Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Így változnak a jogosítványszerzés szabályai szombattól

Forrás: MTI Fotó: Földi Imre

Január 19-től több ponton is változnak a vezetői engedély megszerzésének feltételei - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Szombattól a 14. életévét betöltött fiatalok szerezhetnek AM kategóriás vezetői engedélyt - ez a legfeljebb 50 cm3 hengerűrtartalmú kétkerekű és háromkerekű segédmotoros kerékpárra és a könnyű négykerekű motorkerékpárra érvényes. Az AM bekerült a  nemzetközi kategóriák közé, viszont a 16. életév betöltéséig csak belföldön jogosít vezetésre - írja a hvg.hu.

hirdetés
hirdetés

Szintén január 19-től az A2 alkategóriában - azaz a legfeljebb 35 kW teljesítményű járműveknél - is elkezdődik a járművezető-képzés. Az ezelőtt megszerzett A korl. vezetői engedély kategória helyett a közlekedési igazgatási hatóság kérelemre – külön tanfolyami vagy vizsgakötelezettség nélkül –  A2 kategóriára érvényes vezetői engedélyt ad ki.

Az AM kategória megjelenésén túl január 19-től megjelenik tehát az A2 alkategória (itt a korhatár a 18. év) és a B1 alkategória (azaz a négykerekű motorkerékpárok, korhatár itt a 16. életév). Ezzel egyidejűleg megszűnik az M és az A korl. kategória képzése.

A jogosítvány megszerzésének korhatára az A kategóriánál (azaz a motorkerékpárnál) 21-ről 24 évre, a C kategóriánál (azaz a tehergépkocsinál) 18-ról 21 évre, a C+E kombinált kategóriánál (azaz a neház pótkocsival ellátott tehergépkocsinál) 18 évről 21 évre emelkedik.

Szintén emelkedik a korhatár a D kategóriánál (azaz az autóbusznál, illetve a könnyű pótkocsiból álló járműszerelvénynél), illetve a D+E kombinált kategóriánál 21 évről 24 évre.

(x)

Egyre népszerűbb itthon is az online KRESZ tanulás

Magyarországon több mint százezren futnak neki minden évben valamilyen vezetői engedély megszerzésének. Évről évre többen tanulnak online.  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásÖn korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X