Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Délelőtt 10 órakor ért véget az idei középszintű kémiaérettségi, idén több mint 3100-an vizsgáztak középszinten, az emelt szintű írásbelit 1667-en választották. A diákok évről évre ebből a tantárgyból érik el a legjobb eredményeket - igaz, ez alighanem annak köszönhető, hogy csak kevesen mernek kémiából vizsgázni. Mire emlékeztek a tananyagból? Beugrik valami az ammóniáról vagy a metanolról? A biológia és kémia érettségi feladatsor megoldásának szakmai támogatója a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara.
Öt feladatot választottunk ki a 2010-es és a 2011-es középszintű érettségi feladatlapokról - figyeltünk arra, hogy a legkönnyebb, egyben legkevesebb pontot érő kérdések közül válogassunk. Öt kérdés, öt jó válasz: hány pontot szereznétek?
1. Az alábbi folyadékok közül melyik szagtalan?
A) Benzin B) Ammóniaoldat C) Dietil-éter D) Híg kénsavoldat E) Metanol
2. Három kis főzőpohárban különböző anyagokat találunk az alábbiak közül: kén, grafit, alumínium Mindhárom anyagból külön-külön kémcsőbe teszünk egy keveset, és melegíteni kezdjük. Melyik anyag olvasztható meg a legkönnyebben?
3. Melyik állítás nem igaz az ózonra? A) Az ózondús levegő belélegzése káros az egészségre. B) Esővízben oldva savas esőt okoz. C) A felső légrétegekben levő ózonréteg elnyeli a káros UV-sugarakat. D) UV-sugárzás hatására keletkezik. E) A freonok elősegítik a bomlását
4. Melyik gáz színes? A) Hidrogén-klorid B) Szén-monoxid C) Szén-dioxid D) Kén-dioxid E) Nitrogén-dioxid
5. Melyik felsorolt vegyületnek nincs szerepe az élelmiszeripari termékek tartósításánál, ízesítésénél? A) Szalicilsav. B) Kén-dioxid. C) Nátrium-hidroxid. D) Borkősav. E) Nátrium-klorid