szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Előrehozott érettségiztek az idei tanévben, ezért osztályozóvizsgát kellene tennetek? Mindez hogyan fog megvalósulni a mostani rendkívüli helyzetben? Itt van az Oktatási Hivatal (OH) válasza.

Ahhoz, hogy előrehozottan érettségizhessetek, előbb osztályozóvizsgát kell tennetek. Kérdés azonban, hogy ezt az iskolák hogyan fogják tudni lebonyolítani a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben. Egyik olvasónk angol előrehozott érettségi előtt áll, ezért felkereste az Oktatási Hivatalt, akiktől a következő választ kapta:

„Az osztályozóvizsgákat az iskolák a tantermen kívüli, digitális munkarend megfelelő adaptálásával tudják lebonyolítani. Ez azt jelenti, hogy a helyben preferált módon a személyes megjelenést nem feltétlenül igénylő számonkérési és értékelési forma (pl. videokonferencia, de akár projektmunka, írásos beszámoló) alkalmazása javasolt. Tekintettel arra, hogy egy időpontban egy tanulót és legfeljebb 2-3 pedagógust érint, a vizsgáztatás nem minősül az iskolaépület oktatási célú használatának, így indokolt esetben egy személyes találkozó, konzultáció az intézményben is lebonyolítható” – írják.

Ahogy azt már korábban is megírtuk, az Eduline hivatalos úton próbálta elérni az OH-t, hogy feltehessük nekik a bennünk és bennetek is felmerülő kérdéseket az érettségivel kapcsolatban, de válaszokat eddig még nem kaptunk. Azóta az oktatási államtitkár elmondta, ha a helyzet romlik, akár az érettségi elhalasztása is szóba jöhet.

A 2020-as érettségivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Mi lesz az elhalasztott nyelvvizsgákkal? Az egész felvételi rendszert át kell szervezni

"Az egész felvételi rendszert, ezzel együtt a nyelvvizsgák eljárásrendjét és az érettségiket is át kell szervezni" - mondta az Eduline-nak Rozgonyi Zoltán a Nyelvtudásért - Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke, akivel az elhalasztott tavaszi nyelvvizsgákról és a lehetséges folytatásról beszélgettünk.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.