időpont és helyszín:
2014. junius 14. • 10:00-18:00 • Bálna Budapest