szerző:
Eduline

A szövegértési feladatlapon található Moravcsik Gyula-írás a papiruszokról nem volt túl nehéz az Eduline-nak nyilatkozó magyartanár szerint. A szövegalkotási feladatok közül szerinte az érvelő fogalmazást választják idén is a legtöbben, de Tamási Áron novellája és a Vörösmarty-Illés összehasonlító elemzés is jól megírható.

©

A papiruszokról szóló szövegértési feladat kevés szakkifejezést tartalmazott, a mondatok könnyen értelmezhetőek az Eduline-nak nyilatkozó magyartanár szerint. A feladatok között sem talált trükköset, a válaszokat könnyen ki lehet keresni a szövegben, mert a vonatkozó bekezdéseket megjelölték a kérdésekben.

"Nagyon korrekt" - fogalmazott a tanár, aki szerint tárgyi tudás nem kellett a megoldáshoz.

Amire figyelni kell, hogy néhány többszörösen összetett kérdést is tartalmaz a feladtsor, így páran meglehet, hogy elsiklanak majd egy-egy részfeladat felett. Volt egy-két olyan kérdés is, amire szubjektív választ lehetett adni, így kérdéses, hogy a megoldókulcs pontosan mit fogad majd el.

Élő közvetítés az érettségiről 

A második részben Csoóri Sándor Nomád naplója alapján kell érvelő fogalmazást írni, amihez a feladat nagy szabadságot ad, hogy minden diák a személyes tapasztalatait is beemelje az esszébe. Tárgyi tudásra is szükság van, ám a nyilatkozó tanár szerint nagyon könnyű olyan műveket hozni példaként, amelyek hasonló kérdéskört boncolgatnak. Szerinte a diákok túlnyomó többsége ezt fogja választani.

Tamási Áron novellája sem érhet váratlanul senkit, bár maga a mű nem ismert, de a feladattípus évek óta nagyon hasonló, készülni lehetett rá. Ha magát a szöveget használják és a kérdések szerint értelmezik, önmagában ez jó pontszámot hozhat. A tárgyi tudásból sem túl bonyolult dolgot várnak el a diákoktól, sok gimnazista választhatja ezt a feladatot.

A tanár szerint egy diák számára akkor is könnyen megoldható a feladat, ha épp semmit nem tud Tamási Áronról - bár a törzsanyaghoz tartozó író.

A Vörösmarty-Illyés összehasonlításban a két zeneszerző, Liszt és Bartók jó összehasonlítási pontot ad, a költők eltérő két korszakát is jól demonstrálják a versek, az elemzésben könnyen kibontható.

Mai legfontosabb híreink a magyar érettségiről

A szövegértés első infóiról írtunk

A szövegalkotás feladatairól itt írtunk

Ez a teendő, ha valaki lekéste az érettségit.

Első képek az érettségiről


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!