szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legfrissebb felmérések szerint a népszerűbb brit, német, osztrák és francia egyetemek mellett egyre több olasz intézmény is felkerül a külföldre felvételiző diákok úti céljai közé. Szívesen tanulnátok Olaszország valamelyik világhírű egyetemén? Ebben a cikkben összegyűjtöttük a felvételi legfontosabb lépéseit, feltételeit és szabályait.

Az Engame Akadémia becslése szerint 2017-ben több mint 12 százalékkal nőtt a külföldi felsőoktatási intézményekben teljes egyetemi képzésben részt vevő magyar diákok száma a korábbi évekhez képest. Bár még mindig a brit, osztrák és német egyetemek vezetik a toplistákat a magyar diákok választásai alapján, olasz egyetemeken is egyre többen tanulnak. Az akadémia adatai alapján Olaszországban az említett időszakban körülbelül 260-an tanultak valamilyen felsőoktatási képzésen.

De hogyan kell jelentkezni, milyen követelményeknek kell megfelelni a felvételin? Összeszedtük az olasz egyetemi felvételi legfontosabb feladatait és állomásait.

1. Nézzetek körül, szerezzétek be az infókat

Mivel Olaszországban az egyetemek maguk dönthetik el, mit várnak el a jelentkezőktől, érdemes már időben elkezdeni az intézményi honlapok feltérképezését. Egyes egyetemek teljesen eltérő követelményrendszert állítanak fel, ezért az induló szakokról, a felvételi követelményekről és a határidőkről elsősorban a hivatalos oldalokon tudtok részletes információkat szerezni.

Persze konkrét kérdéseket is feltehettek a kiválasztott egyetemnek - majdnem mindegyik egyetemen működik külföldi hallgatók titkársága is, ahol angolul is érdeklődhettek a felvételiről, a feltételekről, a szakokról, ösztöndíjakról.

Még nincs konkrét választásotok, de szívesen jelentkeznétek egy olasz egyetemre? Ebben a szakkeresőben angol és olasz nyelven az összes egyetem képzési kínálatát megtalálhatjátok, ráadásul nemcsak a képzésekről, hanem a felvételi és jelentkezési folyamatról is találtok konkrét információkat.

©

2. Pipáljátok ki a feltételeket

Jó hír, hogy az Európai Unió állampolgárai ugyanolyan feltételekkel pályázhatnak egyetemi helyre, mint az olasz diákok.

A magyar rendszerrel ellentétben a jelentkezést közvetlenül a felsőoktatási intézménynek kell benyújtani, a legtöbb szakra érettségi bizonyítvánnyal, annak eredményétől függetlenül szabadon be lehet iratkozni.

A nyelvtudásotokat azonban igazolnotok kell. Ha valamelyik olasz egyetemre jelentkeztek, minimum egy középszintű (B2-es) nyelvvizsgával kell rendelkeznetek. Egyre gyakoribb azonban, hogy az egyetemek angol nyelvű képzéseket is indítanak, ez esetben nem szükséges olasznyelv-tudás magához a képzéshez, ilyenkor angol középszintű nyelvvizsgát kell bemutatni. Arra a kérdésre, hogy milyen típusú nyelvvizsgát kérnek, az egyetemek oldalán kaphattok pontos választ, de az biztos, hogy - akár olaszul, akár angolul vizsgáztok - nemzetközileg elfogadott nyelvvizsgára lesz szükségesek, a magyar bizonyítványokat ugyanis nem fogadják el.

Mégis milyen vizsgákat szoktak kérni?

A budapesti Olasz Kultúrintézet például több olasz egyetem hivatalos, kihelyezett nyelvvizsgaközpontja, így itt tehettek CILS nyelvviszgát, CELI vizsgát, valamint IT-ele.IT vizsgát is.

Olasz egyetemek a világ legjobbjai között
A legnépszerűbb felsőoktatási rangsorok első száz helyén több olasz intézményt is találhattok. A londoni székhelyű Times Higher Education (THE) 2020-as rangsorába összesen több mint negyven olasz egyetem került be. A legjobb helyen idén a pisai Sant’Anna School of Advanced Studies, a Scuola Normale Superiore di Pisa és a Bolognai Egyetem végzett. De előkelő helyen áll a Padovai Egyetem, a római La Sapienza Egyetem és a Milánói Egyetem is.

