szerző:
Eduline

A célzott álláskeresés során nagyjából minden ötödik elküldött önéletrajzból lesz állásinterjú; a sikeres...

A célzott álláskeresés során nagyjából minden ötödik elküldött önéletrajzból lesz állásinterjú; a sikeres elhelyezkedéshez átlagosan negyven jelentkezésre van szükség. A friss diplomásoktól leginkább nyelvtudást, jó kommunikációs készséget és önálló munkavégzési képességet várnak a cégek, szervezetek  – derül ki a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Diplomás Pályakövetési Rendszere keretében végzett kutatásból, amelyben 401, az intézményben 2011-ben végzett hallgató körében végeztek a 2011/12-es tanév tavaszi szemeszterében.

A felmérés szerint a 2011-ben végzett hallgatók 43 százaléka már az abszolutórium megszerzésekor teljes munkaidőben dolgozott. A többiek a záróvizsga után átlagosan három és fél hónap alatt találtak állást: a megkérdezettek 36 százaléka egy hónapon belül, 58 százaléka négy hónap alatt tudott elhelyezkedni. A legtöbben álláshirdetésre jelentkezve találtak munkát, a megkérdezettek ötöde ismerősön keresztül, tizenegy százaléka pedig korábbi gyakorlati helyén kapott állást.

A megkérdezettek 83 százaléka a jelenleg alkalmazottként dolgozik. Az alkalmazottak többsége beosztott diplomás (67%), 10 százalékuk közép-, 8 százalékuk alsóvezető. Felsővezetőként a válaszadók 2 százaléka dolgozik, 14 százalék pedig diplomát nem igénylő pozícióban van.

A volt hallgatók szerint az elhelyezkedés során elsősorban jó nyelvtudás, jó kommunikációs készség és az önálló munkavégzés készsége szükséges. A diploma minősítését, a külföldi tapasztalatot vagy az elméleti felkészültséget ezzel szemben a munkáltatók kevésbé veszik figyelembe - derül ki a kutatásból.

A friss diplomások arra a kérdésre, hogy mennyire elégedettek a jelenlegi munkájukkal, az "inkább elégedett" opciót választották. A megkérdezett volt BGF-s hallgatók nettó átlagkeresete 224 ezer forint körül alakult. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a 2011-ben végzettek 70,8 százaléka fél-egy évvel a végzést követően már dolgozott: erről itt olvashattok.