szerző:
Eduline

Egy állásinterjún részt venni akkor is stresszes, ha megfelelő képzettséggel rendelkezel.

Egy állásinterjún részt venni akkor is stresszes, ha megfelelő képzettséggel rendelkezel. A Her Campus összegyűjtött néhány tanácsot.

1. Nézz utána a cégnek és pozíciónak

Fontos, hogy felkészülten érkezz az interjúra: mielőtt elindulnál, érdemes böngészni egy kicsit a cég honlapját, tájékozódni a vállalat működéséről, fő profiljáról, partnereiről. A meghirdetett állás követelményeinek, az elvárt készségeknek és tapasztalatoknak is érdemes utánanézni, hiszen csak így tudod meggyőzően előadni a munkaadónak, miért te vagy a tökéletes jelölt az adott pozícióra.

2. Kutass a hr-es munkatárs vagy a főnök után!

Ha név szerint tudod, hogy ki fog felvételiztetni, a Facebook remek lehetőséget kínál arra, hogy már a találkozás előtt megismerkedj vele. A profiljára feltöltött fényképek és üzenetek fontos információkat tartalmaznak: a koráról, a temperamentumáról és az életviteléről is árulkodnak.

3. Ismerd az erősségeidet és a gyengéidet!

Nem csak ismerned kell, hanem el is kell mondanod, hogy miben vagy kiemelkedően jó, és mi az, amiben gyengébben teljesítesz. „Egy kihívásokkal teli munkát keresek, ahol rátalálhatok önmagamra” – az ilyen sablonszövegek ideje lejárt. Ehelyett sorold fel tételesen, hogy mik az erősségeid: önállóan vagy csapatban dolgozol-e szívesen, elemző vagy kreatív típus vagy-e.

4. Gyakorolj!

Kérd meg a szobatársad, a legjobb barátodat vagy a szüleidet, hogy játsszák el az interjúztató szerepét, hogy megszokd a helyzetet! Vedd fel a beszélgetést kamerára, és nézd vissza magad! Számos egyetem és főiskola karrierirodája is kínál próbainterjúkat, ahol szakemberekkel gyakorolhatsz.

5. Relaxálj!

Állásinterjúra menet hallgasd a kedvenc zenédet, hogy kikapcsolj egy kicsit! Ha indulás előtt ledöntesz három csésze kávét, attól csak idegesebb leszel, ahelyett, hogy nyugodtnak és magabiztosnak tűnnél. Fontos, hogy ne tarts az interjúztatótól: ha nagy is a tét, ne feledd, ő is csak egy ember! Az álláskeresés kálváriája: négyszáz pályázatból egyre kapott választ egy 19 éves brit fiú – az esetről itt olvashatsz bővebben.