A Quacquarelli Symonds, azaz QS-rangsor készítői több szempontot is figyelembe vesznek a lista elkészítésekor – így például az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát, az intézmény megítélését a tudományos szférában, valamint a nemzetközi hallgatók és oktatók arányát. Az idei rangsorban a legjobb száz közé három olasz egyetem került: a Politecnico di Milano, a pisai Sant’Anna School of Advanced Studies lett és a Bolognai Egyetem.

A Center for World University Rankings (CWUR) is minden évben felállítja a világ egyetemeinek rangsorát. 20 ezer felsőoktatási intézmény közül hét szempont alapján választják ki a világ kétezer legjobb egyetemét: vizsgálják az oktatás minőségét, a végzett hallgatók elhelyezkedési lehetőségeit, az oktatók kiválóságát, a publikációk számát és idézési arányukat. A CWUR 2019/2020-as listáján szintén római La Sapienza Egyetem, a Padovai Egyetem, a Milánói Egyetem és a Bolognai Egyetem szerezte a legjobb eredményt.

3. Gyűjtsétek össze a legfontosabb időpontokat

A követelmények eltérhetnek, de van, ami az érettségin és nyelvtudáson kívül még kelleni fog. Ahogy már említettük, a legtöbb szakra érettségivel és annak eredményétől függetlenül szabadon be lehet iratkozni, de főként a természettudományi, az egészségügyi és a közgazdasági képzéseknél a férőhelyek korlátozott száma miatt a felvételi vizsga eredményétől függ, hogy bekerültök-e.

Mi az a felvételi vizsga?

Néhány egyetemen — jellemzően a mérnöki, pszichológiai, nyelvi és kommunikációs, gazdasági, valamint jogászképzéseken — előre meghatározzák a felvehető diákok számát (numero chiuso), ezért külön felvételi vizsgát szerveznek, amelynek az időpontját is az intézmények határozzák meg.

Más egyetemeken — az orvosi, fogorvosi, állatorvosi és egészségügyi képzéseken, valamint az építész- és az általános iskolai tanárok képzésén — országos szinten határozzák meg felvehető diákok számát, ezért egységes vizsgát, úgynevezett accesso programmato nazionalét tartanak. Ezt központilag szervezik, minden ilyen képzési területre jelentkező diák ugyanazt a tesztet írja meg, ennek időpontját pedig nem az egyetemek, hanem az olasz oktatási minisztérium határozza meg. Hasonló kategória az angol nyelvű orvosképzés is, itt a jelentkezőknek az IMAT-tesztet (International Medical Admission Test) kell megírniuk.

A központi felvételi vizsgák időpontját az olasz oktatási minisztérium március elején teszi közzé. A vizsgák általában szeptemberben zajlanak, és minden egyetemen ugyanazon a napon tartják őket. Errre a felvételi vizsgára az Universitaly portálon keresztül előzetesen jelentkezni kell, idén a jelentkezési határidő június 17. és július 9. között volt. A magánegyetemeken más szabályok lehetnek érvényesek, így az ott szervezett vizsgáknak érdemes külön utánajárni.

4. Számoljátok ki, mennyi az annyi

Mielőtt jelentkeztek, mindenképp derítsétek ki, mennyibe kerül majd a kinti tanulás, ugyanis Olaszországban az egyetemi oktatás tandíjhoz kötött, amelynek mértéke szintén nem egységes. A tanulás költségeit az adminisztrációs díj és a regionális adó is növeli, mindez összesen évente kb. 2500-3000 eurót jelent az egyetemi képzések esetében. Természetesen vannak ennél is drágább képzések. A milánói egyetemen például 3700 euró is lehet egy képzés ára, a bolognai egyetemen pedig közel 6000 eurót kell fizetni az európai kultúra és irodalom, és több mint 4000 eurót a nemzetközi gazdálkodási és menedzsment szakért. A pontos összeg az adott egyetemtől, a jelentkező családjának anyagi helyzetétől és a képzés fajtájától függően is változhat.

Érdemes azt is időben felmérni, van-e az adott intézménynek kollégiuma vagy bármilyen kedvezményes diákszállása. Az egyes egyetemek egyébként – ugyancsak saját hatáskörben – a hallgató anyagi helyzete és/vagy tanulmányi eredményei alapján különböző fizetési könnyítéseket adhatnak, és ösztöndíjakat is biztosíthatnak, erről is érdemes az adott egyetemtől információt kérni.