Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Itt a teljes lista: ilyenek lesznek a központi ponthatárok 2015-ben

16

Az eddigieknél jóval több alap- és osztatlan szakon lesz központi ponthatár a 2015-ös felvételin: azok a jelentkezők, akik ennél kevesebb pontot gyűjtenek, csak önköltséges helyet szerezhetnek. Íme, a szakok listája.

Állami ösztöndíjas képzések központi ponthatárai 2015-ben

alkalmazott közgazdaságtan 465

állatorvosi 400

általános orvosi 380

andragógia 430

anglisztika 310

emberi erőforrások 443

építészmérnöki 330

erdőmérnöki 300

fogorvosi 390

gazdálkodási és menedzsment 455

gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés 465

gyógypedagógia 350

gyógyszerészeti 400

humánkineziológia 370

igazságügyi igazgatási 424

jogász 460

kereskedelem és marketing 449

kommunikáció- és médiatudomány 455

közszolgálati 440

lótenyésztő, lovassportszervező agármérnök 300

magyar 310

munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási 410

nemzetközi gazdálkodás 460

nemzetközi tanulmányok 465

ókori nyelvek és kultúrák/asszirológia 310

ókori nyelvek és kultúrák/egyiptológia 310

ókori nyelvek és kultúrák/klasszika filológia 310

pénzügy és számvitel 458

politológia 300

pszichológia 420

rekreációszervezés és egészségfejlesztés 310

sportszervező 310

szabad bölcsészet 310

szociológia 300

tájrendező és kertépítő mérnöki 350

osztatlan tanári 305

társadalmi tanulmányok 300

történelem 310

történelem/régészet 300

turizmus-vendéglátás 428

üzleti szakoktató 440

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hozzászólások (16) , melyek közül a legfrissebbek:

Timár Bendi

Lehet velem van a baj, de ez most minden egyetemre vonatkozik? Úgy értem, hogy ha pl.: ELTE politológia 375 volt. Szeged meg 280, akkor most mind a két egyetemen 300?

Kocsis Flora

Hozzátenném még, hogy az orvosi szakokra értettem, de igaz lehet minden másra is. :)

Kocsis Flora

Azt gondolom, hogy az csak egy dolog, ha felveszik a maximális számú embert, amennyit csak lehet, de azért 6 év eléggé kiszűri azt, hogy ki gyökér ehhez a szakmához és ki nem. Így nem hinném, hogy ez ponthatár kérdése. :)

Bogár Barbara

miért van az hogy könnyebb bejutni az orvosira mint a nemzetközi gazdálkodásra? :O

Noel95

Az előttem szólónak igaza van. 380 pont általános orvosi szakra elég,mivel 4 szak létezik (általános orvos,fogorvos,gyógyszerész,állatorvos),ahova két emelt szintű érettségi a kötelező. Emelt biológia és emelt kémia vagy emelt fizika az elfogadott,míg állatorvosira emelt biológia és emelt kémia. Akik írogatják,hogy 380 pont kevés,azok nem csináltak két tárgyból emelt szintet,én csináltam,és elmondhatom,hogy nagyon kemény a követelmény,és ezért AZ KERÜL BE,AKI MEGÉRDEMLI. Itt a legkeményebb a bekerülési követelmény (természettudományos szakokat összehasonlítva).

Sailor Beca

Igen, az orvosira ekég 380 pont... meg két emelt szintű érettségi kémiából és biológiából, ami valljuk be őszintén nem kevés.Pont azok fognak bekerülni, akik megérdemlik/megdolgoztak érte.

Alagha Asoum

A közszolgálati ponthatára alatt az NKE összes karának összes ponthatárát értik? Mert ha igen, akkor legjobb információim szerint 280 pontot nőtt, és ez elég irreális, főleg, mert Közszolgálati egyetemről társalkozunk :D...

Eszti11111111

Érdekes, hogy a gyógyszerészetit ennyire felvitték, tehát előbb lehetek orvos mint gyógyszerész? Na hagyjuk már...
Ha ezt előbb tudom, hogy 400 lesz a minimuma akkor nem fogom az egész nyaramat biológia tanulással tölteni, és nem fogok tizenezreket kiadni kémia tanárnak.... Így érje el az ember az álmait...ha lehetőséget se adnak neki. Ja de, kaptam lehetőséget... úgy érhetem el hogyha minden középszintű érettségimet újrateszem és ötösre megcsinálom... :) Imádom , csak így tovább....

korintosz

A pécsi gyógyszerészetin tavaly 327 pont volt a felvételi ponthatár az államin, ezt most 400-ra emelték, a felvételi előtt pár hónappal, nagyszerű. Ki fog akkor jelentkezni Pécsre gyógyszerésznek? Vagy nem indítanak ilyen szakot? Mi lesz az egyetem létszámkontinensével, amit a gyógyszerészeti szak kapott?
Ez a változás a feltételek teljes fordulata. Ezt előbb kellett volna közölni, akkor más tárgyakból tanulom halálra magam.

Balázs Benigna

Szinte biztos, hogy nem lesz elég 380 az orvosira. Tavaly is elérte a 400-at, tavaly előtt vlt ey zuhanás, d akkor is 380 felett volt. Ez csak arra garancia, hogy annál alacsonyabb nem lesz. Szerintem éppenséggel 400-nál sem lesz alacsonyabb többé.
Gyógszerészeten viszont jelentősen emeltek, ott nemigen volt 400 pont a határ az elmúlt években, legalábbis vidéken nem. Szóval ott emelés volt, szerintem a tényleges ponthatár me fog egyezni a központival. Orvoisn, fogorvosin magasabb lesz.

Windrose Szélrózsa

A legocsmányabb dolog, hogy 2 hónappal a jelentkezés előtt egyszer csak gondolnak egyet és megnyomják van, ahol 50 ponttal a határt!!! Ez az egyik legundorítóbb lépése ennek a senkiházi bandának!!!

Pető Dávid

Nem a felvételi ponthatár fogja eldönteni, hogy inkompetens idiótákból lesznek orvosok avagy sem.. :D

Anna117

Miért van az, hogy kitűnő érettségivel 400 pontot lehet elérni, de ezzel nem lehet bejutni egy csomó helyre? Ennyire nem szabadna maximalistának lenni!

Kiss Sára

Miért van az, hogy aki orvos akar lenni, annak elég 380 pont???? Ez elég kevés... Végig kellene gondolni, hogy milyen emberekre akarjuk bízni az életünket, és gyermekeink életét..

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X