szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen költségekre számíthattok, ha Olaszországban szeretnétek egyetemre járni, és hogyan finanszírozhatjátok a megélhetéseteket? Utánajártunk a tandíjaknak, az ösztöndíj-lehetőségeknek, a mindennapi költségeknek és annak is, hogy milyen munkát vállalhattok az egyetem mellett.

Az elmúlt napokban megnéztük, hogyan jelentkezhettek az olasz egyetemekre, illetve azt, hogy miért érdemes ezt a nyelvet választani. Most az olaszországi továbbtanulás pénzügyi aspektusának jártunk utána.

Kik tanulhatnak ingyen, hogyan csökkenhet a tandíjatok?

Olaszországban a felsőoktatási képzésekért tandíjat kell fizetni, amelynek összege nemcsak intézményenként, hanem a hallgató szociális helyzete, illetve érettségi és tanulmányi eredményei alapján is változik. Sőt azok, akik rászorulnak, szinte ingyen tanulhatnak. A hallgatóknak ugyanis minden tanév előtt le kell adniuk egy, a családjukra vonatkozó jövedelemigazolást - magyarázta az Eduline-nak Nagy Katalin, aki a Rómától 80 kilométerre fekvő 60 ezres egyetemvárosban, Vitebróban található Tusciai Egyetemen szerzett alapszakos diplomát modern irodalomból, illetve mesterszakos oklevelet modern filológiából, jelenleg pedig történelmi nyelvészetből doktorál Rómában a La Sapienza Egyetem és a Róma Tre Egyetem közös képzésén.

Ha az éves bevétel családi szinten egy meghatározott határ alatt van (a Tusciai Egyetemen ez 15 ezer euró/fő/év, a Bolognai Egyetemen 23 ezer euró/fő/év, La Sapienzán pedig 14 ezer euró/fő/év), csak a 140-150 eurós beiratkozási díjat kell kifizetnie a hallgatónak. A határ fölött sem egységes a három részletben befizetendő éves tandíj összege - sávosan határozzák meg, kinek mennyit kell fizetnie. Nagy Katalin elmondása szerint a Tusciai Egyetemen a a maximális összeg, amelyet évente kell fizetni a tanulmányokért, 1900 euró - a legtöbb diák tandíja viszont a sávos rendszer miatt ezer euró körül van. A római La Sapienza Egyetemen a szaktól és a képzési szinttől függően 1600 és 2900 euró közötti összeget kell fizetnie annak, aki nem jogosult a tandíjcsökkentésre.

Ezeknek a diákoknak sokat kell utazni a felvételi vizsgára

Azoknak, akik természettudományos, gazdasági vagy egyes egészségügyi képzésekre jelentkeznek, a legtöbb egyetemen úgynevezett TOLC (Test On Line Cisia) vizsgát kell tenniük, amelynek ára 30 euró. A nagyobb költséget a kiutazás jelenti, mivel a tesztet, hiába online, csak Olaszországban lehet megírni.  

Alacsonyabb tandíjat nemcsak a szociális helyzet, hanem az érettségi eredmény, mesterképzés esetén az alapszakos diploma érdemjegye, illetve a későbbi tanulmányi eredmény alapján is megállapíthatnak az intézmények. Ugyanakkor, ha valaki nem teljesít bizonyos számú kreditet vagy ér el egy meghatározott átlagot, el is veszítheti az ingyenes tanulás lehetőségét, akkor is, ha egyébként a szociális helyzete alapján jogosult lenne rá.

Mennyibe kerül az albérlet, mennyit kell szánni a mindennapi költségekre?

Nagy Katalin szerint egy Viterbóhoz hasonló egyetemi városban  a megélhetéshez legalább 500, Rómában viszont legalább 700 euróval kell számolni havonta: ez az albérlet, a rezsi és a bevásárlás költségeit foglalja magába, a "zsebpénzt", szórakozásra költött pénzt - amelyet havi 50-100 euróra becsült - nem. Az alacsonyabb árak miatt is érdemes utánanézni a kisebb városok egyetemeinek, amellett, hogy sokak számára élhetőbb egy pár tízezer fős település, és például a Tusciai Egyetemen a létszám alacsonyabb az előadásokon, szemináriumokon - mondta a jelenlegi doktorandusz a Viterbóban töltött éveiről.

A magyarországihoz hasonló, mindenki számára elérhető kollégiumok Viterbóban és Rómában sincsenek. A La Sapienza ugyanakkor több megállapodást kötött privát szállásadókkal, amelyeknek köszönhetően a piacinál olcsóbb lakhatáshoz juthattok. Az egyetem külföldi hallgatóknak szóló tájékoztatója szerint egy szobáért egy többfős albérletben havi 350-550 eurót kell fizetni. Nagy Katalin elmondta: ez az egyetemhez közeli részeken van így, a belvárostól távolabb olcsóbb szobát is lehet találni, de nem éri meg a napi 3-4 óra utazás.

