szerző:
Eduline

Hamarosan lezárul a 2018-as pótfelvételi jelentkezés is. Addig lássuk, hány diákot vettek fel tavaly, ezek közül hányan kerültek be államilag támogatott helyre, valamint hogy melyik egyetemre vették a legtöbb hallgatót.

 

©

Hányan jelentkeztek és hány diákot vettek fel tavaly pótfelvélivel?

2017-ben összesen 7364 diák jelentkezett pótfelvételivel valamilyen felsőoktatási szakra. Ebből 5118 vettek fel, 5029 diákot önköltségesre, 89-en pedig bekerültek államilag támogatott helyre.

Több mint 400 diákot vett fel a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Gazdagási Egyetem. 300-nál több egyetemista került a Széchenyi István Egyetemre, a Szegedi Tudományegyetemre, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetemre is pótfelvételivel.

Melyik volt a legnépszerűbb szak a tavalyi pótfelvételin?

Az alap és osztatlan képzések közül gazdálkodási és menedzsment szak, összesen 619-en jelentkeztek rá. Arról már korábban írtunk, hogy ezen a szakon mennyibe kerül egy félév a különböző egyetemeken:

Pótfelvételi 2018: van, ahol 325 ezer forintot kell fizetni egy félévért

A 2018-as pótfelvételin a korábbiakhoz hasonlóan - egy-két kivételtől eltekintve - csak önköltséges szakokat indítanak. Megnéztük, mennyibe kerül egy félév a tíz legnépszerűbb, nappali tagozatos alapképzésen. Hétfő éjfélig jelentkezhetnek a pótfelvételire azok, akik az általános eljárásban egyetlen általuk megjelölt főiskolára, egyetemre sem kerültek be, vagy idén nem jelentkeztek felsőoktatási képzésre.

És melyik szakra vették fel a legtöbb diákot?

Az alap és osztatlan képzések közül önköltségesre a gazdálkodási és menedzsment szakra, 458 diákot, államilag támogatott képzésre pedig a rendészeti igazgatásira vették fel a legtöbb diákot, mindössze 11 hallgatót.

Hova kerültek a legtöbben államilag támogatott helyre?

Az ápolás mesterszakra vették fel a legtöbb hallgatót államilag támogatott képzésre, 62 diákot.

A tavalyi pótfelvételi ponthatárait itt találjátok. Az idei pótfelvételiről pedig itt találjátok folyamatosan frissülő cikkeinket.

Tanácsok a pótfelvételihez, ha nem szeretnétek halasztani

A pótfelvételi kiváló lehetőség azoknak, akiket nem vettek fel sehova, de nem szeretnének halasztani. Számos intézmény kínál még helyeket a pótfelvételin, de érdemes alaposan és gyorsan átgondolni, hova adjátok be a jelentkezéseteket, ugyanis a határidő nagyon rövid. Ehhez nyújtunk segítséget.