szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Meddig lehet jelentkezni a különböző országok egyetemeire, főiskoláira, milyen dokumentumokra lesz szükségetek, és mit lehet tudni a képzésekről? Összegyűjtöttük.

Nem csak a magyarországi felvételi jelentkezés határideje közeledik - sok külföldi országokban is a következő hetekben, hónapokban kell felvételiznetek az egyetemekre, főiskolákra.

Határidők és tudnivalók 

A svédországi és nagy-britanniai felsőoktatási intézmények többségében már lezárult a jelentkezés. Írországban általában február 1-ig, Dániában pedig március 15-ig kell felvételizni az egyetemekre, főiskolákra.

Ha Franciaországban szeretnétek továbbtanulni, január közepétől március közepéig jelentkezhettek egy online portálon keresztül. A jelentkezés menetéről itt írtunk részletesen, a tandíjjal és a megélhetési költségekkel kapcsolatos tudnivalókat itt mutattuk be, annak pedig, hogy miért érdemes franciául tanulni, itt jártunk utána

Olaszországban is januárban kezdődik a felvételi időszak, a jelentkezési határidő intézményenként változó. Itt minden infót megtaláltok a felvételi szabályairól és menetéről, itt a tandíjakról, a költségekről és bevételekről írtunk, itt pedig az olasz nyelvtanulás előnyeit mutattuk be.

Hollandiában a legtöbb intézményben április 1. vagy május 1. a határidő. Ha osztrák vagy német egyetemre, főiskolára szeretnétek jelentkezni, még bőven van időtök: Ausztriában június és szeptember között, Németországban pedig július 15-ig kell jelentkezni.

Egyes képzéseken vagy a magánegyetemeken a jelentkezési határidő eltérő lehet, ezért mindenképpen nézzetek utána a konkrét intézményre, illetve szakra érvényes dátumnak is.

Milyen dokumentumokat kell csatolni a jelentkezéshez?

Érdemes már jóval a határidő előtt elkezdeni a dokumentumok összegyűjtését, ugyanis a magyarországi felvételin megszokottnál a külföldi intézmények általában többféle csatolmányt kérnek. A nyelvtudást igazoló dokumentum és a korábbi bizonyítványok másolata mellett például a képzésre szabott motivációs levelet, önéletrajzot, illetve ajánlóleveleket a tanáraiktól. Csatolnotok kell az útlevél vagy a személyi másolatát is. 

A bizonyítványokat, okleveleket hitelesíteni kell, ezért az erre szánt idővel is kalkuláljátok. Ha ezeket csak később szerzitek meg, a hiánypótlás során kell benyújtanotok őket.

Fontos, hogy a benyújtandó dokumentumok terén eltérés lehet az alapszak és a mesterképzés között, vagy a különböző országokban is, ezért mindig nézzétek meg, hogy az adott szakon pontosan mi a követelmény.

Elfogadott nyelvvizsgák

Ha külföldi egyetemre, főiskolára jelentkeztek, a nyelvtudásotokat nemzetközileg elismert nyelvvizsgával kell igazolnotok. Az angol nyelvű képzéseken általában elfogadott nyelvvizsgákról itt olvashattok, a német nyelvű szakokon kért bizonyítványokat pedig itt gyűjtöttük össze.

Ebben az esetben is fontos szabály, hogy mindig nézzétek meg az adott szak követelményeit, illetve azt, hogy milyen eredményt kell elérnetek a vizsgán ahhoz, hogy bekerülhessetek.

Külföldön tanulnának: így választanak nemzetközi egyetemeket a magyar középiskolások

Ma már egyáltalán nem okoz meglepetést, ha egy vezető középiskola végzős osztályaiból többen is külföldi egyetemre adják be a jelentkezésüket.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.