szerző:
Eduline

Szeretnétek szerezni egy szakképesítést? Kihagynátok egy vagy két évet az egyetem, főiskola előtt? Itt találjátok a legfontosabb infókat az OKJ-s képzésekről.

©

Mi az az OKJ?

Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) a Magyarországon hivatalosan megszerezhető szakképesítéseket tartalmazza. A jegyzék 2013-ban újult meg: jóval kevesebb szakma közül lehet választani, a korábbi 1300 helyett 638 szakképesítés van.

Megszüntették a szakmákon belüli elágazásokat, az alap-, rész- és a ráépülő szakképesítések aránya azonban alig változott. Azok a szakképesítések, amelyekre az elmúlt időszakban nem mutatkozott munkaerő-piaci kereslet, kikerültek az OKJ-ból, ilyen például a társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó képzés.

Milyen képzésekre jelentkezhetek?

A képzések legfrissebb listáját itt találjátok.

Hány órás egy átlagos tanfolyam?

Változó, mivel a tanfolyamok hossza a képzés szintjétől és típusától függ: az alapképesítéseket általában 1-2 év alatt végezhetitek el.

Korábban az iskolarendszeren kívüli képzéseken nem állapítottak meg minimumóraszámot, 2013 óta azonban a tanfolyamok óraszámának alsó határát az iskolarendszerű képzések óraszámának 40-60 százalékához igazítják, ami körülbelül az esti képzés idejének felel meg.

Kapok-e pluszpontot a felvételin?

Ha egy OKJ-s tanfolyam elvégzése után jelentkeztek egyetemre vagy főiskolára, csak abban az esetben kaptok többletpontot a végzettségért, ha az adott képzési területen szakokat indító egyetemek, főiskolák közösen így határoztak. Ebben az esetben 28 pont jár.

Az OKJ-s képzéssel is fogynak az állami félévek?

Nem, az OKJ-s tanfolyammal nem fogynak az állami félévek, így a képzés elvégzése után is még mindig 12 - hatéves képzés esetén 14 - félévig tanulhattok ingyen a felsőoktatásban.

Úgy látom, mindenképpen fizetnem kell. Mi a helyzet az árakkal?

A képzések ára szakmánként és intézményenként változó, Budapesten általában többet kell fizetni a tanfolyamokért, mint a vidéki városokban.

Évekig szakemberként dolgoztam. Nekem is végig kell ülnöm a tanfolyamot?

Nem feltétlenül: annak, aki igazolni tudja az előzetes munkatapasztalatot vagy a képzéshez szükséges tanulmányokat, lehetősége van arra, hogy csökkentse a kötelező órák számát és a képzés díját. Az előzetes tudás felmérését mindenkinél egyénileg végzik el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!