szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hamarosan véget érnek a középszintű szóbeli vizsgák is. Ha már nagyban számolgatjátok a pontjaitokat, akkor most adunk egy kis segítséget a kalkuláláshoz.

Arról már többször írtunk, hogy melyik szakokon számíthattok a legnagyobb versenyre. Ha kíváncsiak vagytok, melyik az idei felvételi top5 szakja és milyen ponthatárokra számíthattok, akkor kattintsatok ide. Arról is írtunk már, hogy milyen ponthatárokat húztak tavaly a meghirdetett szakokon. Ha szívesen keresgélnétek az előző évek ponthatárai között, akkor kattintsatok ide.

Felvételizők, figyelem! Ezek a számok is változhatnak a végleges ponthatárokkal

Habár több szakon is csökkentek az előzetes ponthatárok, ez nem jelenti, hogy a végleges határok nem emelkednek majd. Erre kell figyelnetek, ha olyan szakot jelöltetek meg, ahol van előzetes ponthatár.

Végeztetek a szóbeli érettségi vizsgákkal? Akkor itt az ideje, hogy kiszámoljátok, hány ponttal vágtok neki a 2019-es felsőoktatási felvételinek. Itt megnézhetitek az idei pontszámítási szabályokat. Ha pedig szeretnétek megnézni, hogy a felvételi rendszerben hány pontotok van az egyes képzéseknél, kattintsatok ide.

Még az érettségi pontszámaitokat számolgatjátok? Itt egy kis segítség

A középszintű matek kivételével - ahol, mint írtuk, jó esetben nem kell szóbeliznetek, így maximum 100 pontot szerezhettek - a maximálisan szerezhető pontszám 150, az érettségi bizonyítványba az ebből számított százalékos eredmények kerülnek be. Emelt szintű érettséginél pedig 45 százalék fölött jár a tantárgyanként 50 pluszpont.

A kettes alsó határa 25 százalék, amelyet úgy kell elérnetek, hogy a szóbelin és az írásbelin is legalább 12-12 százalékot szereztek - azaz hiába volt akár 30 százalékos az írásbeli, ha a szóbelin csak 11 százalékot szereztek, az nem elég a ketteshez.

Középszintű érettségi

80-100%

Jeles (5)

60-79%

Jó (4)

40-59%

Közepes (3)

25-39%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Emelt szintű érettségi

60-100%

Jeles (5)

47-59%

Jó (4)

33-46%

Közepes (3)

25-32%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Arra vagytok kíváncsiak, mennyit ér a szóbeli és az írásbeli az egyes érettségiken? Itt azt is megnézhetitek közép- és emelt szinten is.

Ha ti is idén felvételiztek egyetemre vagy főiskolára, akkor már nem kell sokáig izgulnotok, hamarosan ugyanis itt a ponthatárhúzás napja. Most kíváncsiságból megnéztük, melyik szakokon húztak rekordponthatárokat tavaly. Vajon idén hol lesznek a legmagasabbak a határok? Ha kíváncsiak vagytok a tavalyi rekorderekre, kattintsatok ide.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Ezeken a szakokon csökkentették az előzetes ponthatárokat: itt a lista

Idén is több szakon csökkentek az előzetes ponthatárok - itt megnézhetitek, pontosan melyik szakoknak változott az előzetes követelménye.