szerző:
Eduline

Az idegen nyelvi érettségi témái között tavaly jelent meg a gazdaság, „ami jó, ez fontos terület, de egy szakgimnazista, aki alacsony óraszámban tanulja az angolt, nem biztos, hogy jól oldotta meg" a szövegértési rész második feladatát.

©

„A feladatsor megfelelt a B1-es szintnek, egyedül a szövegértési rész második feladatánál éreztem úgy, hogy ennél magasabb szintű volt a szöveg, mind a témája, mind a szóhasználata, mind azok a szerkezetek, amelyeket használtak benne” – mondta az Eduline-nak Berta Anikó nyelvtanár, hozzátéve: az idegen nyelvi érettségi témái között tavaly jelent meg a gazdaság, „ami jó, ez fontos terület, de egy szakgimnazista, aki alacsony óraszámban tanulja az angolt, nem biztos, hogy jól oldotta meg”.

A középszintű angolérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

Az emelt szintű angolérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

A negyedik – az vitorlásukról kimentett nőkről szóló szöveghez kapcsolódó – feladat Berta Anikó szerint egyszerű volt, annál „azok is szerezhettek pontokat, akik a második feladatnál nem tudtak”. A szaktanár szerint a másik két feladat egyértelműen megfelelt a B1-es szintnek, „az összes szöveg nagyon érdekes volt, egyik sem lerágott csont, minden érettségiző találhatott olyan témát, amelyről már hallott”.

„Az első szövegalkotási feladatban hosszú volt a felvezetés, itt a lassabban olvasó vizsgázók időt veszíthettek, de maga a feladat nem tért el attól, amit a középiskolások megszoktak. A második feladat érzékeny téma, ha a személyes pénzügyek mint téma előkerült az órákon, akkor voltak olyan gondolataik, amelyeket könnyen meg tudtak fogalmazni. Ha nem, akkor a saját tapasztalataikra hagyatkoztak” – mondja Berta Anikó, hozzátéve: a második, megírandó szöveg műfaja, a komment jó választás volt.

A szaktanár a nyelvhelyességi részben nem talált olyan részt, amely kilógott volna a B1-es szintből. A négy feladatsort 60, 30, 30, 60 perc, vagyis összesen 180 perc alatt kellett megoldani, „aki a szövegértési részben a második szövegnél elkezdett pánikolni, szavakon gondolkodni, ott elcsúszhatott”. A nyelvhelyességi feladatsor megoldása mindenképpen belefért a 30 percbe, az íráskészségnél pedig azok számára volt kevés a 60 perc, akik az első szöveg megértésével több időt töltöttek el.

A szövegértési feladatsor megoldása

Az íráskészséget mérő feladatsor első feladatának megoldási javaslata

A hallott szöveg értését mérő feladatsor

A nyelvhelyességi feladatsor megoldása

Egy kínos ügyben kell tanácsot adniuk a vizsgázóknak az angolérettségi utolsó részében

Egy nagyon furcsa "sportágról" is kaptak szöveget a nyelvhelyességi tesztben az érettségizők

Nagyon nehéz feladatot is kaptak a diákok az angolérettségin, "egyenetlen" a feladatsor

Angolérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

Ma az angollal folytatódnak az érettségi vizsgák, több tízezren töltik majd ki a négy részből álló feladatsort. Az Eduline-on folyamatosan beszámolunk a feladatokról, diákokat és tanárokat kérdezünk az írásbeliről, a vizsga után pedig jövünk a nyelvtanárok által készített, nem hivatalos megoldásokkal. Az angol érettségi nap szakmai támogatását köszönjük az Euro Nyelvvizsga Központnak.