Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Ezekben a szakmákban a legnagyobb a munkaerőhiány, pedig valamelyik nagyon jól fizet

Rengeteg a betöltetlen álláshely Magyarországon, mert a cégek egyre inkább a képzett munkaerőt keresik, sokan pedig a jobb fizetés reményében külföldre mennek. A Pénzcentrum összeszedte, melyek azok a szakmák, ahonnan a legtöbb szakember hiányzik.

Forrás: pixabay.com

Egy munkában álló szoftverfejlesztő átlagban heti 4 új állásajánlatot kap, akkora a szakemberhiány az ágazatban – írja a Pénzcentrum.

hirdetés
hirdetés

Az IT-szakembereken kívül hiány van még villamos-, jármű- és közlekedésmérnökből is.

Az alacsony fizetések és az ebből fakadó elvándorlás miatt komoly hiány van szakorvosokból is. Nógrád megyében például az összes szakterületre keresnek orvosokat.

Szintén az alacsony bérek miatt a vendéglátósokból és a szakmunkásokból is kevés van, előbbiből főleg a nyári szezonban. A szakmunkák közül bolti eladóból, pénztárosból, raktárosból és sofőrből akad hiány. Emiatt akár nőhetnek is a jövőben a szakmunkásbérek.

Felsőoktatási intézményeknél és szakképzőknél próbál lobbizni a MÁV, hogy pótolni tudja a megfelelő képzettségű munkaerőt, mivel rengetegen mennek nyugdíjba a vállalattól, de az utánpótlás akadozik.

A Magyar Honvédségnél nagyjából 5000 fős létszámhiányról beszélnek, de a kamionsofőrök hiánya is aggasztó. Utóbbi esetben akkora a baj, hogy a lap szerint az már az ágazat versenyképességét veszélyezteti.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X