szerző:
Eduline

A leggyakoribb helyesírási hibák és a legnehezebb szavak után itt van sorozatunk következő része újabb öt...

©

A leggyakoribb helyesírási hibák és a legnehezebb szavak után itt van sorozatunk következő része újabb öt kifejezéssel, amelyet sokan rosszul írnak le.

balaton-felvidéki helyett: Balaton-felvidéki

Bár az alapszabály az, hogy az -i képzős mellékneveket kisbetűvel kezdjük, ha a kötőjellel összekapcsolt földrajzi nevek első tagja tulajdonnév, marad a nagy kezdőbetű. Ugyanígy: Duna-parti, Kaszpi-tengeri. Ha viszont az első tag köznév, kicsi lesz a kezdőbetű, pl. szabadság-hegyi, velencei-tavi.

Malmö-ben helyett: Malmőben

Továbbá: picassói, rubatós. Ha idegen írásmód szerint írt szavakhoz toldalékot kapcsolunk, a szóvégi rövid magánhangzót meg kell nyújtani, és ebben az esetben nem használunk kötőjelet (vannak kivételek, a szavakat érdemes megnézni a szótárban).

Házi feladatírás helyett: házifeladat-írás

Még a Word helyesírás-ellenőrzője sem ismeri fel a rosszul írt változatot, mindkét alakot helyesnek ítéli. Itt a mozgószabály érvényesül: ha egy egyébként különírandó szókapcsolathoz (házi feladat) még egy szót kapcsolunk, kötőjelet kell használnunk, az első két szót pedig egybeírjuk.

Élet és tudomány helyett: Élet és Tudomány

Sokan elfelejtik, hogy az újságok, magazinok nevét nagybetűvel kezdjük. Az egyedi címeknél, vagyis könyvek, cikkek, képek esetében azonban csak az első szót írjuk nagy kezdőbetűvel (pl. A kőszívű ember fiai).