szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Az egész felvételi rendszert, ezzel együtt a nyelvvizsgák eljárásrendjét és az érettségiket is át kell szervezni" - mondta az Eduline-nak Rozgonyi Zoltán a Nyelvtudásért - Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke, akivel az elhalasztott tavaszi nyelvvizsgákról és a lehetséges folytatásról beszélgettünk.

Ahogy arról már beszámoltunk, a legtöbb akkreditált nyelvvizsgaközpont oldalán azt látni: a koronavírus miatt elhalasztják a tavaszi vizsgákat. Így azok a felvételizők, akik a végére hagyták a bizonyítványszerzést, izgulhatnak, mikor lesznek újra időpontok.

A tavaszi nyelvvizsgaidőpontok minden évben kulcsfontosságúak felvételiző diákoknak, ugyanis sokan ebben az időszakban tervezték a nem kevés többletponttal járó bizonyítvány megszerzést. Azonban a koronavírus ezeket most megakasztotta. A felvételizők mellett a diplomaszerzést is megnehezíti, ugyanis alapképzés esetén mindenkinek legalább egy B2-es vizsgával rendelkeznie kell ahhoz, hogy államvizsgázhasson és oklevelet szerezhessen.

De mi lesz ezután? Mikor lehet újra vizsgázni?

Maruzsa Zoltán nemrég bejelentett, az érettségi vizsgákat érinteni fogja a jelenlegi helyzet - akár el is halaszthatják őket. Mivel zárt térben a diákok nem lehetnek összezárva, ez az szabály pedig a nyelvvizsgákat is érinti, hiszen ezeket is ilyen módon kell megszervezni.

Rozgonyi Zoltán a Nyelvtudásért - Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnöke az Eduline-nak azt mondta, a nyelvvizsgák megszervezésének kérdése azonban most már nem a nyelvvizsgaközpontok kezében van, ugyanis a koronavírus-helyzet miatt ezeket központilag, az oktatási kormányzat intézi.

"Az egész felvételi rendszert, ezzel együtt a nyelvvizsgák eljárásrendjét és az érettségiket is át kell szervezni"

- emelte ki a szekértő. A következő hetek döntései pedig nem csak a határidőket, fontos dátumokat érinthetik, hanem akár a teljes pontszámítási rendszert, az értékelések szabályait is. 

"Ezt egészen pontosan lehet tudni, ha a nem is magyar intézkedésekből, hanem a többet kommunikáló országok intézkedésiből, hogy valamikor a nyári időszakban lehet reálisan számítani az oktatási rendszer és benne a vizsgák újraélesztésére - mondta el az egyesület elnöke. Azaz addigra tudják majd újjászervezni a felvételi eljárást és ehhez igazodva  a nyelvvizsgák körül kialakult helyzetet is rendezni.

Szabályozás egyenlőre azonban nincs. A nyelvvizsgák megtartására - bár még nincsenek szigorúan betiltva -, eddig csak iránymutatások vannak, amik azt mondják, hogy nem lehet ilyen eseményeket szervezni. "Az Oktatási Hivatallal napi szinten kapcsolatban vagyunk, ők azt ígérik, a napokban ennek rendeleti szabályozását is közzé fogják tenni" - emelte ki a szekértő.

Nyárig semmi...

Bár vannak olyan vizsgaközpontok, ahol a teljes vizsgát online tartják, ez a mostani helyzetben nem megoldás, mert a diákokat itt is felügyelni kell, itt is el kell menniük a vizsgahelyszínre és a többi vizsgázóval kell egy légtérben megoldani a feladatokat. Arra jelenleg nincs kapacitás és nem is elképzelhető, hogy minden diákra külön vizsgáztató és terem jusson.

"Nem számít, hogy billentyűzeten vagy egy papíron írják a vizsgázok a feladatokat"

- tette hozzá Rozgonyi Zoltán. Az ellenőrzött, felügyelet mellett zajló vizsgák - legyen az érettségi, államvizsga vagy nyelvvizsga - most nagyon nagy kihívást jelentenek. Azt még nem tudni, hogy ez a helyzet meddig tart majd pontosan, de valószínűleg több hónapról beszélhetünk - mondta.

Ez viszont azt is jelentheti, hogy nem csak azoknak kell majd nyáron jelentkezni a vizsgára, akik a felvételi miatt most nem tudnak, hanem azoknak is akiknek, az államvizsga vagy munka miatt kell. Azokról nem is beszélve, akik eredetileg is nyárra tervezték a nyelvvizgsát. A nyári vizsgázószámokra a nyelvvizsgaközpontok már most elkezdenek készülni - mondta Rozgonyi Zoltán. Amennyiben lesz rá lehetőség akár heti rendszerességgel szerveznek majd vizsgákat a jelentkezőknek.

Jó, akkor mit tehet, aki nyelvvizsgázni szeretne?

A szakértő azt tanácsolja, mindenki folytassa a készülést, erre szerencsére online felületek is rendelkezésre állnak, sőt van már nyelvvizsgaközpont mely komplett online tanfolyamotkat is indít a jelenlegi helyzetre tekintettel.

Megszólalt az oktatási államtitkár: szóba jöhet az érettségi elhalasztása is

„Ha a helyzet romlik, nyilván szóba jöhet mind az időbeni eltolás, mind pedig egyéb oktatási-, levezetési megoldások" - mondta Maruzsa Zoltán.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.