szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az új, szeptember 1-jén életbe lépett felnőttképzési törvény alapján ugyanis olyan feltételekkel oktathatnak csak a magántanárok, ami adatvédelmi szempontból erősen kérdéses.

Idén ősztől ugyanis a törvény minden a képzést nyújtó intézményt és magánszemélyt, így például a mintegy tízezer magántanárt is arra kötelezi, hogy kérje el, és nyolc éven keresztül kezelje az általa képzett kiskorú vagy felnőtt tanuló számos személyes adatát, köztük TAJ számát, adóazonosító jelét és iskolai végzettségét. Ez a Nyelvtudásért Egyesület álláspontja szerint súlyosan sérti mind a tanulók mind az egyéni vállalkozó magántanárok adatvédelmi és személyiségi jogait.

Az egyesület szerint ilyen mennyiségű és érzékenységű személyes adat biztonságos kezeléséhez sem a képző intézmények sem a zömmel egyéni vállalkozóként működő magántanárok nem rendelkeznek a megfelelő ismeretekkel és tárgyi-informatikai eszközökkel - írják közleményükben.

Hozzáteszik, a regisztrációra kötelezett oktatóktól és tanulóktól bekért érzékeny személyes adatok ilyen módon történő kiszolgáltatása miatt magántanárok százai adják vissza vállalkozási engedélyüket, illetve szüneteltetik tevékenységüket.

Mivel a felnőttképzési törvény (FKTV) új előírásai súlyos adatvédelmi és személyiségi jogi aggályokat vetnek fel, a Nyelvtudásért Egyesület közérdekű bejelentést tesz az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, továbbá kezdeményezi a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál a törvény adatvédelmi felülvizsgálatát.

„Egészséges igazolás" - tényleg szükség van rá?

Az iskolakezdés környékén, járványhelyzet idején ez nagyon is aktuális kérdés. Bejárta az internetet egy háziorvos levele, amit az intézményvezetőknek írt. Úgy gondolja, hogy sok esetben kérnek felesleges papírokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!