szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az iskolakezdés környékén, járványhelyzet idején ez nagyon is aktuális kérdés. Bejárta az internetet egy háziorvos levele, amit az intézményvezetőknek írt. Úgy gondolja, hogy sok esetben kérnek felesleges papírokat.

Elindul a tanév, rengeteg gyerek tér vissza az iskolapadba, óvodákba és bölcsődékbe. A vírushelyzet azonban nemhogy javulna, egyre több az esetszám. Fontos kérdés, hogy milyen esetben kérhetnek igazolást az intézmények arról, hogy a gyerek egészséges.

Mikor van szükség igazolásra és mikor nem?

A jelenleg hatályos rendelet szerint csak a bölcsődés korú gyerekeknek kell igazolás abban az esetben, ha fertőző betegségük volt. Akkor mehetnek vissza a bölcsődébe, ha a fertőző állapot már megszűnt és erről a háziorvos igazolást ad. Az ovisok és az iskolások esetében más a helyzet. Nekik nem kell külön igazolást benyújtani arról, hogy tünetmentesek, csak a betegség miatti hiányzást kell igazolnia az orvosnak.

Dr. Korausz Etelka gyermekorvos egy facebook posztban tette ki azt a levelet, amit a helyi intézményvezetőknek szánt. A továbbiakban nem állítanak ki olyan papírokat, melyekre nincs törvényi kötelezettség.

Évek óta tapasztaljuk, hogy a bölcsődék és az óvodák „egészséges igazolásokat” kérnek a háziorvosoktól olyankor is, amikor ezek a papírok feleslegesek, és szakmailag teljesen értelmetlenek

- írja. Szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy az oktatási-nevelési szakmai módszertani levelek, valamint az intézmények házirendjei nem vonatkozik az orvosokra, vagyis nem kötelezi az orvosokat olyan feladatok elvégzésére, aminek nincs törvényi háttere.

A 2020/21-es tanévben érvényes járványügyi intézkedési tervben is kitérnek a tanulók hiányzására. Eszerint ha egy diák tartósan beteg vagy immunszupprimált az állapota és erről orvosi igazolása van, akkor a hiányzását igazoltnak kell tekinteni. Ha valaki hatósági karanténba kerül, akkor a karantén időszakára is igazolt a hiányzása. További szabályokra nem térnek ki, azt írják, hogy: "a gyermek, a tanuló távolmaradásával kapcsolatos valamennyi szabály a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendeletben foglaltak szerint érvényes".

Ugyanezt a rendeletet veszi alapul a doktornő is, amiben az áll, hogy az óvodások és az iskolások esetében betegség után a tünetmentességről nem kell külön orvosi nyilatkozat.

A doktornő hozzáteszi, hogy véleményük szerint a jelenleg érvényes, bölcsődésekkel kapcsolatos, betegség utáni orvosi nyilatkozatot is értelmetlennek tartják, hiszen a tünetmentességet az esetek legnagyobb részében csak a szülő ismeri, és az orvos a szülő nyilatkozata alapján kell, hogy kiadja az igazolást. Nehezíti a helyzetet, hogy azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a gyermek nem fertőz, hiszen egy beteg már akkor is fertőzhet, ha csak lappang benne a betegség, és még tünetei nincsenek. Olyan is előfordulhat, hogy egy gyerek a vizsgálat időpontjában egészségesnek tűnik, de még ekkor sincs rá garancia, hogy később nem lesznek tünetei.

A levelet egy másik háziorvos is megosztotta és kiegészítette saját véleményével. Ő úgy gondolja, ha kiállítaná ezt az igazolást, azzal elismerné a hasznosságát. Hozzáteszi, hogy nem arról van szó, hogy lusta lenne vagy ki akarna szúrni a szülőkkel, egyszerűen szakmaiatlannak érzi és törvényileg sem kötelező.

Veszélyes-e az iskolakezdés - mit mond a tudomány?

Nem csak nálunk, hanem a legtöbb országban szeptember elsejével újra elindul a tanév és az iskolába járás. De vajon veszélyes a sulik újranyitása?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!