szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Világszerte több tízmillióan tanulnak olaszul - van, aki már általános vagy középiskolásként olaszórákra járnak, mások nyelviskolában vagy magántanárnál, a legszerencsésebbek pedig Olaszországban sajátítják el a nyelvet. De miért érdemes az olaszt választani? Ennek jártunk utána.

"Amikor egy-egy új csoport indul, meg szoktam kérdezni a diákoktól, hogy miért az olasz nyelvet választották. Általában azt válaszolják, hogy szeretik a nyelv hangzását, szeretik Olaszországot, az olasz kultúrát, mindazt, amit az elmúlt évszázadokban az irodalomban, az építészetben, a zenében, a képzőművészetekben, a 20. században pedig a mozitörténetben alkottak az olasz művészek. Persze a gasztronómia is fontos szerepet játszik, hiszen az olasz konyha az egész világon híres, Budapesten is folyamatosan nyílnak újabb és újabb éttermek” – mondja Stefano Bistacchi, a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium, valamint az Olasz Kultúrintézet tanára, hozzátéve: mivel Olaszország népszerű úti cél, van, aki egy olaszországi nyaralás után ébred rá arra, hogy meg szeretne tanulni olaszul.

Így hozhatod ki a legtöbbet az olaszországi utazásból, végre érteni fogod az olasz éttermek étlapját, hihetetlen élményeket szerezhetsz, akár az olasz zenéről, akár az olasz filmről van szó, némi olasztudással egész életre szóló barátságokat köthetsz, fellendítheted a karrieredet, ráadásul minden újabb idegen nyelv ismerete erősíti majd az önbizalmadat - nem véletlen, hogy a nagyobb nyelvoktató oldalak és appok, valamint az olaszoktatásra specializálódott nyelviskolák zöme is ezekkel az okokkal kampányol az olasztanulás mellett. Nem hatástalanul: a népszerű nyelvoktató alkalmazással, a Duolingóval például több mint 5,2 millióan tanulnak olaszul.

Több mint tantárgy

„Órákon kívüli eseményeken is részt veszünk a diákokkal, például elmegyünk az olasz filmfesztiválra, de ha olasz operát tűz műsorára az Operaház, akkor azt is megnézzük. Nagyon fontosak ezek a programok, mert az a cél, hogy a diákok beleszeressenek a nyelvbe, ne tantárgyként tekintsenek rá. Sok volt tanítványom ment később Erasmus-ösztöndíjjal Olaszországba, ez jó visszajelzés: valóban megszerették a nyelvet és a kultúrát” – mondja Stefano Bistacchi, hozzátéve: az olaszt választó diákok nem szülői nyomásra, hanem saját motivációjuk miatt döntenek a nyelv mellett, „ez pedig az eredményeiken is látszik, a motiváltságuk miatt gyorsan jó eredményeket érnek el”.

"A Szent Angéla Gimnáziumban például már hat éve éve szerveznek csereprogramot a nápolyi Adriano Tilgher Gimnáziummal. Már körülbelül száz diák töltött egy hetet egy-egy olasz családnál és vett részt különböző programokon. Ez természetesen több, mint egy kirándulás, mert a diákok személyesen megtapasztalnak egy másik életstílust, az olasz életstílust, és kötnek olyan barátságokat, amelyek a gimnázium után is megmaradnak" - magyarázta az olasztanár.

©

Az olaszul tanulóknak ráadásul könnyű dolguk van, ha Budapesten élnek, és nem csak tankönyvből tanulnának olaszul: számos közösségi és kulturális programba bekapcsolódhatnak. „Az Olasz Kultúrintézet a legfontosabb központ, ahol nagyon sok kulturális eseményt, koncerteket, kiállításokat, könyvbemutatókat, moziesteket szerveznek, emellett van egy hatalmas könyvtáruk, ahonnan kiadványokat lehet kölcsönözni. Ezeken a programokon bárki részt vehet, a kezdő nyelvtanulóknak nagyon jó élmény, hogy felismernek szavakat, kifejezéseket” – mondja az olasztanár, hozzátéve: a Magyarországon élő olaszok közössége is több programot szervez, például pikniket, sétákat, tánc- és kvízestet, de aki az olasz gasztronómiát szeretné megismerni, az akár egy szakácstanfolyamra is beiratkozhat, „rengeteg lehetőség van”.

