szerző:
Eduline

Véget ért a középszintű angolérettségi. Diákokat kérdeztünk arról, milyen benyomásaik, tapasztalataik voltak a vizsgáról.

©

A középszintű angolérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

Az emelt szintű angolérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

Az angolérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt olvashatjátok.

A nyelvhelyességi feladatsor nyelvtanárok által kidolgozott megoldását itt nézhetitek meg.

A hallás utáni szövegértést mérő feladatsort itt találjátok.

"Most, hogy megnéztem az Eduline megoldókulcsát, látom, hogy sok hibám lett" - mondta Flóra, hozzátéve: "de azért sejtettem, hogy lesz benne bőven, mivel jópár feladatnál nem voltam biztos a válaszomban".

Flóra leterheltnek érezte magát a negyedik napra: "a negyedik napon már nem tudtam úgy koncentrálni, mint például az első napon, sokszor felületesen csináltam".

"A listening második feladata elég hadarósra sikeredett, ráadásul az a típusú feladat volt, ami nekem általában nehezen megy: igaz, hamis vagy a nem hangzott el lehetőségek közül lehetett választani. Az utóbbi lehetőség pedig azért rossz, mert ha nagyon akarom akkor belemagyarázom, hogy elhangzott a szövegben. Így volt, amire azt jelöltem, aztán kiderült, hogy nem szerepelt - mesélte Flóra, hozzátéve: "a harmadik, focistás feladatot értettem a legkevésbé, mivel a férfinek elég érdekes hangja és akcentusa volt".

Nóra szerint habár összességében a tavalyihoz képest sokkal jobbnak tartja az idei angolérettségit, "a listeningje nagyon rossz volt: az egyik része, a medvés, az nagyon hadarós volt, de a focis is katyvasz volt - tippmix volt az egész". A levél nagyon tetszett Nórának, szerinte jó témák voltak. A reading viszont nem ment olyan jól neki: "nem voltak jók a szövegek, a második szöveg az kifejezetten nehéz volt".

Angolérettségi: az első levél megoldási javaslata

Egy kínos ügyben kell tanácsot adniuk a vizsgázóknak az angolérettségi utolsó részében

Ahogy már beszámoltunk róla, jelnyelvi tolmácsok munkájáról, a Mikulások világtalálkozójáról, az előadási technikákról szóló szöveget is kaptak a diákok a középszintű angolérettségi első, az olvasott szöveg értését mérő részben.

A diákok a középszintű angolérettségi második, nyelvhelyességi feladatsorában a Kolumbusz-napról, a finnek közkedvelt „sportágáról”, a feleségcipelésről és a Pullmann-féle vasúti kocsikról is kaptak szöveget.

Az utolsó, azaz a szövegalkotási rész első feladatában egy baristakurzus részleteiről kell érdeklődni levélben, majd egy tizenéveseknek szóló kérdés-válasz oldalon megjelent poszthoz kell egy kommentet írni. 

Egy nagyon furcsa "sportágról" is kaptak szöveget a nyelvhelyességi tesztben az érettségizők

Nagyon nehéz feladatot is kaptak a diákok az angolérettségin, "egyenetlen" a feladatsor

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

 

Szerintem összességében nagyon könnyű volt - ezt gondolják a diákok az angolról

Véget ért a középszintű angolérettségi, a vizsgázóknak 180 perc alatt kellett egy szövegértési, egy nyelvhelyességi, egy hallás utáni szövegértési és egy íráskészségi feladatsort megoldaniuk. Ezt gondolják az Eduline által megkérdezett diákok a mai érettségiről. Az angolérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt olvashatjátok.