szerző:
Eduline

A tizenkét feladatból kilencet nyolcadik osztályos tudással meg lehetett oldani, vagyis ha egy diák elsajátította a teljes általános iskolai anyagot, harminc pontból huszonhármat megszerzett – mondta a középszintű matekérettségi első feladatsoráról Baloghné Békési Beáta, a matekmindenkinek.hu szakmai vezetője.

©

Ahogy arról az eduline elsőként beszámolt, a halmazelmélet, a százalékszámítás, a másodfokú egyenlet, a kamatos kamat, a logaritmus, a gráfok, a síkgeometria és a valószínűségszámítás témaköréből is kaptak feladatot a diákok a középszintű matekérettségi első részében. „Érdekes, hogy az idén két halmazos, két százalékos és két függvényes feladat is volt, máskor ezekből egyet-egyet szokott betenni az első tesztbe a tételkészítő bizottság” – mondta az eduline-nak Baloghné Békési Beáta.

Itt van az első rész nem hivatalos megoldása!

A középszintű matekérettségi második részének nem hivatalos megoldása.

A matekérettségiről itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat. Az matekérettségi első részéről itt találjátok a legfrissebb infókat, a második rész feladatairól pedig itt olvashattok.

A matekmindenkinek.hu szakmai vezetője szerint összességében nem volt nehéz az első rész, igaz, a gyenge matekosoknak néhány példával meggyűlhetett a bajuk, „alaposan értelmezni kellett a feladatokat, ezek nem rutinpéldák voltak”. Baloghné Békési Beáta szerint a tizenkét feladatból kilencet stabil nyolcadikos tudással meg lehetett oldani, „igaz, ezzel a tudással sem minden érettségiző rendelkezik”. Ezeknek a feladatoknak a hibátlan megoldásával harmincból huszonhárom pontot össze lehetett gyűjteni – a kettes huszonöt ponttól van meg.

Ezek voltak a problémás feladatok

A matekmindenkinek.hu szakmai vezetője szerint az egyik feladatnál a különbséghalmaz kiszámítása okozhatott gondot a végzősök egy részének, ahogy a logikai szitaformula alkalmazása sem mindenkinek megy. Meglepő, hogy a függvényes feladatnál táblázatosan adták meg az értékkészletet, ez azonban komoly problémát nem jelenthetett.

Budai Márton, a Studium Generale Matematika Szekciójának vezetője az első tesztről az eduline-nak azt mondta, kellemetlen meglepetés lehetett, hogy az idén is volt gráfelmélet az első feladatsorban, ezt pedig nem minden középiskolában tanítják elég részletesen, sőt olyan érettségizővel is találkozott már, aki egyáltalán nem tanulta ezt a témakört. „Maga a feladat egyébként egyszerű, de azoknak valóban gondot okozhat, akik nem találkoztak ehhez hasonló kérdésekkel” – mondta. Jobbágy Erika, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium matektanára szerint sem volt nehéz az első feladatsor, sok volt a hasonló példa.

Négyjegyű függvénytáblázat: valószínűleg kevesen használták

A középszintű matekérettségi első feladatsorának megoldására negyvenöt percet kaptak a vizsgázók – Baloghné Békési Beáta szerint a diákok többségének valószínűleg elég volt ennyi idő. A négyjegyű függvénytáblázat – amely a legjobb legális puska a matekérettségin – ennél a résznél valószínűleg kevés vizsgázó vette elő, mert nem a képletek ismeretén múltak a megoldások.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!