szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szerezhettek-e szakmát ingyen, ha már van érettségitek, és hány éves lesz a képzés? Hol nézhettek utána a 2020 szeptemberétől érvényes szakmalistának? Olvasói kérdésre válaszolunk.

Érdeklődni szeretnék, hogy jövő év (2020) szeptemberében az új OKJ-rendszer alapján a fogászati asszisztensi szakmát azok is tanulhatják állami támogatással, akik jövő júniusban sima gimnáziumban végeznek? És ha jól értelmezem két éves lenne ez a képzés?

Igen, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a szakképzés 2020 szeptemberében életbe lépő átalakítása után is ingyenes marad az első két szakképesítés megszerzése az iskolai rendszerű képzésben. Ez mindenkire vonatkozik, azokra is, akiknek érettségijük vagy felsőfokú végzettségük van.

Az új jegyzék szerint fogászati asszisztensnek az egészségügyi asszisztens szakképesítés szakmairányaként lehet majd tanulni, tehát ez utóbbira kell majd jelentkezni. A szakma érettségire épül, és két év alatt lehet majd elvégezni iskolai rendszerű, nappali vagy esti tagozatos képzésben.

Ahogy beszámoltunk róla, szeptember 30-án megjelent az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet, amely radikálisan lecsökkentette a szakképzésben 2020. szeptember 1-jétől megszerezhető szakmák számát. A legtöbbet pedig csak iskolai rendszerű képzésben, azon belül pedig csak nappali vagy esti tagozaton lehet majd megszerezni, minimum két év alatt - iskolarendszeren kívüli, vagyis tanfolyami formában nem. Ez igaz az összes érettségire épülő szakmára, így az egészségügyi asszisztensi képesítésre is.

Cikksorozatban dolgoztuk fel a szakmalista változását a különböző képzési területeken: a szakképzés átalakításával kapcsolatos összes cikkünket itt nézhetitek meg.

Felnőttképzők Szövetsége: még nem tudják, mi lesz a szerepük a szakképzés átalakítása után

Ha nem jelenik meg újabb szakmalista, csökkenni fog a felnőttképzésben indított tanfolyamok száma, az iskolai rendszerű képzésben pedig az esti tagozat jelentősége nőhet meg. Ugyanakkor még nagyon sok a kérdőjel - mondta a Felnőttképzők Szövetségének elnöke az Eduline-nak a szakképzési rendszer 2020 szeptemberében élesedő átalakításával kapcsolatban.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.