Segítség az albérlet teljes időtartamára

A Sturent nevű oldalon római, milánói, palermói és firenzei albérleteket böngészhettek, a partneregyetemek - köztük a La Sapienza - hallgatóinak pedig ingyen segítenek a szállás felkeresésében és az adminisztratív, jogi teendőkben, egészen a bérleti szerződés lejártáig.

Bolognában az egyetem nyújt hasonló szolgáltatást a hallgatóknak.

Viterbóban ennél jóval olcsóbban, havi 200-250 euróért lehet szobát bérelni. A rezsiért fizetett összegben nincs különbség: havonta körülbelül 50 euróval kell számolni, és a bolti vásárlások is mindkét városban 200-300 eurós költséget jelentenek havonta - mondta Nagy Katalin. Rómában a tömegközlekedési eszközökre érvényes vonaljegy ára másfél euró, a havibérlet 35, az éves pedig 250 euróba kerül.

A Bolognai Egyetem tájékoztatója szerint a városban egy többfős albérletben lévő szobáért 300-400 eurót kell fizetni havonta, a vonaljegy 1,3 euróba kerül, havi bérletet a buszokra pedig 27 éves korig 27 euróért vehettek. Itt a regionális szerv működtet olcsóbb szállást kínáló kollégiumokat, amelyekbe a szociális helyzet és a tanulmányi eredmények alapján kerülhettek be.

Ha szabadidőről van szó, érdemes utánanézni az egyetem által nyújtott lehetőségeknek és kedvezményeknek: a diákok Rómában és Bolognában is ingyen vagy kedvezményesen mehetnek moziba, színházba, múzeumba, az intézmények sportközpontjaiban pedig kedvezményesen mozoghattok a tantermekben töltött hosszú órák előtt vagy után.

Milyen bevételekkel számolhattok? Ösztöndíjak, diákmunka

A tandíjcsökkentés mellett olyan egyetemi és állami ösztöndíjakra is pályázhattok, amelyekből a megélhetéseteket finanszírozhatjátok.

Lazio régióban például, amelyben Róma és Viterbo is található, azok a külföldi hallgatók, akiknek a családjában az éves jövedelem 23 ezer euró/fő alatt van, évente 5200 eurót kaphatnak, sőt az ösztöndíjjal olcsó, "kollégiumszerű" szállás és ingyenes ebéd is jár a menzán - mondta Nagy Katalin. Hozzátette: már a beiratkozás előtt pályázni kell az ösztöndíjra, a jelentkezőket pedig az érettségi, mesterképzés esetén az alapszakos diploma minősítése, majd a szakon elért tanulmányi eredmény alapján rangsorolják, később pedig bizonyos számú kreditet is teljesíteni kell. Az Emilia Romagna régióban, amelyben a Bolognai Egyetem is található, szintén lehet pályázni ilyen, a tandíjra, a lakhatásra és a megélhetésre kiterjedő támogatásra.

Diákok Bologna központjában
©

Az egyetemek is hirdetnek ösztöndíjakat: a La Sapienzán például a 26 éves vagy fiatalabb mesterszakra jelentkezők kétéves, összesen 8600 eurós támogatásra pályázhattak. A Bolognai Egyetemen működő, a szakos követelményeken felüli speciális képzést és programokat nyújtó Collegio Superiore pedig olyan ösztöndíjat kínál, amellyel nem csak tandíjmentességet és pénzt kaphattok, illetve ingyenes szállást igényelhettek, de egy egyetemi professzor lesz a mentorotok, és más olasz és nemzetközi egyetemek kiválósági központjaiba is eljuthattok cserediákként.

Ha a tanulmányaitok mellett dolgoznátok, a Rómában tanuló doktorandusz szerint napi pár rás munkát vagy részmunkaidős állást mindenhol lehet találni, "persze Rómában több a lehetőség". Ő például étteremben dolgozott, de boltokban is sok diák talál állást, és bébiszitterkedéssel, kutyasétáltatással is kereshettek némi zsebpénzt. "Órabéres rendszerben óránként legalább tíz eurót lehet keresni, félállásban pedig havonta átlagosan 500-600 euróval lehet számolni" - mondta Nagy Katalin.

Többet kereshettek, ha az egyetem kínálta lehetőségeket használjátok ki, ugyanis az intézmények - Rómában, Viterbóban és Bolognában is - saját falaikon belül fizetett gyakornoki állásokat szoktak hirdetni. A La Sapienzán például az intézmény különböző egységeiben - könyvtárakban, laboratóriumokban vagy az információs központban - dolgozhattok naponta háromórás műszakokban, havonta körülbelül ezereurós fizetésért.