szerző:
Eduline

A zsiráfok mégsem némák - legalábbis a legújabb kutatások ezt bizonyítják.

©

Többféle állati hangot ismerünk, így mindenki tudja, hogyan üvölt az oroszlán, hogy a kutya ugat vagy hogy milyen hangot adnak ki a kacsák. De vajon mi jut eszedbe, ha a zsiráf hangjáról kérdeznek? Azt lehet tudni, hogy néha felhorkantanak az orrukon keresztül, ha veszélyt éreznek, és a zsiráfborjak is képesek egy sípoló hangot kiadni, de ezeket nem szokták rendes hangképzésnek tekinteni.

Ezeket is el kell olvasnod

Tudtad, hogyan kell irigylésre méltó Facebook vagy Insta-fotókat készíteni?

Elolvasnátok egy regényt, amelyben nincs egyetlen e betű sem?

Totális tévedésben éltünk eddig - ez hazavághatja a gyerekkorod

Szoktál hunyorogni? Ezért teszed

A tudósok eddig úgy hitték, a zsiráfok a hosszú nyakuk miatt képtelen hangot kiadni, mert nem tudnak elég levegőt áramoltatni a hangképzéshez. Más tudósok pedig azt hitték, alacsony frekvenciájú hangot, amolyan infrahangot használnak. A bécsi egyetem kutatója, Angela Stöger három állatkertből gyűjtötte össze a zsiráfhangokat és arra a megállapításra jutott, hogy semmilyen bizonyíték nincs az infaszonikus hangadásokra, másrészről viszont éjszakánként egy furcsa, duruzsoló hangra lett figyelmes. A zümmögő hang kifejezetten összetett akusztikus struktúra volt, és mindhárom állatkert hangmintái között megtalálta - írta a Newscientis.

A zúgó hang valóban alacsony, 92 Hz frekvenciájú hang, de ez még bőven az a tartomány, ami emberi füllel is hallható. A zümmögést megfigyelve arra jutottak, hogy eltérések figyelhetőek meg a hosszában és gazdag variációk bontakoznak ki a felépítésében is. Azt azonban egyelőre nem tudják, hogy ez csak amolyan akaratlan hangjelzés, mint amikor az emberek beszélnek az álmukban, vagy tényleg így kommunikálnak.