Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Milyen diplomával a legnehezebb állást találni?

A legtöbb bölcsészet-, társadalom-, természet-, sport-, illetve agrártudományi szakon a végzettek egyharmada csak olyan állást talált, amelyhez nem kell diploma – derül ki a diplomás-pályakövetési rendszer 2013-as felméréséből.

Forrás: MTI / Vajda János

Az adatok szerint a legnezebben a történelem, a turizmus-vendéglátás, illetve a földrajz szakon végzett pályakezdők helyezkednek el: a hallgatók kevesebb mint 45 százaléka dolgozik diplomát igénylő munkakörben. Őket a környezettan, szabad bölcsészet és informatikus könyvtáros diplomával rendelkezők követik, 50 százalék körüli aránnyal - áll az Educatio "Államigazgatási adatbázisok diplomás pályakövetési célú integrációja" című, 2013-as gyorsjelentésében.

hirdetés
hirdetés

Nincs könnyű dolguk az agrárszakosoknak sem: a mezőgazdasági agrármérnöki, környezetgazdálkodási agrármérnöki, illetve kertészmérnöki szakon végzettek alig több mint fele tud elhelyezkedni felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben. Ugyanez a helyzet a rekreáció és egészségfejlesztés, illetve az andragógia szakon is.

A hallgatók 55-65 százaléka talál végzettségéhez illő munkát az igazságügyi igazgatási, az anglisztika, a tanító, a testnevelő-edző, a kommunikáció- és médiatudomány, a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki, az élelmiszermérnöki, a biológia, a sportszervező, az óvodapedagógus, illetve a szociálpedagógia szakon. 65 és 70 százalék közötti a szakterületükön elhelyezkedők aránya a környezetmérnöki, a munkaügyi és TB-igazgatási, az egészségügyi szervező, illetve a szociális munka szakon.

Ki keres jól?

Az, hogy ki tud elhelyezkedni diplomát igénylő munkakörben, összefügg a várható jövedelemmel is: az eddig felsorolt szakokon a várható havi fizetés bruttó 200 ezer forint alatt van. Egyedül a nemzetközi tanulmányok, illetve a pénzügy és számvitel szakon végzettek számíthatnak magasabb bérre: azoknak az aránya ugyanakkor, akik diplomát igénylő feladatokat látnak el, itt is 65 százalék körül van.

Bruttó 200 ezer forint alatt keresnek, de könnyen találnak állást az egészségügyi gondozás és prevenció (a hallgatók körülbelül 85 százaléka végzettségének megfelelő területen kap állást), a gyógypedagógia, illetve az ápolás és betegellátás szakon végzettek: ezen a két szakon 95 százalék körül azoknak az aránya, akik a tanultakat a munkájukban is alkalmazni tudják.

A gazdasági, mérnöki, illetve informatikai diplomát szerzők számára kisebb problémát jelent az elhelyezkedés, és magasabb (bruttó 200 ezer forint fölötti) fizetésre számíthatnak. A gazdálkodási és menedzsment, germanisztika, emberi erőforrások, illetve nemzetközi gazdálkodás szakon végzettek 70-75 százaléka talál diplomájához illő állást. 75 és 85 százalék a diplomát igénylő munkakört ellátók aránya a kereskedelem és marketing, a műszaki menedzser, a gazdaságinformatikus, illetve az orvosi laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai analitikus szakokon.

A legnagyobb arányban (körülbelül 90-95 százalék) a gépészmérnöki, villamosmérnöki, építőmérnöki, mérnökinformatikus és programtervező informatikus végzettségűek találnak diplomát igénylő állást. Mennyit keresnek az egyes szakterületek friss diplomásai? Itt nézhetitek mega diplomások elhelyezkedési esélyeivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X