szerző:
Eduline

Népszavazást kezdeményez a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a minőségi, európai színvonalú és...

©

Népszavazást kezdeményez a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a minőségi, európai színvonalú és tandíjmentes magyar felsőoktatásért - jelentette be Nagy Dávid elnök csütörtökön Budapesten. A csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón sem ismertette a 2013-as keretszámokat a kormány - összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

A hallgatói szervezet képviselői szenet hordtak a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) épülete elé - ezzel utalva többek között a november közepén elrendelt felsőoktatási zárolás miatt tartott egyetemi-főiskolai szénszünetre. A HÖOK szerint a kormány "meghazudtolta a 2008-as népszavazást", ezért akciókra készülnek, ez akár széndobálást és egyetemfoglalást is jelenthet. Nagy Dávid kijelentette: követelik a tandíjmentes felsőoktatást, a röghöz kötés eltörlését és a jövő évi keretszámok azonnali felülvizsgálatát.

A HÖOK oldalán közzétett kiáltvány szerint "az elmúlt két és fél év kormányzati intézkedései tarthatatlan helyzetbe sodorták a felsőoktatást, az alaptörvénnyel és az Európai Unió jogával is szembemenő hallgatói szerződés bevezetése, az államilag finanszírozott keretszámok folyamatos csökkentése, egyes szakterületek megbélyegzése, a drasztikus forráskivonások és az intézmények oktatási, gazdálkodási és önigazgatási autonómiájának semmibevétele méltatlanok azokhoz az értékekhez és célokhoz, amelyek nevében elkövették őket".

"A helyzet eddig is súlyos volt, azonban Magyarország Kormánya tegnapi döntésével még tovább ment: mondvacsinált ideológiákra alapozva meghazudtolta a 2008-as népszavazás eredményét, amelyet épp a regnáló Fidesz–KDNP kezdeményezett, s amely elsöprő többséggel mondott nemet a tandíjra" - írják, hozzátéve: "ki kell mondanunk: az állami ösztöndíjas keretszámok ilyen mértékű csökkentése nem jelent mást, mint tandíjat, különösen a páriának kikiáltott jogi, gazdasági és kommunikációs területeken, ahol egyetlen ingyenes hely sem biztosított többé".

Csütörtök délelőtt a Hallgatói Hálózat (HaHa) is demonstrációt jelentett be: hétfő délután 4-kor az ELTE lágymányosi északi épületének aulájában hallgatói és oktatói fórumot tartanak.  

.