szerző:
Eduline

Ha nem lennének az Európai Unió támogatásai, akkor a kis- és középvállalkozásoknak és a magyar startupoknak kevés lehetősége maradna, hogy akár rövid- vagy középtávon alkalmazzanak fiatalokat, akiknek így lehetősége lehet a tapasztalatszerzésre.

©

A közvélekedés alapján a legtöbb gyakornok alkalmazására a nagyvállalati szektorban, a multinacionális cégeknél van lehetőség. Nem kérdés, hogy nagyobb mozgásterük van gyakornokok alkalmazására, ugyanis külön forrásokat is biztosítani tudnak a saját utánpótlásuk képzésére és betanítására, ám elaprózva országosan sokkal rengeteg gyakornoki lehetőség van a kis- és középvállalkozásoknál, még ha ez csak 1-2 pozíciót is jelent vállalkozásonként.

A magyar államnak kevés saját forrásból megvalósított ösztönzője van, ezért a kkv-k és a startupok számára lehívható uniós forrásokon keresztül lehet leginkább lehetőségük a vállalkozásoknak, ha fiatal munkaerőt szeretnének alkalmazni hosszabb-rövidebb időre.

A kitörési lehetőség: menj startuphoz

Az elmúlt években egyre jobban felpörgött a hazai startup szektor, sorra alakulnak az egyedi ötletre és friss tudásra alapozott nyerő vállalkozások. A startupok számára az Európai Unió forrásaiból a jövőben 40-60 milliárd forintnyi fejlesztési forrást akar becsatornázni a kormány, így mindenképp érdemes figyelni a szektort, ha valaki egy fiatalos környezetben, különleges, egyben innovatív vállalkozásnál képzeli el saját fejlődését.

A jelenleg futó lehetőségek közül a legjelentősebb a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, amely pont az ilyen startupok számára biztosít fejlődési lehetőséget 3,8 milliárd forintos kerettel. A vállalkozások a támogatásból teljes és részmunkaidős munkavállalók foglalkoztatására is támogatást kaphatnak.

Gyakornokká válni a tanulmányok után

Az Ifjúsági Garancia Program azoknak a pályakezdő 18-24 éves fiatalok számára lehet segítség, akik nem állnak semmilyen tanulói vagy munkavállalói jogviszonyban semmilyen intézménnyel vagy vállalkozással, valamint legalább rendelkeznek egy középfokú végzettséggel. A támogatást kis- és középvállalkozók, de a fiatalok is igényelhetik, utóbbiak esetében ilyenkor fontos kiemelni már az önéletrajzban is, hogy kedvezményesen lehet alkalmazni őket.

A támogatás hat hónapig jár, ebben az időszakban a munkáltatók az uniós forrásból akár akár teljes egészében mentesülhetnek a bérfizetés alól, valamint a szociális hozzájárulási adó alól. A program regionálisan érhető el az észak-magyarországi, észak-alföldi, dél-alföldi, dél-dunántúli és a közép-magyarországi régióban - azaz közel a teljes ország területén.

További híreink a témában
Gyakornoki programok nagyban: hogyan lehet elcsípni a legjobb helyeket?
Gyakornokból igazgató? Sikerülhet, ha ezekre odafigyeltek

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!