Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Kínos helyesírási hiba: rosszul írják a képzési államtitkárság nevét

1

Reggel vettem észre, és azóta ezen nevetek. Vicces, hogy a képzésekkel foglalkozó államtitkárság még a saját nevét sem tudja leírni. Mondjuk nem is csodálkoztam, hiszen a Nemzeti Pedagóguskart is Nemzeti Pedagógus Karnak írják

– hívta fel figyelmünket egyik olvasónk. Igaza van: a foglalkoztatáspolitikával, a szak- és felnőttképzéssel foglalkozó, a kormányalakításkor átkeresztelt államtitkárság neve helyesen Munkaerő-piaci és Képzési Államtitkárság lenne.

hirdetés
hirdetés
Az államtitkárság aloldala a kormany.hu-n
Az államtitkárság aloldala a kormany.hu-n
Forrás: kormany.hu

Ahogy arra a helyesírási szabályzat 138. pontja is rámutat, az ehhez hasonló szavakat kötőjellel kell írni. A munkaerő-piaci három tagból áll, ezért alkalmazni kell az általános iskolából ismerős 6:3-as szabályt (ha hat szótagnál hosszabb egy ilyen összetétel, a kötőjeles írásmód a helyes választás).

Tény, hogy a munkaerő-piaci trükkös összetétel, a képzők (az -i ugyanis képző) a jelekkel és a ragokkal ellentétben "számítanak", amikor szótagokat számolgatunk. A főnévi alakot - vagyis a munkaerőpiacot - természetesen egybe kell írni, hiszen az -i képző nélkül csak hat szótagból áll.

A szótagszámlálás szabálya iskolai tananyag – még ha nem is tartozik a legkedveltebb részek közé –, de a neten sem nehéz ráakadni a helyes írásmódra, a Nyelv és Tudomány például többször foglalkozott a szótagszámlálással, és ők vették észre azt is, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar (akkor még: Magyar Pedagógus Kar) írásmódja sem stimmel, a helyes a Nemzeti Pedagóguskar lenne.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés

Hozzászólások (1)

Börcsök Bence

A legutóbbi helyesírási szabályzat módosításakor (azt hiszem tavaly volt) eltörölték a 6:3-as szabályt, tehát azóta a hat szótagnál hosszabb többszörösen összetett szavakat is lehet kötőjel nélkül írni.
http://eduline.hu/kozoktatas/2013/3/11/helyesiras_valtozasok_uj_helyesirasi_szotar_SJP00N

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X