szerző:
Eduline

A mestersége intelligenciák annyira foglalkoztatják az emberiséget, hogy már a filmkészítés hajnalán vászonra vitték őket. Azóta számtalan alkotásba kerültek bele a robotok, köztük nehezen érthető, filozofikus filmekbe, látványos akciókkal operálókba, és szórakoztató művekbe is. Ez az a hét robotos film, amit szerintünk mindenképp érdemes megnéznetek.

 

©

Ex Machina

Szerethet egy ember egy kétségtelenül vonzó emberi testbe bújtatott gépet? És a robot érezhet az ember iránt bármit? A robotokkal kapcsolatos legnagyobb kérdéseinket és félelmeinket dolgozza fel az Ex Machina című film, ráadásul teljesen közérthető formában.

 

Metropolis

A Metropolis a filmtörténet első világhírű alkotása, amiben robotok jelennek meg. Fritz Lang mesterművét 1927-ben mutatták be, és egy 2026-os, egyáltalán nem szép jövőt mutat be. Még van egy kevés időnk, hogy megakadályozzuk Lang vízióját, bár talán ilyen gyökeres változás nem fenyeget. Itt az egész filmet megnézhetitek.

Wall-e

Ki mondta, hogy súlyos társadalmi kérdéseket csak komoly filmek boncolgathatnak? A Wall-E nem csak egy esetlen, és szerethető lánctalpas, kidobásra ítélt robot vicces csetlés-botlásait mutatja be, hanem azt is, milyen veszélyes az, ha az emberek elidegenednek egymástól.

 

A kétszáz éves ember

Egy robot milyen szerepet tölthet be a társadalomban? Szabad entitás lehet egy háztartási gép? Isaac Asimov történetéből A kétszáz éves ember címmel készült film 1999-ben Robin Williams főszereplésével.

 

Star Wars sorozat

Vétek lenne kihagyni a listáról a Star Wars-t, amelynek a világában teljesen természetes szereplői a robotok a társadalmaknak. Ráadásul 3CPO és R2D2 évtizedek elteltével is a legismertebb robotkarakterek az egész világon.

A.I. - Mesterséges értelem

A film arról szól, hogy lehet-e több egy gép, puszta gépnél. A 21. századra eljut oda az emberigés, hogy gépekkel védi meg magát mindentől, ami eddig veszélyes volt, és a robotoknál is megjelenik az evolúció: egyes típusok érzelmekre is képesek.

 

Szárnyas fejvadász

Ridley Scott Philip K. Dick története alapján rendezte meg a Szárnyas Fejvadászt, ami azóta alapművé vált. A 2019-ben játszódó történet egy olyan világot mutat be, ahol az emberek elnyomják az emberi külsejű robotokat, akik ezért időről időre fellázadnak.