Hányan tanulnak olaszul Magyarországon?

Arról nincsenek összesített adatok, hogy a nyelviskolákban, magántanároknál, a közoktatásban, valamint az egyetemeken és főiskolákon összesen hányan tanulnak olaszul, ám néhány részadat elérhető. Az Oktatási Hivatal 2018-as kutatás alapján például a gimnáziumi csoportok közül a legtöbb németet tanul második idegen nyelvként, az angol a második helyen áll 22 százalékkal (főként azért, mert a diákok többsége számára az angol az első idegen nyelv), a francia és a spanyol a harmadik és a negyedik 11-11 százalékkal, az ötödik pedig az olasz 9 százalékkal. Az országban emellett négy olyan kéttannyelvű középiskola működik, amely vállalta, hogy olaszul oktat több tantárgyat – ilyen a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium, a debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium, a budapesti Kőbányai Szent László Gimnázium, valamint a szintén fővárosi Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnázium.

A Magyarországon akkreditált nyelvvizsgák adatai is elérhetőek: az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjának statisztikái szerint 2018-ban több mint ezren nyelvvizsgáztak olaszból. Angolból és németből természetesen sokkal többen futnak neki az írásbelinek és a szóbelinek (angolból tavaly 89 ezren, németből 22 ezren vizsgáztak), az olaszból nyelvvizsgázók sikeressége azonban kiemelkedő: tíz nyelvtanulóból hét megkapja tudásáért a bizonyítványt.

Aki magántanárral vagy nyelviskolában szeretne megtanulni olaszul, számos lehetőség közül választhat: működnek olyan nyelviskolák, amelyek kifejezetten az olasz nyelv oktatására specializálódtak, és a teljesen kezdőtől a felsőfokig minden szinten indítanak kiscsoportos tanfolyamokat. Több szervezet szervez néhány hetes vagy hónapos olaszországi nyelvtanfolyamot magyar középiskolásoknak, felsőoktatási hallgatóknak és felnőtteknek, de akár egy teljes "nyelvi évre" is ki lehet utazni Magyarországra.

Munka, munka, munka

Ennél persze jóval prózaibb indokok is szólnak az olasztanulás mellett. „Korábban arra a kérdésre, hogy miért tanulsz olaszul, ritkán érkezett olyan válasz, hogy a munkalehetőségek miatt, az utóbbi pár évben azonban egyre többször említik az okok között. Aki jól beszél olaszul, és mellette még angolul is, sok lehetőség közül választhat. A multicégek mellett olasz cégek is működtetnek Budapesten irodát, emellett a hivatalos intézményeknél, a kulturális társaságoknál és gasztronómiai területen is van elhelyezkedési lehetőség” – mondja Stefano Bistacchi.

Magyarországon körülbelül 2500 olasz cégnek van székhelye vagy telephelye, ahol több mint 30 ezren dolgoznak, de nem csak ezek a vállalatok keresnek olaszul vagy olaszul is beszélő munkatársakat – az Eduline által átböngészett álláshirdető portálokon jelenleg is több tucat olyan irdetés van, amelynél alapfeltételként vagy előnyként nevezik meg az olasznyelv-tudást. Számos SSC – shares service center, vagyis a multinacionális cégek bizonyos tevékenységeit, például a számlázást-könyvelést, a beszerzést, az ügyfélszolgálatot, a HR-t vagy az IT-feladatokat ellátó szolgáltató központ – keres például olyan munkavállalókat, akik az angol mellett egy második nyelvet is beszélnek. Sok esetben ez a második nyelv az olasz.

