szerző:
Eduline

Holnap jön az első érettségi hét utolsó vizsgája, péntek reggel németből írásbeliznek a diákok. Hogyan hangolódhattok rá a németérettségire ma délután? Mutatjuk.

Még nem késő

Ha még ma este is szeretnétek gyakorolni egy kicsit, vegyétek elő az előző évek feladatsorait. De sokkal jobban jártok (és kevésbé fáradtok el), ha csak ráhangolódtok a nyelvre: hallgassatok német nyelvű rádiót, nézzetek német filmeket felirat nélkül.

A németérettségiről szóló tudósításunkat itt találjátok.

Okosan a szótárral

A közép- és az emelt szintű vizsgára is vihettek szótárat, de csak az íráskészséget tesztelő feladatoknál használhatjátok. Ha nincs saját példányotok, menjetek be hamarabb az iskolába, és vegyetek ki egyet a könyvtárból.

©

Ne vigyétek túlzásba a szótárazást! Igyekezzetek a meglévő szókincsből gazdálkodni, és csak a legszükségesebb kifejezéseket keressétek ki a szótárból, különben értékes perceket pazaroltok el lapozgatással.

Készítsetek vázlatot

Sokaknak segít, ha először egy rövid, pár szóból álló vázlatot írnak, amelyben minden megadott szempont szerepel. Így könnyebb lesz az írás is, és biztosra vehetitek, hogy nem vonnak le pontokat azért, mert egy vagy két elemet kihagytatok a szövegből.

Spóroljatok a tintával

A hallott szöveg értése résznél ne írjátok le rögtön az egész választ, hiszen amíg írtok, nem tudtok a felvételre figyelni. Csak a kulcsszavakat írjátok le, a két meghallgatás közötti szünetben pedig kiegészíthetitek.

Videó: így készülhettek fel az angol- és németérettségire

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.