szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A héten véget ér a 2019-es őszi érettségi szezon. Most összeszedtük a legfontosabb szabályokat a kijavított dolgozatokról és a fellebbezésről.

Mikor lehet megnézni a kijavított dolgozatokat?

Az írásbeli vizsgakérdések megoldására adott szaktanári értékelést a szóbeli vizsga előtt nyilvánosságra kell hozni - áll a szabályzatban.

Megtekintésre az iskola képviselőjének jelenlétében, az igazgató által meghatározott helyen és időben van lehetőség, ahol kézzel vagy elektronikus úton másolatot készíthettek a dolgozatotokról, és észrevételt tehettek az értékelésre.

Fontos azonban, hogy a kijavított írásbeli vizsgadolgozatokkal kapcsolatos észrevételeiteket a megtekintést követő első munkanap végéig – tizenhat óráig – adhatjátok le. A benyújtott észrevételeknek nincs formai követelménye. Észrevétel kizárólag a javítási, értékelési útmutatóban foglaltaktól eltérő javítás vagy az értékelés számszaki hibája esetén tehető.

Mi történik az észrevétel után?

Ha észrevételt tettetek írásbeli dolgozatotok javítására, azt az igazgatónak egy másik szaktanárral a javítási, értékelési útmutató alapján felül kell vizsgáltatnia. Az észrevétel során csak az érintett feladatot nézik meg, és az eredetileg megállapított pontszámtól pozitív és negatív irányba is el lehet térni.

Hogyan tehető fellebbezés az érettségi vizsgával kapcsolatban?

Az érettségi vizsga eredményének kihirdetését követő öt napon belül jogszabálysértésre hivatkozva fellebbezést nyújthattok be - áll a szabályzatban, amiről bővebben itt olvashattok.

A középiskolához benyújtott érettségi jelentkezések elutasítása ellen az intézmény fenntartójához lehet fellebbezni, ezekben az ügyekben az Oktatási Hivatalnak nincs hatásköre - hívja fel a figyelmet a hivatal.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.