szerző:
Eduline

Jogosítványt szereznétek, de a főbb szabályokkal sem vagytok tisztában? Íme, az öt legfontosabb kérdés - és az öt válasz.

©

Mikortól kezdhetem el a tanfolyamot?

B-kategóriás jogosítványhoz 16 és fél éves kortól lehet elkezdeni az elméleti felkészítést, legkorábban három hónap múlva lehet elméleti vizsgát tenni, és 17 éves kortól lehet forgalmi vizsgán megjelenni.

Suli mellett hogy megy? Minden délután tanteremben kell ülnöm?

Nem, ma már népszerűek az e-learning tanfolyamok, ilyenkor megspórolható a néhány hetes (legalább 28 órás) tantermi tanfolyam, te osztod be az idődet. Ilyenkor kapsz hozzáférést egy rendszerhez, ahol online kurzusokat hallgathatsz, és gyakorolhatod is a vizsgafeladatokat.

Mennyit kell vezetni?

Ma már nincs külön rutinvizsga, de nyilván a tanpályán kell kezdeni a tanulást. Később a rutinból és a forgalmiból is egy vizsgát lehet tenni 29 (ebből 4 városon kívüli) óra vezetés után. Egy alkalommal 50 percet vezet a tanuló, de lehet dupla órát is tartani egy alkalommal. Az időpontokban neked kell megállapodni az oktatóval.

Mibe kerül nekem ez az egész?

A jogosítvány megszerzése átlagosan 100-150 ezer forintba kerül összesen, de ez függ az iskolától, hogy hány plusz órára van szükség, illetve sikerülnek-e elsőre a vizsgák, vagy szükség van pótvizsgákra. Csak a hatósági díjak fixek, az elméleti vizsgát a kormányhivatal szervezi, 4600 forintba kerül, a forgralmi vizsga díja 11 ezer forint. Az orvosi alkalmasságiért is fizetni kell, ez 7000 forint körül mozog. Az elsősegélyt a Vöröskereszt szervezi, 6500 forintot kérnek a vizsgáért.

A jogsi után milyen költségeim lesznek?

10 évre kapsz jogsit, ha ez lejár, akkor el kell menned orvosi alkalmassági vizsgálatra a háziorvosodhoz. Ennek van költsége, illetve az új jogosítvány kiadásának illetéke kerül még pénzbe, ami most 4000 forint.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!