szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Az idővel nem volt gond" - mondta az Eduline-nak egy idén érettségiző diák. De melyik feladatot választották a vizsgázók, és mi a véleményük a szövegértési feladatról? Érettségizőket kérdeztünk a mai feladatsorokról.

Magyarérettségi: hogyan kellett megoldani az érveléses feladatot?

Itt van a középszintű magyarérettségi gyakorlati szövegalkotás feladatrészének megoldása.

Itt nézhetitek meg az összehasonlító elemzés megoldását.

Itt van a középszintű magyarérettségi műelemző feladatának megoldási javaslata.

A játék fogalmáról, játékkutatásról és játékszerekről szóló szócikket kaptak az érettségizők a középszintű magyarérettségi első részében – a diákoknak először értelmezniük kellett a kétoldalas szöveget, majd különféle feladatokat kellett az alapján megoldaniuk.

A második részben pedig kellemes meglepetés érhette a magyarból középszinten érettségizőket, amikor megkapták a második feladatsort - a műelemző feladat egy Mándy Iván-novellához, az összehasonlító elemzés pedig egy nagyon ismert József Attila-vershez és egy Radnóti Miklós-költeményhez kapcsolódott.

Ezek a tegnapi emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásai

Az Oktatási Hivatal közzétette a tegnapi emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldókulcsát. Itt nézhetitek meg, a helyes válaszokat.

A szövegértés nehezebbnek tűnt, mint az előző években, de a feladatok nem voltak rosszak - mondta el az Eduline-nak Hanna, a győri Révai Miklós Gimnázium végzőse. "A második részben én az érvelést és az összehasonlítást választottam, az idő bőven elég volt és a szempontok jók voltak. Szerintem összességében egy korrekt és reális feladatsor volt" - tette hozzá,

"Bevallom őszintén, nem néztem meg az előző évek feladatsorait, de ezt az ideit kifejezetten barátságosnak tartottam" - mondta az Eduline-nak Gyula, aki szintén a győri gimnáziumban tanul. "Én az érvelést és az összehasonlítást választottam, az idő pedig nekem bőven elég volt, le is adtam előbb."

Nagyon jó műelemző feladatokat kaptak a diákok a középszintű érettségin a szaktanár szerint

Jól értelmezhető és elemezhető novellát kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi második részében, ahogy a József Attila- és a Radnóti-vers is jó választás volt, az érettségizőknek mindig könnyebbséget jelent, ha ismert szerző művét kell elemezniük - mondta az Eduline által megkérdezett szaktanár.

"Az idővel nem volt gond" - emelte ki Ádám, aki szintén a győri Révai Miklós Gimnázium diákja. "A másodiknál pedig előbb végeztem is a feladatokkal. A feladatokkal nem volt gond, habár engem inkább a reáltárgyak érdekelnek. Én a hivatalos levelet és a novellaelemzést választottam. Szerintem jól sikerültek" - mondta.

"Az első fele volt neccesebb, a szövegértés nehezebb volt, de ha elolvastad, akkor meg lehetett oldani a feladatokat" - mondta Dani. "Az érvelést választottam, a hivatalos levelet igazából el sem olvastam, egyből belekezdtem a filmesbe. Utána megbeszéltük az osztályban és gyakorlatilag mindenki ezt választotta. A második részben az összehasonlítást választottam, összességében szerintem nem volt nehéz az idei feladatsor" - tette hozzá a győri gimnázium végzőse.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2019-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.