szerző:
Eduline

Még egy hónapotok van a 2015-ös felvételi jelentkezési határidejéig: milyen hibákat érdemes elkerülni az e-felvételi kitöltése közben? Ezeket gyűjtöttük össze.

1. hiba: nem tartjátok be a határidőket

Mindenki jól jegyezze meg: február 15-ig kell véglegesíteni az elektronikus jelentkezési lapokat. Ha csak egy napot késtek vele, lemaradtok a 2015-ös felvételiről. Bár évről évre van egy-két bátor jelentkező, aki néhány perccel a leadási határidő előtt regisztrál be az e-felvételi rendszerébe, a személyes adatok megadásához, a dokumentumok feltöltéséhez és a szakok kiválasztásához idő kell, úgyhogy ne hagyjátok az utolsó percekre.

©

2. hiba: nem értelmezitek a betűkódokat

A képzéseket az e-felvételi rendszerében egy legördülő listából választhatjátok ki - az intézmény és a szak neve mellett azonban figyeljetek a betűkódokra is, nehogy véletlenül egy mesterképzést válasszatok ki az alapszak helyett, esti képzést a nappali, esetleg fizetős szakot az állami ösztöndíjas helyett.

Rövidítések

A: alapképzés

O: osztatlan mesterképzés (ilyen például az orvosi vagy a jogászképzés)

F. felsőfokú szakképzés

M: mesterképzés

N: nappali képzés

E: esti munkarendű képzés

L: levelező képzés

T: távoktatás

A: állami ösztöndíjas

K: önköltséges 

3. hiba: nem nézitek a képzés helyszínét

Számos nagy egyetem több városban is elindítja ugyanazokat a képzéseket, az oktatás helyszíne minden szak neve után szerepel, zárójelben. Fontos, hogy az e-felvételiben a korábban kiválasztott képzési helyszínt válasszátok ki, különben kellemetlen meglepetés érhet titeket.

4. hiba: változtattok, és nem hitelesítitek újra az e-jelentkezést

Fontos: ha hitelesítitek a jelentkezést, de a jelentkezési határidő előtt még változtattok az adatokon, vagy új dokumentumot adtok hozzá, akkor újra kell hitelesíteni az egészet. Tehát érdemes akkor hitelesíteni, amikor már biztosak vagytok abban, hogy semmin nem akartok változtatni.

5. hiba: nem fizetitek be időben a felvételi díját

A fizetés határideje ugyanaz, mint a jelentkezési határidő, tehát február 15. Bankkártyás fizetést a megadott bankkártyatípusokkal tudjátok intézni, átutaláskor pedig az Oktatási Hivatal számlaszámára kell elküldenetek az eljárási díjat.

Minden a 2015-ös felvételiről

Ilyen lesz a 2015-ös felvételi

A legfontosabb határidők és dátumok

Pontszámítási szabályok 

A 41 központi ponthatár

Ennyit kell fizetni a tizenhat népszerű szakon

Ilyen új képzések indulnak szeptemberben

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!