Az SSC-k mellett találtunk olaszul beszélőknek szóló álláshirdetést külkereskedelmi cégektől, nagy telekommunikációs vállalatoktól, légitársaságtól, kávézólánctól, logisztikai és árufuvarozással foglalkozó, munkaerő-toborzással és -kiválasztással foglalkozó cégektől, és persze nem maradnak ki a hirdetők sorából az olaszt oktató középiskolák és nyelviskolák sem. Nem véletlenül: az olasz az Európai Unió harmadik, egyben a világ nyolcadik legnagyobb gazdasága, a "made in Italy" egy néhány évvel ezelőtti felmérés szerint a harmadik legerősebb "brand", csak a Coca-Cola és a Visa előzi meg, az olasz (Olaszország mellett) Vatikánban, San Marinóban, Svájcban, Szlovénia és Horvátország egyes régióiban is hivatalos nyelv, emellett pedig az Európai Unió huszonnégy hivatalos nyelvének egyike. Az olasszal az sem fog mellé, aki a turizmusban akar elhelyezkedni, és nincs ellenére a külföldi munka - Olaszország a világ ötödik legnépszerűbb országa a turisták körében. Hogy miért, azt aligha kell magyarázni.

Poliglotoknak ajánlott

Az olasz az indoeurópai nyelvcsalád itáliai ágán belül az újlatin nyelvek csoportjában tartozik – akárcsak a francia, a spanyol, a portugál és a román nyelv. A közös eredet miatt ezeknek a nyelveknek számos közös elemük van mind a szókincsben, mind a nyelvtanban, így – emeli ki számos, olaszoktatással foglalkozó nyelviskola az oldalán – ha valaki beszél olaszul, gyorsabban és könnyebben sajátíthatja el a spanyolt, a portugált vagy éppen a franciát. Vagyis ha valaki nem állna meg az első vagy második idegen nyelvnél, az olasz jó kiindulópont.

„Valóban sok a hasonlóság, főként a szókincsben, hiszen sok-sok szónak közös a latin gyökere. Persze vannak olyan kifejezések, amelyeknek az alakjuk hasonló például olaszul és spanyolul, de más-más a jelentésük, de még így is igaz, hogy gyorsabban tanulnak spanyolul, akik olaszul tudnak” – mondja az olasztanár.

Ha papír kell...

„A Magyarországon akkreditált nyelvvizsgákat főként akkor választják az olaszul tanulók, ha itt szeretnék használni, például a továbbtanuláshoz” – mondja Stefano Bistacchi. Választék van bőven: általános és szaknyelvi, egynyelvű és kétnyelvű vizsga mellett is dönthetnek azok, akik szeretnének bőrkötéses bizonyítványt az olasztudásukról. Általános nyelvvizsgát két központ szervez: az Origó Nyelvvizsgaközpont kétnyelvű, a BME Nyelvvizsgaközpont pedig egy- és kétnyelvű változatot is kínál a nyelvtanulóknak.

Akinek szakmai nyelvvizsgára lenne szüksége, a következő típusok közül választhat: a Corvinus Nyelvvizsgaközpont közgazdasági (egynyelvű) és nemzetközi kapcsolatok, az NKE Nyelvvizsgaközpont katonai, a Budapesti Gazdasági Egyetem Nyelvvizsgaközpont üzleti, valamint idegenforgalmi-vendéglátóipari, a Károli Gáspár Református Egyetem egyházi, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Diplomáciai Szakmai Nyelvi Vizsgaközpontja pedig diplomáciai szaknyelvi vizsgákat szervez.

„Ha azonban valaki azt tervezi, hogy Olaszországba megy dolgozni vagy tanulni, Olaszországban akkreditált nyelvvizsgát érdemes tennie” – magyarázza a nyelvtanár. A CELI (Certificazione di conoscenza della Lingua Italiana, vagyis az olasz mint idegen nyelv ismeretét igazoló bizonyítvány) nyelvvizsgarendszernek a budapesti Olasz Kultúrintézet hivatalos vizsgahelye, vagyis „helyben” is meg lehet szerezni az Olaszországban elfogadott, akkreditált vizsgabizonyítványt.

                           

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!