Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Hány éves kortól szerezhettek jogosítványt?

3

A különböző kategóriájú jogosítvány megszerzését eltérő életkor betöltéséhez kötik. Utánajártunk, mikor kezdhettek motort, autót vagy busz vezetni.

Forrás: MTI Fotó: Földi Imre

A1 - kismotoros jogosítvány

hirdetés
hirdetés

Az elméleti tanfolyamra már fél évvel a 16. születésnapotok előtt jelentkezhettek, három hónappal előtte pedig már KRESZ-vizsgát is tehettek. Gyakorlati vizsgára azonban csak a 16. életév betöltése után mehettek.

A kategóriás jogosítvány

Az A kategóriás motoros jogosítvánnyal bármilyen motorkerékpárt vezethettek, így a jogosítvány megszerzéséhez be kell töltenetek a 24-et.

B kategóriás jogosítvány

Vezetési vizsgát 17 éves kortól, KRESZ-vizsgát azonban már három hónappal a 17. születésnapotok előtt is tehettek.

C kategóriás jogosítvány

21 éves kortól szerezhetitek meg a C kategóriás jogsit, de csak akkor, ha már megvan a B kategóriás papírotok.

D kategóriás jogosítvány

Ehhez a vezetői engedélyhez akkor juthattok, ha legalább 24 évesek vagytok, és már megszereztetek egy B, illetve C kategóriás jogsit.

E kategóriás jogosítvány

Ha két évnél régebbi B kategóriás és C kategóriás jogosítványotok van, illetve betöltöttétek a 21-et, jelentkezhettek az E kategóriás jogosítvány megszerzésére.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés

Hozzászólások (3)

Jakubovics Zsuzsa

Annyit szeretnék csak kérdezni, mi a jogosítványszerzésnél a FELSŐ korhatár a jelenlegi szabályok szerint? Köszönöm.

Molnar Mara

Szerintem jó a cikk. Én megtudtam, amit akartam. Konkrétan azt, hogy még mindig 17 évesen ura lehet egy ember sok mázsás, gyors vasnak és életnek-halálnak-sokszor ész nélkül :(

Németh Dezső

Kedves Cikkíró ! Azért azt nem ártott volna legalább széljegyzetben megemlíteni, hogy melyik bötű mögött mi rejlik ? Mert szerencsétlen érdeklődő itt megtudhatta, hogy úgy 40-45 éves korára megszerezheti az egész ABC-t, csak azt nem tudja, hogy vezethet-e ezen a sikeres vizsgák után pl. rollert... Vagy közlekedhet-e főútvonalon kézikocsival ?... Egyébként a cikk remek... Csak nem sok értelme van...

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X