szerző:
Eduline

"Pusztán gimnáziumi érettségivel nem lehet érvényesülni a munkaerőpiacon, ehhez vagy egyetemet kell végezni, vagy szakmát kell tanulni" - mondta a Heti Válasznak Palkovics László felsőoktatási államtitkár. Tényleg értéktelen a "sima" érettségi? Utánajártunk.

©

A kormányzat nem titkolt célja, hogy a gimnáziumokból a szakkképzés felé terelje a diákokat. Palkovics László felsőoktatási államtitkár szerint egy gimnáziumi érettségi a munkaerőpiacon semmit sem ér - szemben a szakmai végzettséggel és a diplomával. A szakmunkásként dolgozó munkavállalók érettségi nélkül is bejuthatnának az egyetemre: erről itt olvashattok.

A statisztikák azonban azt mutatják, hogy az érettségivel rendelkező pályakezdők még mindig jobban járnak, mint azok, akik a szakiskolát választották: egy OKJ-s tanfolyam elvégzése viszont valóban előnyt jelent, míg a legnagyobb bérelőnnyel a diplomások számolhatnak, akik a szakmunkások átlagbérének dupláját vihetik haza. A pedagógus-szakszervezetek szerint a kormány csökkentené a gimnáziumi férőhelyek számát, a szakképzésben pedig "egyszer használatos" munkásokat gyártanának: tudósításunkat a múlt szombati tüntetésről itt olvashatjátok.

100 ezer forintot sem keresnek a szakmunkások

A fizetesek.hu 2013-as felmérése szerint az egy évnél kevesebb szakmai tapasztalattal rendelkező, 17-24 éves munkavállalók szakmunkás végzettséggel bruttó 118 ezer forintot keresnek havonta. Azok, akiknek érettségijük van, átlagosan 133 ezer forintra számíthatnak, OKJ-s képesítéssel viszont 141 ezer forintot vihetnek haza. A főiskolát végzett pályakezdők átlagosan 224 ezer forintot, egyetemi végzettséggel 235 ezer forintot lehet keresni az első évben.

A legjobban fizetett szakmunkások bére is elmarad azokétól, akik felsőfokú végzettség nélkül, érettségivel is betölthető munkakörben dolgoznak: adminisztratív és irodai alkalmazottként 156 ezer forintot lehet keresni, ügyfélszolgálati munkakörben pedig - amelynél a nyelvtudás sokszor fontosabb, mint a diploma - 200 ezer forint feletti is lehet a pályakezdő fizetés. Ezzel szemben a legjobban kereső, a gyártás-termelésben és az építőiparban dolgozó szakmunkások sem keresnek többet havi bruttó 140-150 ezer forintnál.

Fizikai és szellemi - kétszeres a különbség

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2014 első kilenc hónapjában a fizikai foglalkozásúak átlagosan 104 700, a szellemi foglalkozásúak 207 700 forintot kerestek (az átlagbér 153 300 forint volt). Igaz, arról nincsen statisztika, a gimnáziumi érettségivel rendelkezők közül milyen munkakörben hányan dolgoznak, és a szellemi foglalkozásúak között mekkora a felsőfokú végzettségűek aránya.

Ilyen lehet a felsőoktatás következő 15 éve
Decemberben tárgyalja a kormány az új felsőoktatási stratégiát, a törvénymódosításokat jövő év első felében fogadhatja el a parlament. A koncepcióról szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok, az intézménytípusokról szóló cikkünket pedig itt találjátok. A felvételi rendszer átalakításáról itt, a gazdasági képzésekéről itt, az orvos- és egészségtudományi képzések változásairól pedig itt olvashattok. Könnyebb lesz elveszíteni az állami ösztöndíjat: cikkünket itt találjátok. Kompetenciamérésen kellene részt venniük a felvételizőknek: erről itt olvashattok.

A friss diplomás fizetésekről azonban van: a diplomás-pályakövetési rendszer 2012-es adatai szerint a Magyarországon dolgozó friss diplomások átlagosan nettó 159 700 forintot kerestek, míg 2012. január-májusban a fizikai foglalkozásúak átlagbére 99 500 forint, a szellemi foglalkozásúaké pedig 187 700 forint volt. A kutatásban a 2007-ben, 2009-ben és 2011-ben végzettek tapasztalatait mérték fel, az adatfelvétel 2012-ben, márciustól májusig tartott - az eredményeket a Frissdiplomások 2012 című tanulmányban foglalták össze. Területttől függően akár háromszoros is lehet a különbség a diplomások fizetése között: a béreket itt nézhetitek meg.

A felmérés alapján a diplomás pályakezdők 6,5 százaléka volt munkanélküli, szemben a 10,5 százalékos aránnyal, amelyet a KSH 2012. március-májusban a 25-54 évesek körében mért. Mennyien helyezkednek el nem diplomás munkakörben? Erről itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!